Menu
example

Zin in een slippertje?22/04/2010

Zin in een slippertje

‘Mijn vrouw en ik zijn twintig jaar gelukkig getrouwd en ook seksueel hebben we het goed. Maar zowel bij mijn vrouw als mezelf groeit het verlangen om eens seks te hebben met iemand anders. We hebben allebei nog nooit een andere bedpartner gehad en dat vinden we jammer. Het lijkt ons spannend om het eens met iemand anders te doen, maar is het mogelijk ‘een slippertje' te hebben zonder dat je relatie op de klippen loopt?'
 
Erg fijn om te lezen dat jullie al 20 jaar gelukkig getrouwd zijn én het seksueel goed hebben. Dat is iets om te koesteren en dankbaar om te zijn.
Toch begrijp ik ook jullie vraag en verzuchting. Jullie spreken uit, bespreken ook met elkaar wat veel paren waarschijnlijk denken maar niet durven uiten.
De geluks- en tevredenheidsbeleving van de mens hangt heel nauw samen met prettige gewoontes, met structuur en zekerheden, met geborgenheid en vertrouwde intimiteit. Maar ook met spanning, afwisseling en de zucht naar vernieuwing.
Tevreden blijven betekent dan ook een evenwichtsoefening tussen deze twee domeinen: de prettige gewoontes en de avontuurlijke, nieuwe dingen. Dat zorg er namelijk voor dat de zekerheden niet verworden tot sleur.
 
In jullie seksleven is het duidelijk dat de vertrouwde intimiteit er is, maar de spanning wat ontbreekt, wat jullie beider zucht naar iets anders verklaart. Bij jullie is die fantasie ‘het doen met een andere sekspartner'.
Ik zou gerust durven stellen: beleef deze fantasie.
Vrij eens volledig anders, doorbreek daar jullie gewoontes, moedig elkaar aan een andere rol te spelen tijdens het vrijen, organiseer een pikante verkleedpartij.
 
Wil je een stap verder gaan, dan zou je een beroep kunnen doen op een prostitué, partnerruil overwegen of eens een bezoek brengen aan een parenclub.
Het laatste kan trouwens gewoon om te kijken en te ervaren, zonder deel te nemen. Het belangrijkste bij dit alles is dat jullie het samen doen en beleven, waardoor het ook deel blijft van jullie relatie.
 
Een slippertje hebben adviseer ik jullie om die reden niet.
Besef bovendien ook dat zodra jullie effectief seks hebben met anderen, er fundamenteel iets verandert aan jullie relatie. Er is daarin ook geen weg terug. Vraag je ook af of jullie dit aankunnen.
Er zijn relaties die in staat zijn een vrije seksualiteit te dragen, naar tevredenheid van beide partners, maar ze zijn zeldzaam. Bij het merendeel steken jaloezie, gevoelens van vervreemding de kop op en is een relatiebreuk vaak het uiteindelijke resultaat.
 
Bedenk ook het volgende. Kiezen is inderdaad verliezen (de mogelijkheid om seks te hebben met anderen), maar het is evengoed winst.
Onze keuze zorgt voor exclusiviteit en dat is een eigenschap van alles wat waardevol is.
Die keuze is de relatie die je nu hebt.
Stel je die keuze in vraag, dan stel je jullie huidige relatie in vraag. Wil je behouden wat je hebt? Hou dan de deur naar contacten met andere bedpartners gesloten en beleef jullie fantasie op een andere manier. Overweegt jullie drang naar verandering, naar avontuur, dan kan je de deur openen, maar doe het in elk geval samen én in het besef dat niets nog hetzelfde zal zijn.


→ Terug naar overzicht

Lezingen

Rika Ponnet verzorgt regelmatig lezingen en presentaties binnen het brede vakdomein van de liefde. Op zoek naar een originele en boeiende spreker voor je organisatie?

Boek haar nu