Menu
example

Relatie loslaten25/02/2009

Relatie loslaten


‘Ik ben een man van 49, gescheiden met twee zonen. Ik heb vorig jaar iemand leren kennen waarmee ik vier maand samen was. We hadden beiden niet veel vertrouwen meer in een relatie omdat we gekwetst geweest waren, maar er was een klik. Eind november heeft ze me echter meegedeeld dat ze alles eens op een rij moest zetten en even later dat ze haar scheiding ( 3 jaar geleden ) nog niet had verwerkt. Ik lig al een paar maanden in de knoop met mezelf, denk nog heel veel aan haar. Gesprekken met vrienden brengen me nog meer in de war, want die gaan van " je moet verder' tot ‘je moet af en toe nog iets van je laten horen'. Hoe pak ik dit het best aan? Zelf was ik van plan een smsje te sturen, en een kaartje voor haar verjaardag. Hoor ik niets, dan zou ik een brief schrijven als manier om haar los te laten of misschien langs gaan voor een laatste gesprek.'


Zoals ik vroeger al eens aanhaalde, is een echtscheiding verwerken een echt rouwproces waar, afhankelijk van de situatie en de draagkracht van de persoon, veel tijd kan overgaan.
Dat is duidelijk het geval bij je vriendin. Jullie zijn met de beste bedoelingen, maar ook met een bang hart, in deze relatie gestapt.
Zo'n stap zetten is goed, want het betekent toch dat jullie opnieuw bereid waren je kwetsbaar op te stellen. Zo'n stap is vaak ook nodig om te kunnen ervaren waar men al staat in een verwerkingsproces. Soms denkt men al ver gevorderd te zijn, maar is het de confrontatie met die kwetsbaarheid, met alles wat bij een nieuwe relatie komt kijken (bijvoorbeeld het overwinnen van de verschillen, het aanpakken van de problemen, wat goed lukte, maar toch altijd energie vraagt), dat ervoor zorgt dat men voelt nog niet echt vrij te zijn. Het gevoel in de knoop te liggen met zichzelf zeg maar.
 
Jij staat daarin duidelijk al een stuk verder.
Zoals je aangeeft heeft je vriendin ook heel wat meegemaakt en soms zorgt een nieuwe, goede relatie ervoor dat het misbruik van toen, de vernederingen, zich terug in alle hevigheid zich aanmelden. Het overlijden van haar moeder zal dit zeker versterkt hebben.
Een ouder verliezen is een erg confronterende ervaring die ervoor zorgt dat je opnieuw een tijdje in het verleden vertoeft, dat je terugkijkt op wat er allemaal geweest is.
Oud verdriet komt dan ook weer naar boven en al die dingen samen maken dat iemand in zo een periode vooral met zichzelf bezig is.
 
Ik denk niet dat je zelf iets kan doen om deze situatie te veranderen. Jouw aanpak nu lijkt me erg respectvol en correct, liefdevol ook, maar gevoelens en welbevinden kunnen we bij een ander spijtig genoeg niet sturen.
 
Luister ook niet te veel naar wat anderen zeggen, hoe goed bedoeld ook. Volg jouw gevoel. Je voornemens lijken me echt de juiste aanpak. Probeer op deze manier, met een laatste gesprek en schrijven, afscheid te nemen van haar.
Doe dit oprecht en echt met de intentie om er niet op terug te komen, dan komt het ook duidelijk en afgerond over. Ze zal dan ook aanvoelen dat je het meent. Wil ze je graag ‘houden', wil ze je nog niet kwijt, dan zal ze zelf wel ‘terugkomen' of het aangeven dat ze het contact wil aanhouden.
 
Ziet ze het niet meer zitten, dan zal zij je ook los laten en krijg jij de kans om dit te verwerken en verder te gaan met je leven. Je zal waarschijnlijk nog vaak terug denken aan deze ‘gemiste kans'.
Hou echter in gedachten dat de start van een relatie ook qua timing goed moet zitten.
Ontmoeten twee mensen elkaar op het verkeerde moment, dan is dat meestal ‘onherroepelijk'.
Het is een beetje zoals met een eerste indruk: je krijgt eigenlijk niet meer de kans om die over te doen. Is er echt veel liefde en betrokkenheid tussen jullie, blijven de gevoelens ook na verloop van tijd en na een scheiding sterk, dan zullen jullie wel echt voor elkaar gemaakt zijn en kan er alsnog iets van komen.
Leef daar echter niet voor. Het is een van de onvoorspelbare dingen in het leven waarop je je best niet gaat fixeren.


→ Terug naar overzicht

Lezingen

Rika Ponnet verzorgt regelmatig lezingen en presentaties binnen het brede vakdomein van de liefde. Op zoek naar een originele en boeiende spreker voor je organisatie?

Boek haar nu