Menu
example

Moet ik kiezen tussen mijn lief en mijn ouders?06/06/2015

Ik ben een man van 26 en al twee jaar verliefd op een meisje dat ik heel graag zie. Mijn ouders zijn het niet eens met mijn keuze en zeggen dat ze helemaal niet bij mij past. Regelmatig zijn er hevige discussies hierover in ons het gezin, waarbij ook mijn zus partij kiest voor mijn ouders. Ik zit behoorlijk in de put, omdat ik na de zoveelste ruzie het gevoel heb dat ik moet kiezen tussen hen en mijn lief. Ik vind dat bijzonder moeilijk, wik en weeg, maar weet helemaal niet voor wie ik moet kiezen.

Rika Ponnet:

Niets zo fijn als je ouders of je omgeving die je bevestigen in de keuze van je lief. Des te moeilijker wordt het als dit niet zo is. Jouw dilemma lijkt me onmogelijk: kies ik voor mijn ouders, mijn gezin van oorsprong, of kies ik voor de vrouw waarop ik verliefd ben. Het dilemma is zo moeilijk omdat je weinig keuzes kunt bedenken waarbij kiezen zo veel verliezen betekent. Of beter: waarbij kiezen altijd én ingrijpend verliezen is. Bovendien betekent kiezen in dit geval op langere termijn een veel complexer verhaal dan ‘ik heb het ene gewonnen door het andere te verliezen'. Net omdat je voor je liefde voor je ouders of voor je vriendin zo'n zware prijs betaalt, zal je relatie met hen nadien nooit meer dezelfde zijn. Maar al te vaak merk ik in mijn praktijk dat mensen die door hun ouders onder druk worden gezet om niet verder te gaan met een lief, jaren na datum blijven rondlopen met het idee dat die persoon voor hen de juiste partner was. Ze gaan die relatie dan idealiseren, omdat ze niet zelf hebben kunnen kiezen om ze te beëindigen. Daardoor kunnen ze zich vaak ook moeilijk openstellen voor iemand anders, ervaren die altijd als tweede keus en gedragen er zich ook naar. Dat leidt dan tot een relationeel leven waar bij elk probleem de vraag opduikt: wat als ik wel had gekozen voor mijn partner? Het installeert ook een wrok tegenover je ouders, maakt dat ook die relatie nooit meer wordt als voorheen.
De andere keuze kan diezelfde consequenties hebben. Breken met je ouders, je gezin van oorsprong, is een primaire levensader afsluiten en dat is een zware prijs die veel druk zet op een liefdesrelatie. Mogelijk heb je nu het gevoel dat je situatie er echt eentje is om wanhopig van te worden. Toch denk ik niet dat het zo moet zijn. Belangrijk lijkt mij je probleem te herkaderen. Probeer in je hoofd en je handelen weg te blijven van ‘ik moet kiezen'. Besef dat kiezen helemaal niet aan de orde is. Niemand kan je immers tot ‘kiezen' verplichten en vermoedelijk zal ook niemand dat doen. Waarschijnlijk heb je het op dit moment vooral moeilijk met de vele discussies over je partnerkeuze die er thuis zijn. Probeer vooral het verloop van die discussies in een andere richting te sturen. Uiteraard zullen je ouders niet zomaar van gedacht veranderen, maar jij kunt wel op een andere manier omgaan met hun afwijzing of kritiek. Zo is verdedigen een slechte strategie die alleen maar tot verdere polarisatie leidt. Geef bij kritiek rustig aan dat je je vriendin graag ziet en zij jou, dat je je echt gelukkig voelt bij haar en dat het je pijn doet als je ouders kritiek hebben op haar. Vermijd ‘inhoudelijke' discussie (stijl: ze is niet slim genoeg, ze past niet in ons milieu, ze past niet bij jou,...), trek altijd de gevoelskaart. Ik zie haar graag, ik zie jullie graag en zo wil ik het ook houden. Vermoedelijk zullen ze hun pogingen niet zomaar staken, maar als ze merken dat je blijft kiezen voor haar én voor hen, dan denk ik dat de gemoederen mettertijd wel zullen bedaren. Aanvaarden dat de relatie tussen hen en je vriendin nooit een gedroomde zal zijn, wordt wel een opdracht. Het is afscheid nemen van het idee dat onze ouders, onze directe omgeving al onze keuzes op applaus moeten onthalen, een prijs die we allemaal betalen als we volwassen worden en onze eigen levensweg zoeken.


→ Terug naar overzicht

Lezingen

Rika Ponnet verzorgt regelmatig lezingen en presentaties binnen het brede vakdomein van de liefde. Op zoek naar een originele en boeiende spreker voor je organisatie?

Boek haar nu