Menu
example

Waar vind ik, een man van 28, een lief? 28/09/2013

Rika Ponnet:

Het is de paradox van deze tijd: almaar meer mensen zijn single en almaar vaker geven ze aan niet ‘de juiste' tegen te komen. Daarin spelen een aantal maatschappelijke ontwikkelingen een rol. We leven hectisch en gepland, met vaak nog weinig ruimte voor het spontane of onverwachte. We studeren langer, kunnen op jonge leeftijd veel keuzes maken, waardoor we een definitieve partnerkeuze al eens uitstellen. Toch ervaar ik in mijn praktijk dat die ‘omstandigheden' meespelen, maar nooit het volledige verhaal zijn. Zo lees ik dat je altijd single bent geweest. Iedereen die 28 is, dus ook jij, heeft de afgelopen tien jaar relatiekansen gehad. De belangrijkste vraag is: hoe ben je met de kansen omgegaan en waarom? Zo hoor ik nogal eens dat men er niet echt klaar voor was, men een laatbloeier is. Vrienden, de jeugdbeweging, hobby's, ja, maar een lief, dat kon later nog. Dit uit de weg gaan van liefdesrelaties in je puberteit en jongvolwassenheid is veelbetekenend en heeft ongetwijfeld zijn basis in de overtuigingen die je meekreeg over relaties.
 
Misschien legden je ouders erg veel nadruk op het verwerven van autonomie: studeren, een job, een huis en het lief, dat volgt dan wel. Of je zag thuis hoe moeilijk relaties kunnen lopen, waardoor je zelf die kwetsbaarheid uit de weg bent gegaan. Pubers die zich wel openstellen voor een eerste lief, doen zo ervaringen en vaardigheden op die later, bij de definitieve partnerkeuze, van cruciaal belang zijn. Niet alleen omdat we in interactie met de ander ons zelfbeeld en partnerbeeld bijstellen, maar ook omdat het de eerste ervaringen zijn met kwetsbaarheid en hoe daar goed of minder geslaagd mee om te gaan. Wie dat momentum mist en ook daarna geen ervaring opdoet, wordt almaar angstiger in het zichzelf blootgeven. Het gevoel van mislukking, er niet bij te horen, voedt die onzekerheid in grote mate.
 
Verwachten dat je als onervaren 28-jarige direct een relatie voor het leven kunt vinden, lijkt me hoog gegrepen. Een eerste ervaring opdoen, is dé uitdaging. Dat lukt door je niet al te kieskeurig op te stellen. Spreek veel kanalen aan en verrijk zo je ervaringen met vrouwen. Iemand met wie je afspreekt, hoeft niet het potentieel van ‘de vrouw van mijn leven' in zich te dragen. Gewoon een fijn contact uitbouwen, daar ligt de lat. Hoe je in contact komt met beschikbare vrouwen? (En ja, die zijn er echt wel in grote getale.) Bovenal: spreek je eigen netwerk van mensen aan. Zeg aan al je vrienden en kennissen dat je graag voorgesteld wilt worden aan single vrouwen. Meld je aan op een aantal datingsites, zoek een groepsactiviteit die je ligt, ga op reis met een singlevereniging, sluit je aan bij een relatiebureau. En dat zomaar aanspreken van iemand, dat stamt echt niet uit grootmoeders tijd. Ook hier wint de aanhouder.
 
Door bij elke gelegenheid je skills in het aanspreken van iemand te oefenen, lukt het ook goed als er een geschikte, single vrouw je pad kruist. Dat wil zeggen: sla op de tram een praatje met de dame van 70, spreek op de trein een mannelijke leeftijdsgenoot aan, leg contact met de persoon voor of na je in de wachtrij in de supermarkt. Elke gelegenheid is een deugdelijke: dat leidt niet tot ‘de relatie', maar doet wel je zelfvertrouwen toenemen. En ja, je zal al eens op een gesloten blik of een kort antwoord vergast worden, maar minstens zo vaak zal het leiden tot toffe smalltalk. Besef dat je wat ervaringen in te halen hebt. Investeer vanaf nu tijd en energie in het uitbouwen van ‘relaties' in het algemeen en ‘de relatie' komt gegarandeerd op je pad. Ik wens jou alleszins alle succes toe.
 


→ Terug naar overzicht

Lezingen

Rika Ponnet verzorgt regelmatig lezingen en presentaties binnen het brede vakdomein van de liefde. Op zoek naar een originele en boeiende spreker voor je organisatie?

Boek haar nu