Menu
example

Mijn vriendin en ik kunnen niet goed samen dansen05/03/2016

Ik ben een 27-jarige man en in december trouw ik met mijn vriendin. We zijn drie jaar samen en de relatie zat altijd goed. Omdat zij iets speciaals wil maken van onze openingsdans, volgen we dansles, maar dat loopt helemaal niet zo goed. Telkens als we van de les komen, hebben we ruzie. Volgens mijn vriendin leid ik niet genoeg, zou ik beter wat meer hebben van de leraar die toch zo mannelijk is. Ik voel me daar heel slecht bij, want voorheen was mijn mannelijkheid nooit een punt van discussie. Ik vind ook dat ik voldoende leid, het probleem is dat zij niet bereid is te volgen, altijd weer de richting wil aangeven. Het klinkt belachelijk, maar op de een of andere manier beschadigt dit hele gedoe de band die wij hadden. Het opgeven en doen alsof er niets gebeurd is, lijkt me geen goede optie. Hoe kunnen we hier beter mee omgaan?

Rika Ponnet:

Ik vind je vraag helemaal niet gek, laat staan belachelijk. Dansen wordt binnen de relatietherapie vaak gebruikt als metafoor. De dansvloer is dan de relatie waarbinnen het koppel zich beweegt, in harmonie met elkaar, zacht of heftig, troostend of net heel sensueel. Soms is de dans agressief en spreekt er woede uit, soms wordt er niet gedanst, staat er een aan de kant te kijken. Het ergst is het gesteld als er niemand meer op de dansvloer staat en er dus ook geen relatie meer is. Zover is het bij jullie helemaal niet gekomen, al kan ik me voorstellen dat de gang van zaken vragen bij de kwaliteit van jullie relatie oproept. Je kunt dit heel positief benaderen: deze danslessen zijn meer dan een voorbereiding op jullie openingsdans, ze zijn misschien wel een goede voorbereiding op jullie verdere leven samen. Zie dansen gerust als een vorm van lichaamstaal en samen dansen als een vorm van niet gesproken communicatie. In harmonie dansen wijst op een balans die ook de basis is van harmonie in een relatie. In die balans zit een vermogen om elkaar voldoende ruimte te laten, maar ook om elkaar uit te dagen. Is de rol die jullie daar elk in opnemen flexibel of ligt die vast? Dat laatste lijkt bij jullie een beetje het geval. Je vriendin wil dat je meer leidt, haar meeneemt in de dans, maar heeft het er tegelijkertijd ook moeilijk mee.
Ze laat zich met andere woorden niet zomaar leiden, heeft angst om zich over te geven. Altijd opnieuw gaat het over: geeft de leider de volger voldoende leiding, maar ook voldoende ruimte om zichzelf te kunnen zijn? Laat de volger de leider leiden, is er voldoende vertrouwen om de ander het voortouw te laten nemen? Dit alles staat symbool voor de relatie: heb ik vertrouwen in het beoordelingsvermogen van mijn partner? Ben ik in staat om vanuit vertrouwen tot overgave te komen, de ander volledig toe te laten, onvoorwaardelijk te volgen? En durft de ander zich op dezelfde manier aan mij over te geven? Zijn jullie met andere woorden in staat om op een flexibele manier de beide rollen op te nemen: die van initiatiefnemer, van leider en die van volger, van vertrouweling?
Heel veel voer voor een interessant gesprek over jullie rol binnen de relatie en bovenal over hoe jullie die rol in de toekomst graag willen invullen en ingevuld zien. Probeer elkaar daarin niet aan of af te vallen, maar open te praten over wat het dansen met jullie doet en hoe jullie elkaar daarin ervaren. Durf gerust aan te geven dat de vergelijking met de dansleraar je niet direct doet groeien in zelfverzekerdheid en ze ook niet fair aanvoelt. Dans eens samen, thuis, weg van de ogen van anderen, en durf daar eens helemaal de rollen om te keren: zij die leidt en jij die volgt en omgekeerd. Mogelijk lukt dit niet direct. Besef dat het vooral een goede oefening is inzake zelfvertrouwen en vertrouwen in de ander en je op deze manier elkaar nog beter leert kennen.


→ Terug naar overzicht

Lezingen

Rika Ponnet verzorgt regelmatig lezingen en presentaties binnen het brede vakdomein van de liefde. Op zoek naar een originele en boeiende spreker voor je organisatie?

Boek haar nu