Menu
example

'Mijn vriend zorgt nog voor zijn ex' 14/04/2012

Rika Ponnet:
 
Wie op rijpere leeftijd in een relatie stapt, brengt automatisch veel bagage uit zijn vorige leven mee. Zo leert de praktijk dat 'gescheiden' niet altijd 'vrij' betekent, wat ook uit jouw verhaal blijkt. Waarschijnlijk is jouw vriend emotioneel wel klaar voor een relatie, getuige daarvan is het feit dat het tussen jullie goed klikt en hij ook volop plannen met je maakt voor een toekomst. Het lijkt me echter dat zijn gezin, waar hij papa en echtgenoot was, zijn vertrek nog niet aanvaard heeft en hem ook niet toelaat een nieuw leven uit te bouwen.
Mogelijk heeft hij geprobeerd om, door te scheiden, onder het juk van een dominante vrouw uit te komen, een vrouw tegenover wie hij niet in staat was voldoende voor zijn verlangens op te komen. Mensen die zich in een relatie versmacht en gedomineerd voelen, zoeken zich via een scheiding los te wringen uit de greep van de partner, in de hoop dat daarmee ook de emotionele verbondenheid verbroken geraakt. Zo wordt gehoopt het grote conflict, het benoemen van de ongenoegens en het verschil, uit de weg te gaan. Die verwachting is ijdel. Scheiden betekent veel meer dan er op papier, voor de rechter of notaris, een punt achter zetten. Het vergt het doorknippen van banden, afstand nemen van de ander. Jouw vriend heeft dat duidelijk nog niet gedaan. Hij liet in zijn huwelijk vermoedelijk toe dat er over zijn grenzen werd gegaan en doet dat nu nog altijd. De banden in zijn gezin zijn nog intact, ze hebben alleen wat meer speling gekregen. Je vriend is met jou een engagement aangegaan, maar zodra zijn nieuwe leven zijn oude engagementen onder druk zet, wordt hij netjes teruggefloten. Hij durft duidelijk ook zelf niet te kiezen, worstelend tussen het uitbouwen van een nieuw leven, het maken van plannen, en de verlangens van de mensen uit zijn vorige leven.

Je geeft me de indruk rustig met de hele situatie om te gaan, zijn engagement naar zijn ex positief te benoemen, maar toch ook duidelijk aan te voelen waar de knelpunten zitten. Spreek deze dingen ook naar hem toe uit. Ga niet zomaar mee in het verhaal, maar benoem je verlangens en verwachtingen. Geef ook aan dat je het niet fijn vindt met drieën in een relatie te zitten. Hoe bewonderenswaardig de buitenwereld zijn zorg voor zijn ex ook mag vinden, gevoelsmatig zit dat niet juist en is dat ook niet zijn verantwoordelijkheid. Vermoedelijk spelen ook zijn kinderen nog hun rol. Op hun manier, doordat de een partij kiest voor mama en de ander voor papa, houden ze het gezin van oorsprong in stand. Uiteindelijk zal hij wel in staat moeten zijn om op te komen voor zichzelf en te ervaren dat de goedkeuring van iedereen nastreven je als mens ongelukkig maakt. Neen leren zeggen, kiezen voor jezelf, het is een bevrijdende ervaring voor wie krampachtig door iedereen graag gezien wil worden. Hopelijk kan jij hem in dit proces steunen waardoor ook jullie relatie een eerlijke kans krijgt.
 


→ Terug naar overzicht

Lezingen

Rika Ponnet verzorgt regelmatig lezingen en presentaties binnen het brede vakdomein van de liefde. Op zoek naar een originele en boeiende spreker voor je organisatie?

Boek haar nu