Menu
example

Tegenstrijdige visie op kinderwens18/05/2010

Tegenstrijdige visie op kinderwens

‘Ik ben al een paar jaar samen met mijn vriendin en de laatste tijd hebben we veel ruzies. Zij wil heel graag kinderen en zet me echt hierover onder druk. Ik heb echter het gevoel dat de basis van onze relatie niet voldoende sterk is.
Zo heeft ze geen vast werk en spreekt ze er nu al van om thuis te blijven zodra het kind er is.
Ik heb schrik om mijn relatie te verliezen, maar twijfel er ook aan of ik wel kinderen wil. Ik heb een zus die twee kinderen heeft en heb medelijden met mijn schoonbroer. Naar mijn gevoel is hij niet meer van tel, gaat alle aandacht uit naar de kinderen. Wat raadt u me aan?'

Het is duidelijk dat er in jullie relatie meer aan de hand is dan een niet gelijklopend verlangen naar kinderen. Eigenlijk lijkt deze tegenstelling me vooral symptomatisch voor een heleboel andere tegenstellingen.
Door je woorden heen voel ik dat jullie niet echt praten over al deze onderwerpen.
Waarschijnlijk vermijd je discussies, uit schrik dat dit tot een relatiebreuk zal leiden.
Het minder fijne nieuws is dat ruzie maken noodzakelijk is om bij verschillen tussen mensen, die er altijd zijn, tot een compromis te komen.
Het goede nieuws is dat een relatie daar ook tegen bestand is, meer nog, er meestal beter van wordt.
Nu lijk je vooral te reageren vanuit angst: angst om te verliezen, angst om niet meer aan bod te komen als er kinderen zijn, angst alleen te moeten zorgen voor het gezinsinkomen. Deze angsten voed je zelf , door er niet over te spreken, door veel dingen te veronderstellen en af te leiden, door te tobben.
Hier is er maar een weg en dat is die van de open communicatie. Hoe moeilijk je het ook vindt, een gesprek ten gronde is absoluut noodzakelijk.
Je zou hierbij kunnen rekening houden met de volgende richtlijnen.
Bereid je voor op dit gesprek, maak uit wat je echt wil zeggen, kies voor een geschikt en rustig moment.
Praat vanuit jezelf (ik-boodschappen in plaats van jij-boodschappen), vraag om verduidelijking zonder aan te vallen.
Geef aan dat de relatie voor jou erg belangrijk is, dat je haar graag ziet en dat je wil dat jullie allebei op termijn gelukkig zijn.
Durf ook aan te geven waarmee je nu niet gelukkig bent, wat je onzeker maakt.
 
Dit gesprek zal erg veel duidelijkheid scheppen. Probeer hierna samen nieuwe afspraken te maken.
Geef aan dat je nood hebt aan meer structuur om je goed te voelen. Geef dit ook de tijd.
Naar alle waarschijnlijkheid zullen je angsten op deze manier afnemen en kunnen jullie ook het onderwerp kinderen aanpakken.
 
Ik vind het erg verstandig hier niet lichtzinnig mee om te springen. Kinderen heb je immers voor het leven. Maar ook: angst is, als het over het hebben van kinderen gaat, een slechte raadgever.
 
Ga niet focussen op alles wat slecht kan gaan of vierkant draait bij anderen.
Probeer vertrouwen te hebben in je eigen kunnen, in jullie vermogen om naast koppel ook ouder te zijn. Springen en ervoor gaan is in deze toch wel de boodschap. Heb je door het gesprek echter de indruk dat jullie fundamenteel anders in het leven staan, dat jullie verwachtingen niet te matchen zijn, trek dan je conclusie. Een relatiebreuk lijkt me dan de enige zinnige uitweg.


→ Terug naar overzicht

Lezingen

Rika Ponnet verzorgt regelmatig lezingen en presentaties binnen het brede vakdomein van de liefde. Op zoek naar een originele en boeiende spreker voor je organisatie?

Boek haar nu