Menu
example

'We maken ruzie over internet- en gsm-gebruik '22/06/2013

Rika Ponnet:
 
De directe impact van de mobiele telefonie en internet op ons liefdesleven kan moeilijk overschat worden. In positieve zin heeft het mogelijk gemaakt om zo goed als permanent in verbinding te staan met wie we graag zien, onze betrokkenheid te demonstreren. In negatieve zin heeft het de verwachting gecreëerd dat die ander er daadwerkelijk altijd moet zijn als we haar of hem nodig hebben. Lukt het niet, dan leidt het niet zelden tot torenhoge frustraties. Waarom nam jij je telefoon niet op? Waarom antwoordde je niet op mijn berichtje? Net als ik je nodig heb, ben je er nooit.
 
Dit soort discussies, velen herkennen ze ongetwijfeld. Niet zelden leidt het tot een soort van onrust als het mobieltje niet binnen hand- en oorbereik is, we dus even een mogelijke oproep van de ander niet kunnen beantwoorden. Die onrust kan ook uitbreiding nemen, zoals bij jullie het geval is. Er is immers niet alleen de verbondenheid met de partner, maar ook een mogelijkheid tot verbondenheid met de rest van de wereld. Binnenkomende berichtjes, de partner die meer aandacht heeft voor zijn telefoon of iPad, het roept het gevoel op dat anderen belangrijker zijn dan jij, dat je partner er minstens mentaal niet is.
 
Mogelijk is dit ook wat speelt bij je vriend. Het feit dat je aandacht besteedt aan anderen waarvan hij geen kennis heeft, maakt hem onrustig en zorgt voor zijn claimend gedrag. Hij eist complete transparantie, jij wil dat niet geven, wat hem waarschijnlijk nog onzekerder maakt. Want dat laatste, daar draait het om. Meer dan een vraag rond betrouwbaarheid, gaat zijn eis over de duidelijkheid van je engagement.
 
Standaardregels voor het gebruik van gsm en internet in een liefdesrelatie zijn er niet. Die bepaal je zelf, als koppel. Wat voor het ene paar perfect werkt, kan voor het andere niet. Wordt het een terugkerend punt van discussie, dan is het belangrijk om te kijken naar wat er onder het verhaal zit. Zo ook bij jullie. Waarom heeft je vriend zoveel nood aan controle? Waarom heb jij zoveel nood aan privacy? Probeer allebei uit je positie van aanvaller en verdediger te geraken. Dat lukt alleen door elkaar ergens in het midden te ontmoeten. Jij zou kunnen aangeven dat hij je berichten mag inkijken, maar dat je het niet fijn zou vinden mocht hij het doen. Je zou ook interesse kunnen betonen in de contacten die hij heeft, de dingen waarmee hij op dat vlak bezig is. Jaloersheid van je partner ervaren is inderdaad een verstikkend gevoel, maar weet dat een totale afwezigheid ervan erg onzeker maakt.
 
Vergeet tot slot niet hoe jullie relatie tot stand is gekomen. Liefde die vanuit overspel begonnen is, kent meestal een passionele, intense start. Niets zo bevestigend en overweldigend als iemand die jou verkiest boven die andere. Maar ook deze medaille kent een keerzijde: als je geliefde een ander in de steek liet voor jou, dan weet je dat die daartoe in staat is, dat achtergelaten worden ook jou kan overkomen.
Al deze zaken verklaren mogelijk het gedrag van je vriend. Probeer dus niet te blijven steken in jullie discussies over gsm- en internetgebruik, maar durf te praten over zijn onderliggende gevoelens van onzekerheid en jouw angst om daar helemaal door geregeerd te worden. Door open te zijn over wat er werkelijk leeft bij jullie en elkaar daarin te respecteren én tegemoet te komen, kan deze ernstige stoorzender in jullie relatie verworden tot een hanteerbare irritatie die af en toe de kop opsteekt.
 
 


→ Terug naar overzicht

Lezingen

Rika Ponnet verzorgt regelmatig lezingen en presentaties binnen het brede vakdomein van de liefde. Op zoek naar een originele en boeiende spreker voor je organisatie?

Boek haar nu