Menu
example

Moeilijk om weer met z’n tweeën te leven nu de kinderen het huis uit zijn24/10/2015

Ik ben een 57-jarige vrouw, 32 jaar gehuwd en met twee dochters die het nest verlieten. Ik heb het moeilijk om opnieuw alleen met mijn man te leven en heb het ook gehad met een aantal dingen: het zorgen voor, compromissen sluiten. Laatst had hij een medisch probleem en ook dat boezemde me angst in. Ik voel me jong, ik wil mijn vrijheid. Was dit het nu?, denk ik vaak.

Rika Ponnet:

Je gaat op dit moment duidelijk door een moeilijke fase in je leven: afscheid nemen van je zorgende moederrol, ervaren dat je partnerrelatie niet ongeschonden uit jaren ouderschap is gekomen, vooruitkijken naar de laatste fasen van het leven en die op een zinvolle manier proberen in te vullen. Het is geen sinecure en iets waarmee ontzettend veel mensen worstelen. Je zou het als een rouw- periode kunnen zien, een periode van afscheid nemen van een levensfase, van jezelf als jongere, actieve vrouw. Heel eigen aan deze periode is dat de illusie dat we het later nog wel inhalen, het zal veranderen of verbeteren niet echt meer gekoesterd kan worden: dit zal het naar alle waarschijnlijkheid zijn. Meer nog dan het aanvaarden van de beperkingen van het leven, onze partner, staat het aanvaarden van onze eigen beperkingen centraal. De levensdromen die we niet realiseerden, de confrontatie met ons verouderend spiegelbeeld. Ook ons relationeel leven wordt onder die loep gezet. Sommigen zijn gegroeid in het aanvaarden wat niet te veranderen is. Anderen, zoals jij, verzetten zich tegen de opgemaakte balans. Je denkt nu sterk in termen van ‘wat gaf ik en wat kreeg ik terug' en de uitkomst is een gevoel van bitterheid. ‘Rekeningdenken' is een destructieve manier om naar jezelf en je relatie te kijken. Het lijkt me een veel grotere uitdaging om te kijken naar wat je wel wilt, waar je van droomt. Wat betekent die ‘vrijheid' voor je en hoe kun je die binnen je huidige leven toch een stukje vormgeven? Durf dit ook op te nemen met je partner, hoe jij de ‘gouden jaren' van jullie leven zou willen invullen.→ Terug naar overzicht

Lezingen

Rika Ponnet verzorgt regelmatig lezingen en presentaties binnen het brede vakdomein van de liefde. Op zoek naar een originele en boeiende spreker voor je organisatie?

Boek haar nu