Menu
example

Verliefd op een jongere vrouw03/03/2010

Verliefd op een jongere vrouw

‘Ik ben 61 en stapelgek op een jonge ex-collega van 31. Enerzijds ben ik blij dat ik het gevoel ‘dit is de ware' kan ervaren, anderzijds voel ik me opnieuw een onzekere puber. Ik ben gehuwd, heb volwassen kinderen en een huwelijk waarin ik me goed voel en dat wil ik zo houden. Ik heb mijn gevoelens aan mijn ex-collega geuit en hoewel zij er liever niet over praat voel ik dat het wederkerig is. Ik heb al getracht het uit mijn hoofd te zetten maar het is sterker dan mezelf. Heb ik gewoon last van het ‘oude bok en groen blaadje' syndroom of zit het dieper?'

Kies ik  voor passie of kies ik voor zekerheid?
Kies ik voor wat mijn gevoel me aangeeft of voor wat mijn verstand me zegt?
Dat is de vraag die jij nu stelt. Het is een moeilijk dilemma, maar een waarvan alleen jij de knoop kan doorhakken.
 
Maak voor jezelf letterlijk een balans op van je (liefdes)leven.
Neem een blad papier en schrijf in twee kolommen al de pro's en contra's die je kan bedenken. Zet erin wat je weet, waarvan je echt zeker bent (dus niet: ik denk/voel dat het wederkerig is).
Beeld je ook concreet in hoe je toekomst eruit zal zien, in beide situaties.
Trek daaruit je conclusies.
Ook al kan bij dit laatste niemand je helpen, de volgende bedenkingen zou je wel in overweging kunnen nemen. Vooreerst: ik vind het heel normaal dat een jonge vrouw tot jouw verbeelding spreekt.
Verliefdheid is in essentie een projectie van niet-ingevulde verlangens waarbij de ander de ideale invulling lijkt. Een jonge vrouw brengt een gevoel van jeugdigheid met zich mee, draagt de belofte van een ander leven in zich. In die zin is het een droom, weg van de realiteit van jouw leven als 60jarige.
Het is echter die realiteit die snel de kop zal opsteken: 30 jaar leeftijdsverschil, een fundamenteel andere levensfase, met logischerwijze andere verwachtingen.
En eerlijk: jij hebt veel meer te verliezen dan zij.
Herbeginnen, opbouwen wat je nu kent, dat vergt jaren en is iets heel waardevol. Dit zet je op het spel voor een bijzonder onzekere toekomst waarin ‘verschillen' centraal staan.
Zal jullie aantrekking daartegen bestand zijn?
 
Denk ook goed na over de consequenties voor je omgeving: je vrouw, je kinderen en kleinkinderen. Zij zullen je een stap als deze niet in dank afnemen.
Kan je om met hun afwijzing en woede, met de eenzaamheid die dat teweeg zal brengen?
 
Ik denk niet dat je last hebt van het ‘oude bok zoekt groen blaadje'-syndroom. Je zou die keuze al vroeger gemaakt hebben...Ik denk wel dat je op dit moment in een overgangsfase zit, geconfronteerd wordt met het gevoel dat een aantal dingen voor goed geweest zijn en niet meer zullen zijn.
 
Ouder worden betekent het opgeven van een aantal dromen, het almaar kleiner worden van onze keuzemogelijkheden. Geef dit afscheid, want dat is het, zijn tijd.
Koester ondertussen gerust je gevoelens voor je ex-collega. Je doet er niemand kwaad mee. Besef dat door deze gevoelens te beleven je naar alle waarschijnlijkheid niemand gelukkig zal maken.
De vrouw van je leven lijkt mij de vrouw waarmee je al 38 jaar samen bent, kinderen en kleinkinderen hebt. Het verhaal van je ex-collega is een droom van een ander leven die zal uitdoven.
 


→ Terug naar overzicht

Lezingen

Rika Ponnet verzorgt regelmatig lezingen en presentaties binnen het brede vakdomein van de liefde. Op zoek naar een originele en boeiende spreker voor je organisatie?

Boek haar nu