Menu
example

Losse moraal op werk30/08/2009

Losse moraal op werk

 
‘Ik ben al vier jaar gelukkig met mijn vriendin. Onlangs is ze veranderd van werk. Haar collega's maken er een sport van elkaar zo veel mogelijk te versieren. Ik heb mijn vriendin altijd vertrouwd, en nu nog, maar die verhalen maken me ziek. Als ze na het werk iets gaan drinken, kan ik mijn ergernis moeilijk wegsteken. Hoe los ik dat op?'
 

Omgaan met mensen die een opvallend verschillende moraal hanteren, is geen makkelijk iets.
Kom je dergelijke mensen tegen in je vrije tijd, dan is de conclusie snel gemaakt: vermijd hen. Kom je dit tegen in een werksfeer of zelfs binnen de familie, dan is een radicale beslissing meestal niet mogelijk.
 
Je zou jezelf kunnen afvragen waarom de hele toestand bij jou zoveel onrust teweeg brengt. Je geeft aan je vriendin te vertrouwen, nu nog altijd, en dat is goed.
Misschien heb je het moeilijk met het feit dat zij het niet zo moeilijk heeft met de omgangscultuur bij haar in het bedrijf. Misschien verwacht je onbewust wel dat zij een even grote afkeer heeft en voel je je nu ten dele afgewezen in je overtuiging. Het heeft niet veel zin je op het eiland van het grote gelijk terug te trekken.
 
Probeer deze situatie met enige humor te benaderen.
Praat er ook over met je vriendin, hoe zij de hele situatie ziet, hoe zij er zich bij voelt. Ga niet overreageren of manipuleren (stijl: hoe jij in deze omstandigheden je werk kan doen, ik zou het niet kunnen).
Je dringt haar op die manier in de verdediging, zeker als ze haar werk graag doet.
Toch vind ik wel dat je voor je mening, je waarden en normen mag opkomen. Een gezonde beschermingsreflex naar je relatie toe, daar is absoluut niets mis mee, integendeel. Het wijst op betrokkenheid, op het feit dat je deze relatie, je vriendin waardevol vindt en je haar niet wil verliezen.
 
Uit angst voor ouderwets versleten te worden, durven mensen vandaag, ook in hun relatie, vaak geen standpunten meer in te nemen. Het is inderdaad belangrijk elkaar ruimte te geven, de ander niet in een kooi te steken. Maar: een relatie hebben betekent kiezen en kiezen betekent verzaken aan andere dingen.
Verzaken wil ook zeggen: jezelf niet in de verleiding brengen, keuzes maken die je relatie niet in gevaar brengen.
Daarmee wil ik zeker niet zeggen dat je vriendin van werk moet veranderen, maar misschien kan je haar wel vragen om hierin een duidelijk standpunt in te nemen of zeker niet mee te gaan in de sfeer van alles kan en alles mag. Nogmaals: probeer zoiets niet af te dwingen, maar te brengen als een positieve, niet als een jaloerse boodschap.
Je ziet haar graag, je bent blij dat je met haar samen bent en je bent alert voor gevaren die je relatie bedreigen. Probeer voor de rest toch vooral vertrouwen te hebben in haar en haar te bevestigen.
Te hard afschermen en beschermen heeft immers het averechtse affect. Alles wat leeft, heeft licht, lucht en ruimte nodig om te groeien en te bestaan, ook een relatie.


→ Terug naar overzicht

Lezingen

Rika Ponnet verzorgt regelmatig lezingen en presentaties binnen het brede vakdomein van de liefde. Op zoek naar een originele en boeiende spreker voor je organisatie?

Boek haar nu