Menu
example

Spijt dat relatie heb beëindigd22/01/2010

Spijt dat relatie heb beëindigd
 
‘Een half jaar geleden had ik een dip in mijn leven. Ik moest er even tussenuit en ben gevlucht van alles. Ik heb ook mijn relatie van vier jaar zonder deftige uitleg. Daar had ik na twee maanden spijt van. Ik probeer nu alles te doen om mijn relatie te redden, maar mijn ex-vriendin zegt ja noch nee. Ze vreest hetzelfde mee te maken. Bovendien speelt er ook een financieel element: de huur en afbetaling van mijn lening wegen zwaar, dus ik moet daarover praten. En als ik mijn post haal, zie ik dat ze nog al onze souvenirs (een hartvormig kussen, foto's...) heeft. Hoe pak ik de zaken nu best aan?'

Zoals je aangeeft, heb je een half jaar geleden op een impulsieve manier radicaal gebroken met alles en iedereen. In plaats van je problemen aan te pakken, ben je ervan weg gelopen en je beseft nu dat dit ook voor jou een slechte strategie was.
 

Zonder veel uitleg een relatie van 4 jaar beëindigen, doe je echter niet zonder schade aan te richten.
Nu gewoon aangeven dat je je vergiste, is dan ook niet ‘voldoende'.
Jouw vriendin heeft op dit moment terecht geen of weinig vertrouwen.
Er is zeker een positief signaal: ze zegt niet radicaal nee en geeft ook aan, door jullie souvenirs te bewaren, dat ze niet volledig breekt met jou.
Ze heeft naar mijn aanvoelen tijd nodig en die zal jij haar moeten geven.
Het nu over centen hebben, lijkt me dan ook geen goed idee.
Dat geeft op zijn minst de indruk dat je het vooral om die reden opnieuw ziet zitten.
 
Als het je echt menens is, zal je dat meer dan met woorden ook met daden moeten aantonen.
Jij hebt je vriendin diep gekwetst en daar zal iets tegenover moeten staan, een soort van zoenoffer, dat het voor haar emotioneel mogelijk maakt zich opnieuw open te stellen voor jou.
Erkennen van schuld en fout en daarvoor boete ondergaan, maakt deel uit van ons rechtvaardigheidsgevoel.
Een lening en jouw huur betalen kan zwaar zijn, maar door het een tijdje te doen, bewijs je wel dat je jullie verbintenis opnieuw een kans wil geven én dat het je niet alleen te doen is om de praktische kant van de zaak.
 
Probeer voor de rest vooral jullie contact opnieuw te herstellen en op te bouwen. Dat start met een gesprek, haar eens mee uit eten nemen, dingen doen die haar een goed gevoel geven en jou moeite kosten.
Laat haar hierin het tempo bepalen, forceer niets, maar toon je wel beschikbaar.
 
Het opnieuw opbouwen van vertrouwen kan zeker, maar het zal tijd kosten.
Uit je verhaal heb ik het gevoel dat je ongeduldig bent, snel een antwoord wil, je inzet nu verzilverd wil zien. Zo werkt het niet. Gun haar de tijd om jou als standvastige man te ervaren. Door nu op te geven, omdat ze niet snel genoeg opnieuw ja zegt, bevestig je juist wat ze vreest: dat je wegloopt als het wat moeilijker gaat.
 
Aanvaard echter ook dat het nooit meer wordt zoals voorheen. Het is zoals met een echte breuk. Lijmen, genezen kan perfect, maar de breuklijn, hoe fijn ook, zal er altijd zijn. Met dat verminderd absoluut vertrouwen van haar kant zal je moeten leren leven.


→ Terug naar overzicht

Lezingen

Rika Ponnet verzorgt regelmatig lezingen en presentaties binnen het brede vakdomein van de liefde. Op zoek naar een originele en boeiende spreker voor je organisatie?

Boek haar nu