Menu
example

Relatie met ex16/10/2009

Relatie met ex

‘Mijn vriend was twee maal getrouwd. Toen de vader van zijn eerste vrouw overleed, heeft ze hem gebeld om te vragen wie haar had weggegeven op hun huwelijk. Ze vroeg ook naar hun huwelijksfoto's. Ik heb daar een gevoel van emotionele ontrouw aan overgehouden. Ik vind dat ze herinneringen moet ophalen met haar huidige familie, niet met haar ex-man. Mijn vriend heeft medelijden met haar en snapt dat ze naar hem belt. Ben ik onredelijk?'Geconfronteerd worden met het relationeel en emotioneel verleden van je partner is niet altijd gemakkelijk.
 
Het verstoort ons beeld van de exclusieve liefde, herinnert er ons aan dat de unieke plaats die we in het leven van onze partner denken in te nemen, ook al eens door een ander werd bezet.
Het maakt ons onzeker en kan voor jaloezie zorgen.
 
Dat is ook bij jou het geval.
Jouw reactie is niet ‘fout', ze is wat ze is en heeft zelfs een bijzondere waarde. Alles hangt af van de manier waarop je het bekijkt.
Jaloersheid is immers niet alleen bezitsdrang of onzekerheid, maar ook een gezonde reflex om de relatie die we koesteren, te beschermen tegen mogelijke gevaren van buitenaf.
Bovendien is het logisch dat die gevoelens er zijn.
De ex van je vriend belt niet om iets praktisch te regelen, maar om steun te krijgen, opgevangen te worden door een man met wie ze erg close is geweest.
Jouw vriend bevond zich ongetwijfeld in een moeilijk parket. Naar ex-partners is er vaak nog een stuk loyaliteit, zorgzaamheid vanuit datgene wat er geweest is.
Hij wil jou ongetwijfeld trouw zijn, maar vindt het ook moeilijk om iemand die hem zo vertrouwd is geweest, koud de deur te wijzen op een moeilijk moment in haar leven.
 
Bezie het dan ook positief. Jouw vriend heeft naar alle waarschijnlijkheid zijn verleden afgesloten, getuige daarvan is de toch wel ontspannen manier waarop hij met de situatie omgaat. Hij heeft gewoon zijn menselijkheid laten zien.
 
Belangrijk is natuurlijk wel dat zo een contact in tijd beperkt is, dat hij er helemaal open over is tegenover jou en tegenover haar duidelijk zijn grenzen stelt.
In jouw geval zou ik alles bespreken met hem. Uit jouw gevoelens, geef aan wat deze hele geschiedenis met je gedaan heeft.
Laat je partner weten dat zo een contacten je bezorgd maken, dat je hem graag ziet en niet kwijt wil. Probeer goede regels af te spreken zonder te gaan dreigen of dingen radicaal te verbieden.
 
Hoe je dan best omgaat met een ex? Daar zijn geen regels voor en iedereen pakt dat op zijn of haar manier aan. Uiteindelijk zegt de wijze waarop we met onze ex-partners omgaan, veel over de relatie die we hadden. Samen gezellig uit eten gaan en met de nieuwe partner bij elkaar op de koffie gaan, hoeft niet.
Op voet van oorlog leven is evenmin een goede zaak. In harmonie zijn met je verleden is de beste basis voor het heden en zo bekeken is dit alles goed nieuws voor jou.
Jouw partner gaat ontspannen om met zijn verleden en heeft dus al zijn energie om in het hier en nu te investeren in jullie relatie.


→ Terug naar overzicht

Lezingen

Rika Ponnet verzorgt regelmatig lezingen en presentaties binnen het brede vakdomein van de liefde. Op zoek naar een originele en boeiende spreker voor je organisatie?

Boek haar nu