Menu
example

Mijn vriend wil me niet delen met mijn kinderen 13/10/2013

Rika Ponnet:

Je bevindt je op dit moment inderdaad in een allesbehalve makkelijke situatie, gewrongen tussen twee belangrijke loyaliteiten die je graag op elkaar wil afstemmen, maar die nu sterk conflicteren. Het lijkt wat kiezen tussen de pest en cholera: in beide gevallen zal de verlieservaring immers groot zijn. Ik denk dat het belangrijk is om uit te zoeken wat jij wil en je niet de hele tijd af te stemmen op de verwachtingen van anderen. Je vriend kan dan wel een aantal dingen niet fijn vinden, het pakket waarvoor hij koos is een vrouw met jonge kinderen en het geluk van die kinderen is jouw geluk en dus ook het zijne. Dat het belang van jouw jonge kinderen als meest kwetsbare partij op de eerste plaats komt, lijkt mij normaal. Jouw vraag om frequentere wissels staat daar geenszins haaks op. Er is vandaag veel onderzoeksmateriaal dat dit juist ondersteunt. Jongere kinderen varen wel bij een regelmatige wissel. Hoe ouder ze worden, hoe meer ze verlangen naar langere verblijfsperiodes, het systeem wordt dan best opnieuw bekeken.
 
Uiteraard moeten ook beide ouders zich hier goed bij voelen. Opnieuw met je ex en de kinderen aan tafel zitten, lijkt me daarin een verstandige stap. Vraag is of zo een nieuwe regeling als ‘voldoende' ervaren zal worden door je vriend. Als iemand zich rond de zorg voor kinderen erg afwijzend of rigide opstelt, heeft dat meestal te maken met een onderliggende behoefte aan controle, met angst. Je vriend deelt je niet graag, wil je beschikbaarheid/betrokkenheid voor de volle honderd procent telkens als hij daar behoefte aan heeft, zonder dat er kinderen bijkomen. Hij beschouwt hen naar alle waarschijnlijkheid als concurrentie. Uiteraard is dat niet iets rationeels, maar een angst uit vorige ervaringen: verlatingsangst, angst om er niet toe te doen. Als dat leeft bij hem, zal hij op termijn elke inzet die naar je kinderen gaat, de tijd die jullie niet samen kunnen doorbrengen, als een bron van frustratie zien.
 
Dit met hem opnemen is dan ook essentieel. Op de een of andere manier is wat jullie hadden niet goed genoeg meer. Probeer te achterhalen wat hem nu duidelijk onzekerder maakt, waardoor hij zich zo onredelijk eisend opstelt. Pas als dit uitgeklaard is, lijkt het mij een goed idee om ook alle andere partijen bij veranderingen te betrekken.

 


→ Terug naar overzicht

Lezingen

Rika Ponnet verzorgt regelmatig lezingen en presentaties binnen het brede vakdomein van de liefde. Op zoek naar een originele en boeiende spreker voor je organisatie?

Boek haar nu