Menu
example

Nog nooit een relatie 06/05/2010

Nog nooit een relatie

‘Ik ben 33 en heb eigenlijk nog nooit een vaste relatie gehad. Ik ben er beschaamd over. Ik weet dat ik in al die dingen wat trager dan gemiddeld ben. Als tiener keek ik niet naar jongens en aan de universiteit was ik met studeren bezig. Nu wil ik wel graag iemand ontmoeten en ik zou nog graag een gezin hebben, maar het lukt niet. Ik heb een aantal goede vriendinnen met wie ik veel onderneem. Ze zijn ook single en vaak vragen we ons af waar we nog een man gaan ontmoeten. We hopen dat het spontaan kan, want al die datingtoestanden vinden we veel te geforceerd.'
 
Ik begrijp je gevoel, maar als het een troost mag zijn, jouw situatie is helemaal niet zo abnormaal als je wel denkt.

Nog altijd gaan we ervan uit dat mensen hun leven doorlopen volgens een vast stramien: studeren, een partner, trouwen, een huis, kinderen.
In de praktijk verlopen die dingen zeker niet altijd zo.
Het is een beetje zoals met de ontwikkeling van een jong kind: de ene loopt heel vroeg, maar praat pas laat, een ander kind is motorisch niet zo sterk, maar wel sociaal...
Ook onze relationele en seksuele vaardigheden ontwikkelen we niet volgens een strak schema. Er zijn vroeg- en laatbloeiers. Sommigen voelen zich goed bij een intieme relatie op 16, anderen pas op 30 en er zijn er die er nooit toe komen.
 
Laat je zelfbeeld dus niet te veel afhangen van je gevoel mislukt te zijn op dit vlak, want dit zal je enkel meer blokkeren in je contacten met het andere geslacht.
Het is wel belangrijk om na te gaan wat de dieperliggende reden kan zijn.
Een laatbloeier zijn is een mogelijke verklaring, maar mogelijks heeft het ook te maken met het beeld dat je thuis meekreeg over relaties, over mannen ook.
In nogal wat milieus waar studeren en presteren als een belangrijke waarde leeft, staat de aandacht voor het emotionele en relationele op een tweede of verdere plaats.
De impliciete of zelfs letterlijke boodschap is dan ‘eerst studeren, de rest komt later wel'.
 
Op die manier mis je als jongere een beetje aansluiting bij leeftijdsgenoten. Het eerste liefje, de contacten tussen jonge mannen en vrouwen aan de universiteit, zijn een ideale eerste leerschool op het relationele vlak. Het is een leerschool die je later moeilijk inhaalt omdat de kansen zich gewoon niet meer voordoen.
 
En dat is het ook wat jullie nu ervaren. In het gewone leven van elke dag kom je als dertiger nu eenmaal niet zoveel single mannen tegen. Het is dan ook heel erg belangrijk om uit je vaste leefpatroon te stappen.
 
De boodschap is zeker: als je al heel lang hetzelfde doet en je haalt geen resultaat, moet je dringend je strategie aanpassen. Nieuwe netwerken uitbouwen is hierin van essentieel belang en dat doe je alleen maar door daar bewust stappen in te ondernemen.
Blijf dan ook niet vasthangen aan het romantisch ideaal van ‘ik moet hem spontaan tegen het lijf lopen', want dat zorgt ervoor dat je verder vast blijft zitten in je leven van nu. Je legt op die manier de lat ook gewoon te hoog naar hoe de start van een relatie verloopt.
 
Zoek dan ook plaatsen op waar je mensen kan ontmoeten, volg een cursus, maak een reis met singles, maak je lid van een activiteitenclub of een relatiebureau, ga daten. Volg daarin zeker ook niet alleen je vriendinnen.
 
Mijn ervaring leert me dat single vriendinnen meestal geen stimulans zijn om dingen in je leven te veranderen, maar eerder een rem. Hun beperkingen en angsten maken ze tot de jouwe. Verlaat dus regelmatig bewust deze veilige wereld en zoek andere contacten op. Je zal er als vrouw door groeien en je kansen op een geschikte levenspartner aanzienlijk doen toenemen.

Lezen
Lori Gottlieb. Marry him. The Case for settling for Mr Good Enough.
Trouw met hem. Waarom kiezen voor Mr. Goed Genoeg.


→ Terug naar overzicht

Lezingen

Rika Ponnet verzorgt regelmatig lezingen en presentaties binnen het brede vakdomein van de liefde. Op zoek naar een originele en boeiende spreker voor je organisatie?

Boek haar nu