Menu
example

Vrienden blijven na een split12/03/2010

Vrienden blijven na een split

‘Mijn vriend en ik staan op het punt om onze relatie stop te zetten. Ik zie hem nog graag maar de relatie heeft geen kans op slagen. Hoe kan ik ervoor zorgen dat ik een goede band houd met hem? Dat we nog steeds op een vriendschappelijke manier met elkaar kunnen omgaan?'

Nogal wat mensen die op het punt staan een einde te maken aan hun relatie, koesteren de wens om vrienden te blijven. 
Dat heeft meestal twee mogelijke redenen.
Ofwel kiest men niet echt voor de breuk en maakt het idee van een vriendschap het afscheid wat makkelijker hanteerbaar. Het zorgt ervoor dat ‘gedaan' nog niet écht ‘gedaan' is, dat de ander nog een beetje nabij is. Ofwel wil men de breuk wel, maar heeft men schuldgevoelens omdat men weet dat men de ander kwetst. Men stelt de vriendschap dan voor om het schuldgevoel te temperen.
 
Het contact verder zetten, direct na een breuk, lijkt me maw niet zo een goed idee en het is al helemaal geen gezonde basis voor een vriendschap. Zo werkt het nu eenmaal niet.
Mensen zijn geen computers die je even in een andere modus (van liefde naar vriendschap) plaatst. Gevoelens stuur je niet zo maar.
 
Kan vriendschap na een relatie dan helemaal niet?
Toch wel. Een vriendschap tussen ex-partners kan immers de meest zuivere vriendschap zijn tussen man en vrouw: je kent elkaar door en door, met de kleine en goede kanten.
Bovendien is de seksuele component die toch altijd een rol speelt tussen man en vrouw, is dat spanningselement al doorleefd zodat het geen ‘gevaar' meer vormt voor de vriendschap.
 
Wil je een vriendschap tussen jou en partner een kans geven, dan is het belangrijk dat er tijd over jullie breuk gaat en dat je ook allebei de tijd neemt om te rouwen en afscheid te nemen van wat geweest is.
Een rustpauze inlassen waarbij je elkaar los laat en niet ziet, lijkt mij daarin de beste strategie.
Neem bewust gedurende een langere periode (een aantal maanden op zijn minst) geen contact met elkaar op en probeer voor jezelf opnieuw een sociaal leven op te bouwen, zonder je ex-partner.
Kom tot rust en probeer voldoende inzicht te krijgen in wat er geweest is en waarom het afliep.
 
Wanneer de meest emotionele periode voorbij is, het gemis wat getaand, kunnen jullie, gesteld dat het verlangen er nog is, opnieuw contact met elkaar opnemen en eens afspreken.
Evalueer op dat moment, voor jezelf, of je in hem effectief een vriend ziet, of je met andere woorden afstand kan nemen van het leven dat jullie samen hadden.
Is het contact aangenaam, doet het gewoon goed zonder dat het verlangens of rancune oproept, dan pas weet je dat je keuze voor een vriendschap zuiver is en niet ingegeven door het feit dat je hem niet kan loslaten of je schuldgevoel wil sussen.  


→ Terug naar overzicht

Lezingen

Rika Ponnet verzorgt regelmatig lezingen en presentaties binnen het brede vakdomein van de liefde. Op zoek naar een originele en boeiende spreker voor je organisatie?

Boek haar nu