Menu
example

Moet ik scheiden of blijven? 11/10/2015

Ik ben negentien jaar getrouwd, maar zit in de knoop met mezelf. De laatste jaren leven we naast elkaar, we doen niets meer samen, slapen apart. Ik kan het niet meer: ik mis een knuffel, liefde, seks enorm. Nu heb ik iemand leren kennen, maar ik weet niet hoe ik daarmee moet omgaan. Als ik voor de nieuwe partner kies, is het pijnlijk voor mijn kinderen. Kies ik voor mijn kinderen, dan stel ik mijn nieuwe partner teleur. Kunt u mij raad geven?
 
Rika Ponnet:

Je staat op dit moment voor een heel moeilijke keuze in je leven: scheiden of blijven. Hierbij kunnen veel mensen je raad geven, maar uiteindelijk kun jij alleen uitmaken welke weg je best volgt. Sommigen zullen zeggen ‘kies voor de liefde', anderen zullen de nadruk leggen op je gezinsverantwoordelijkheden. Die adviezen zijn ingegeven door wat zij als prioriteit zouden stellen mochten zij in het geval zijn. Dit zegt dus niets over wat voor jou de beste keuze is.
Wat ik duidelijk mis in je verhaal is ‘jij', waardoor ik vermoed dat je streven in het leven er vooral in bestaat anderen tevreden te stellen. Zo geef je aan dat je twijfelt tussen je kinderen gelukkig maken/teleurstellen of je nieuwe partner volgen/ontgoochelen. Maar wat met jou? Weet dat om het even welke keuze een verlieservaring zal zijn. Kiezen om te blijven, is verzaken aan je nood aan intimiteit, liefde en seks en is dus kiezen voor stabiliteit, maar ook voor eenzaamheid. Kiezen voor je nieuwe partner is niet noodzakelijk een keuze in het nadeel van je kinderen, maar wel een keuze die zeker schuldgevoelens zal veroorzaken.
Dat is ook je dilemma: ben je in staat om verder te gaan met het schuldgevoel dat een breuk zal meebrengen of lijkt het jou een betere optie om te blijven vanuit de gedachte dat je het juiste doet en je neer te leggen bij een liefdeloos relationeel leven? Om dit uit te klaren, te ontdekken wat jou het meeste rust kan brengen, kun je alleen te rade gaan bij jezelf. Hoe wil je ooit naar jezelf kijken: als de vrouw die koos voor haar persoonlijk geluk of als de vrouw die koos voor het geluk van anderen?


→ Terug naar overzicht

Lezingen

Rika Ponnet verzorgt regelmatig lezingen en presentaties binnen het brede vakdomein van de liefde. Op zoek naar een originele en boeiende spreker voor je organisatie?

Boek haar nu