Menu
example

Spreek ik af met mijn ex?26/09/2015

Ik kreeg een berichtje via Facebook dat me helemaal van streek maakt. Een jongen met wie ik tien jaar geleden een intense, maar korte relatie had, vroeg om elkaar nog eens te zien ‘for old time's sake'. Mijn hart sloeg helemaal over. Ik ben gehuwd en heb twee kinderen, ben tevreden met het leven dat ik nu leid, maar ben ook nieuwsgierig naar hem, hoe hij het stelt. Ik betrap er mezelf op dat ik de hele tijd loop te dagdromen. Hoe zou mijn leven eruitgezien hebben met hem als vaste partner? Zou hij nog altijd naar mij kijken zoals hij dat deed, wat me een heel speciaal gevoel gaf? Zou ik opnieuw spijt hebben als ik hem terugzag? Het avontuur trekt, maar ik weet dat ik veel op het spel zet en het maakt me ook verschrikkelijk onrustig. Wat moet ik doen?

Rika Ponnet:

Nogal wat mensen zoeken exen op via Facebook. Want zijn we niet allemaal nieuwsgierig naar hoe het hen vergaan is? Of onze keuzes toen de juiste waren of net niet? Het leidt heel vaak tot dagdromen, terugkijken op en soms ook tot opnieuw afspreken. Bij het merendeel leidt zo'n afspraakje nergens toe: ze zijn een trip ‘down memory lane', zoals een klasreünie. Vaak merkt wie afspreekt dat er niets echt veranderd is: de onverenigbaarheden die ooit de breuk veroorzaakten, zijn er nog altijd. Ze weten dan opnieuw erg helder waarom het niets werd. Soms loopt het anders, zeker als de relatie als een los eindje in je leven hangt. Misschien werd de relatie onder druk verbroken, maar is de andere je altijd bijgebleven als een gemiste kans. Om die reden wordt het al eens opnieuw geprobeerd, als de praktische bezwaren van toen niet langer spelbreker zijn. Soms lukt dat en voelt de keuze aan als een groot, herwonnen geluk. Soms lukt het helemaal niet, omdat de ander toch niet die ware blijkt te zijn en ons droombeeld, dat almaar idealer werd door de jaren heen, op heel veel punten tegenspreekt. Na zo'n ervaring kunnen mensen soms voor het eerst verder met hun relationele leven.
Ik denk dat bij jou vooral nostalgie een belangrijke rol speelt. De ander roept veel beelden op van jezelf als jongere vrouw, vrij en verliefd, zonder de verantwoordelijkheden die er vandaag ongetwijfeld veel meer zijn. Dat zorgt er uiteraard voor dat een mix van fantasie en heimwee naar de tijd van toen je heel hard doen dromen. Dat is perfect normaal en op zich al een invulling van een verlangen dat we allemaal in ons dragen: de drang naar avontuur en verandering. Laat die fantasieën toe, koester ze en de kans is heel groot dat het verhaal automatisch gaat liggen. Wel afspreken kan een heel proces in gang zetten, waarvan je je beter nu afvraagt of je dat echt wilt. Onze gevoelens voor anderen hebben we immers niet onder controle en die mogen we ook vrij beleven. Wat we met die gevoelens doen en wat de consequenties zijn van die keuzes, lijkt me wel iets om voldoende bewust bij stil te staan.


→ Terug naar overzicht

Lezingen

Rika Ponnet verzorgt regelmatig lezingen en presentaties binnen het brede vakdomein van de liefde. Op zoek naar een originele en boeiende spreker voor je organisatie?

Boek haar nu