Menu
example

'Mijn vriend woont en werkt bij zijn ouders' 04/02/2012

Mijn vriend woont en werkt bij zijn ouders. Ik kan me voorstellen dat het niet altijd gemakkelijk is om met mijn vriend samen te werken, of met familie in het algemeen, maar zijn ouders behandelen hem onrechtvaardig en oneerlijk. De verwijten worden ronduit grof. Dat veroorzaakt enorm veel spanningen en ik wil er niet (meer) tussen zitten, al weet ik niet wat ik moet doen om iets te veranderen aan de situatie. Eigenlijk is het aan mijn vriend zelf om stappen te ondernemen, maar hij doet zijn werk blijkbaar heel graag want als het dan wel goed gaat, relativeert hij de slechte periode. Ik wil dat hij gelukkig is met zijn familie, op zijn werk én met mij, ik wil niet zijn enige geluk en toevluchtsoord zijn. Ik vind familie heel belangrijk en dit is alvast geen goed begin voor een goede verstandhouding, want na alles wat ik gehoord heb, kan ik niet 'normaal' omgaan met mijn schoonouders.

 
Rika Ponnet:

Jouw positie als vriendin van een man die werkt in een familiebedrijf waar de onderlinge verstandhouding slecht is, lijkt me bijzonder moeilijk. Je probeert enerzijds zijn steun en toeverlaat te zijn, maar anderzijds wil je ook graag de lijnen met de familie openhouden. Bovendien blaast jouw vriend warm en koud tegelijk. Hij heeft een moeilijke relatie met zijn ouders en, in tijden van ruzie, klaagt hij zijn nood bij jou. Je probeert dan mee te voelen met wat hij doormaakt, kiest zijn kant, tegen zijn ouders in. Op andere momenten relativeert hij alles, wat jou verplicht om ook bij te draaien. Gevangen zitten in zo'n maalstroom van emotionele 'toestanden' is erg vermoeiend.

Wat betreft de thuissituatie van je vriend: zo hoor ik wel vaker verhalen. Ze spelen zich af binnen gezinnen waar er een duidelijke vermenging is van familiale en zakelijke belangen waardoor ruzies op het ene domein ook hun uitwerking vinden op het andere. Op het eerste gezicht lijkt de familiecultuur hard en zakelijk, zelfs conflictueus. Maar onderschat de sterkte van dergelijke banden niet. Hoe moeilijk zijn ouders ook zijn, toch geeft je vriend er de voorkeur aan om bij hen te werken én te wonen. We vergeten in onze benadering van dergelijke situaties dat, hoe pijnlijk terugkerende conflicten ook zijn, deze patronen in bepaalde families juist wijzen op sterke verbondenheid. Gevoelens zijn er taboe wegens te kwetsbaar, tot echte nabijheid is men niet in staat. De enige manier waarop men oog heeft voor elkaar, is door kritiek te geven, het conflict te zoeken, elkaar terecht te wijzen en bij de les houden. Ook in de toekomst zal hij dus op elk moeilijk moment je steun verwachten, maar in de goede periodes zal hij zijn werk, zijn keuze voor zijn ouders dus, verdedigen.

Bovendien zullen al jullie persoonlijke beslissingen mee het bad in getrokken worden, zal jullie leven mee bepaald worden door zijn ouders. Wanneer en hoeveel vakantie kan er genomen worden? Waar kopen of bouwen we een huis? Welke waarden en normen geven we onze kinderen mee? En zo kun je nog even doorgaan. Hij zal constant moeten balanceren tussen zijn loyaliteit naar het bedrijf en zijn ouders toe en jullie engagement. Besef ook dat 'bloed trekt' en dat jij als toekomstige schoondochter de situatie niet zal of kan veranderen.

Zoals je zelf goed inziet, ligt de bal in het kamp van je vriend. De beste optie lijkt me dat hij elders werk zoekt en verhuist, dat hij in eerste instantie probeert een eigen leven, samen met jou, los van zijn ouders op te bouwen. Vanuit mijn ervaring weet ik echter dat dit meestal niet lukt, dat de banden vaak zo sterk zijn dat deze stap gezien wordt als een radicale breuk. Ziet hij in deze optie, zoals te verwachten, geen graten, dan is het aan jou om heel goed na te denken over je toekomst. Hoe wil je leven, wat kan je aanvaarden en wat niet? Probeer daar met hem een open gesprek rond te voeren. Spreek uit wat nu op je lever ligt en probeer met hem duidelijke afspraken te maken. Pas je niet zomaar aan, dat lijkt me op termijn 'dodelijk' voor jouw persoonlijke geluk en voor jullie relatie.
 


→ Terug naar overzicht

Lezingen

Rika Ponnet verzorgt regelmatig lezingen en presentaties binnen het brede vakdomein van de liefde. Op zoek naar een originele en boeiende spreker voor je organisatie?

Boek haar nu