Menu
example

Te weinig aandacht08/06/2009

Te weinig aandacht


‘Ik ken mijn vriend (61) al 12 jaar, met tussenpozen. Toen ik hem ontmoette, had hij nog een vriendin. (Als ik dat had geweten, was ik geen relatie begonnen.) Nu zijn we voor de derde keer samen. Ik heb het moeilijk met zijn hobby: dansen in Frankrijk. Hij heeft amper tijd voor mij: in het weekend werkt hij, op weekdagen gaat hij dansen. Als ik bel, snauwt hij me af. Ik beteken niets voor hem en toch kan ik hem niet loslaten. Ben ik onredelijk dat ik wat meer aandacht wil?'
 

Jouw vriend trekt zich duidelijk weinig aan van de gevoelens en verlangens van anderen, is vooral bezig met het invullen van zijn eigen behoeftes. Dat is zijn goed recht, maar het maakt hem wel niet tot de meest liefdevolle partner.
Hopen dat je vriend verandert, op deze leeftijd, is een slecht uitgangspunt. Je legt daardoor alle macht bij hem en ontneemt jezelf de kracht en het vermogen om te beslissen en handelen.
 
Een eerste belangrijke vraag die je je moet stellen is: waarom ben ik op deze man gevallen, waarom denk ik hem graag te zien en wat zegt dit over mezelf?
Als ik het zo lees, is het niet overdreven te stellen dat je liefde zoekt waar je ze nooit zal vinden of krijgen. Misschien is dit een patroon dat je ook herkent in je vroegere relaties, in de relatie met je ouders.
Indien je als kind niet het gevoel had dat je ouders er onvoorwaardelijk voor je waren, dat hun liefde ook onvoorwaardelijk was dwz niet afhankelijk van hoe mooi, succesvol of braaf je wel was, maakt dit jou onzeker en zoek je bevestiging bij anderen. Indien je nooit positieve bevestiging kreeg, dan zoek je dit patroon onbewust ook op in je eigen relaties.
Als kind kon je niet weglopen van de situatie en daarom ging je ze mogelijkerwijs negeren en minimaliseren. Dat is ook wat je nu doet. Haal uit je verhaal de ‘ikken' weg en zet er de naam van een vriendin.
Lees het verhaal opnieuw en zeg wat je erbij denkt. Dat het hopeloos is? Dat hij een egoïst is? Dat ze moet opstappen? Juist. Maak dit tot het advies aan je eigen adres. Dit is geen liefde, dit is een ongelukkig relatiepatroon waaruit jij kan beslissen te stappen.
 
Maak voor jezelf uit wat je werkelijk wil, wat je van je vriend verlangt in tijd en aandacht. Bespreek dit met hem. Heb je het moeilijk om zo een gesprek te starten, zet dan al je gedachten op papier en stuur hem deze brief.
Maak je schrijven concreet. Geef aan dat je ongelukkig bent, dat er fundamenteel dingen moeten veranderen. Geef ook aan wat.
 
Gebeurt er niets of heel weinig, trek dan je conclusies. Hoe angstaanjagend alleen zijn je nu lijkt, het is stukken beter dan in deze relatie te blijven steken. Niet alleen haalt ze je zelfbeeld verder naar omlaag, ze ontneemt je, hoe langer ze duurt, al je energie om een andere weg in te slaan.
Bereid je breuk voor en probeer jezelf in te beelden hoe je je zal voelen na de breuk. Besef dat de situatie eigenlijk dezelfde zal zijn als wat ze nu is (je ziet je vriend amper), maar dat je dan weet waaraan een gevoel van eenzaamheid kan liggen (geen relatie hebben). Het grootste winstpunt is echter dat een breuk jou de kans kan bieden op een nieuwe relatie waarin je wel het respect en de aandacht krijgt die je verdient.


→ Terug naar overzicht

Lezingen

Rika Ponnet verzorgt regelmatig lezingen en presentaties binnen het brede vakdomein van de liefde. Op zoek naar een originele en boeiende spreker voor je organisatie?

Boek haar nu