Menu
example

'Mijn vriendin heeft een erg afhankelijke stiefdochter' 13/10/2012

Ik ben een 56-jarige, gescheiden man en woon 16 jaar samen met een gescheiden vrouw. Mijn kinderen en ook drie van haar kinderen zijn het huis uit. Haar jongste dochter van 30 is nog alleenstaande. Ik schiet niet al te best met haar op, omdat ik het zo moeilijk heb met haar afhankelijkheid tegenover ons. Bij elke kleine stap in haar leven doet ze een beroep op haar moeder. Voor elke aankoop, elke kleine beslissing staat ze bij ons aan de deur. Ze heeft geen vast werk, weet niet wat gedaan met haar leven, waardoor mijn vriendin haar vaak geld toeschiet. Ze heeft ook weinig vrienden, komt dagelijks bij ons eten, maar helpt nooit om op te ruimen. Aan tafel negeert ze mij. Op reis gaan wil ze alleen met haar moeder, zonder mij. Mijn vriendin vindt dat ik onverdraagzaam ben. Ze zegt dat haar dochter veel geleden heeft onder de echtscheiding en ze er voor haar wil zijn, al geeft ze toe dat het vaak zwaar is. Ik vind het een hele druk op onze relatie. Wat moeten we doen?
 
Rika Ponnet:
 
Hotel mama, zo worden vandaag vaak situaties benoemd waarin kinderen langer dan gemiddeld een beroep blijven doen op ouderlijke zorg. Jongeren studeren almaar langer of willen eerst sparen alvorens alleen te gaan wonen. De afhankelijkheid is dan hoofdzakelijk materieel te noemen. Bij jullie lijkt de situatie evenwel complexer in elkaar te zitten. Niet alleen doet je stiefdochter een beroep op jullie praktische en financiële zorg, uit haar hele houding spreekt ook een gevoelsmatige afhankelijkheid, een onvermogen om op eigen benen te staan. Ze wil blijkbaar het liefst haar rol als 'dochter van' bestendigen en ervaart jou waarschijnlijk als een vervelende luis in de pels. Dat kinderen tot op latere leeftijd een hechte band hebben met hun ouders, lijkt me heel normaal. Dat die band bij de ene veel sterker is dan bij de andere, is dat evenzeer. Dat de band met de ouders een eigen leven als volwassene in de weg staat, zoals hier, is evenwel niet gezond. Op geen enkel domein schijnt je stiefdochter initiatief te nemen om meer autonomie te verwerven, voor zichzelf te zorgen, een eigen leven met vrienden en/of een partner uit te bouwen. Bovendien zorgt ze er door haar permanente aanwezigheid voor dat je vriendin constant moet schipperen tussen haar engagement voor jou en de zorg voor haar dochter. Het feit dat je stiefdochter je negeert en je vriendin daar niet op reageert, wijst ook in die richting. Jullie lijken wel concurrenten voor haar aandacht en liefde. De sleutel om deze situatie om te buigen ligt bij je vriendin, bij de manier waarop zij omgaat met de constante vraag om zorg van haar dochter.

Na een echtscheiding zie ik wel vaker dat vaders of moeders, vanuit een schuldgevoel, hun kinderen overmatig gaan bemoederen, elke wens inwilligen vanuit de hoop daarmee het leed te compenseren. Bovendien zie ik wel vaker dat de verlatingsangst die kinderen door een scheiding al eens ontwikkelen, vaak ook gevoed wordt door de verlatingsangst van een ouder, in dit geval je vriendin. Door permanent het gevoel te hebben dat haar dochter haar nodig heeft, door de dochter in een zorgafhankelijke rol te houden, is zij verzekerd van haar aanwezigheid, van het feit dat iemand haar nodig heeft, niet zonder haar kan. De 'winst' zit dus wel degelijk aan beide zijden: je stiefdochter is verzekerd van een permanente zorg, je vriendin van een dochter die er altijd zal zijn. Ook de 'last' zit evenwel aan beide zijden: je stiefdochter kan geen eigen leven uitbouwen, je vriendin zorgt ervoor dat jullie relatie onder enorme druk komt te staan. Los komen uit deze symbiose kan maar als je vriendin inziet dat zij en zij alleen het vermogen heeft om deze situatie te wijzigen. Haar dochter kan immers maar autonomie verwerven, als je vriendin de navelstreng doorknipt, haar dochter stimuleert om op eigen benen te staan. Mogelijks kan gezinstherapie hierbij noodzakelijk zijn.
 


→ Terug naar overzicht

Lezingen

Rika Ponnet verzorgt regelmatig lezingen en presentaties binnen het brede vakdomein van de liefde. Op zoek naar een originele en boeiende spreker voor je organisatie?

Boek haar nu