Menu
example

Mijn nieuwe vriendin wil mijn interieur veranderen04/12/2010

Ik ben een weduwnaar (54) en woon samen met mijn drie dochters. Sinds twee jaar heb ik opnieuw een vriendin. We denken aan samenwonen (bij mij thuis), maar zij wil van alles veranderen aan mijn 'oubollige' huis en de vele familiefoto's. Mijn overleden vrouw heeft het huis ingericht en mijn dochters en ik vinden het prima zo. Hoe lossen we dit op?
 
Uit je verhaal blijkt dat je vermoedelijk lang en ook gelukkig getrouwd bent geweest. Herbeginnen is dan geen sinecure. Aan de oppervlakte lijkt het alsof je in je nieuwe relatie een probleem inzake smaak hebt. Zij houdt van modern en kan niet leven in een klassiek interieur, jij vindt het kwetsend dat ze jouw smaak (en die van je vrouw) afbreekt. Ik denk echter dat het dieper zit.
Een relatie kan je bekijken als het openen van een gemeenschappelijke rekening met een credit- en debetzijde. Wie een storting doet, zorgt er automatisch voor dat de andere in credit staat. Helemaal in evenwicht zijn die dingen nooit, maar het principe is toch wel 'voor wat hoort wat'. Wie het gevoel krijgt veel te storten en veel minder of niets terug te krijgen, raakt gefrustreerd en laat dat blijken.
In jullie woonverhaal is het duidelijk dat de inspanningen (de 'stortingen') tot op vandaag door je vriendin worden geleverd. Zij geeft haar woonst op en zij aanvaardt jouw kinderen. Bovendien blijkt jouw 'zij is welkom' helemaal niet uit je houding. Door vast te houden aan jouw interieur, geef je haar het gevoel vast te houden aan je huwelijk, aan het verbond met je vrouw.
De vele foto's in je huis zullen haar daar extra aan herinneren.
Begrijp ik jouw standpunt? Natuurlijk wel. Je koestert de herinneringen aan je vorige leven en je wilt zorg dragen voor de dingen die jullie opbouwden. Maar een nieuw leven beginnen, betekent ook: je vorige leven anders gaan vasthouden.
Wil je bewust kiezen voor je huidige partner, dan zal je haar in je huis de plaats en ruimte moeten geven die haar toekomt.
Ook voor je kinderen geldt dit. Dat wil letterlijk zeggen: plaats maken voor haar, voor haar smaak en haar manier van zijn.
Een aantal compromissen zijn dan ook onvermijdelijk. Besef dat zij al een hele stap zet door op jouw terrein te komen wonen, geef haar dan ook de kans er haar terrein van te maken. Dat kan door haar voor een groot deel het uitzicht van een aantal leefruimtes te laten bepalen. Kies allemaal samen, als gezin, de foto's die kunnen blijven en voeg er foto's aan toe van nu, als nieuw gezin. Lukt dit echt niet, dan is er ook nog altijd een andere optie: samen een nieuwe woonst kiezen. Die kunnen jullie dan als koppel inrichten, vrij van de vele herinneringen die toch vastzitten aan je huis. Allemaal grote stappen, maar noodzakelijk als je een nieuw leven wilt opbouwen met iemand.


→ Terug naar overzicht

Lezingen

Rika Ponnet verzorgt regelmatig lezingen en presentaties binnen het brede vakdomein van de liefde. Op zoek naar een originele en boeiende spreker voor je organisatie?

Boek haar nu