Menu
example

Column Psychologies Magazine

Op 01/11/2012 won 'Blijf bij mij' de Psychologies Boekenprijs. De jury van het magazine vond het boek een eye-opener, een vlot geschreven en vernieuwend relatieboek. Die andere kijk op relaties krijgt een vaste plaats in het blad onder de vorm van een tweemaandelijkse column. In Planeet Relatie komen kleine en grote verhalen uit de dagelijkse praktijk van Duet aan bod.

Waar geen wil is, is een weg

03/04/2019 - Column Psychologies Magazine

Er zijn van die levenswijsheden, mantra’s die zo ingesleten zijn, dat we ze met zijn allen als een waarheid ervaren. Terwijl ze 'omdenken' ons vaak veel verder brengt. Over willen, kunnen en de weg. Column voor Psychologies Magazine

→ Lees het volledige artikel

Puberaal

19/02/2019 - Column Psychologies Magazine

Men zegt wel eens dat het belangrijk is het kind in onszelf te koesteren en dan hebben we het over de overgave waarmee kinderen de wereld ontdekken en beleven. Laat ons ook de puber in onszelf erkennen als een levenslange kracht die ons helpt meer en meer te worden wie we zijn. Column van Rika Ponnet voor Psychologies Magazine

→ Lees het volledige artikel

Oplichter

26/11/2018 - Column Psychologies Magazine

Een weifelend zelfwaardegevoel, we krijgen er allemaal wel eens mee te maken. Soms gaat zo een zelftwijfel heel diep: een stem van binnen, van op je schouder die je toefluistert of schreeuwt dat je een nul bent, waardeloos, ‘a waste of space’. Genieten van de dingen die je kan en realiseert lukt dan niet. Erger, je hebt het gevoel dat ze niet echt zijn, niet onderbouwd zijn, wat jou tot een oplichter in je eigen leven maakt. Waar die stem vandaag komt en hoe we er ons bewust van kunnen worden, daarover gaat ‘Oplichter’, de nieuwe column van Rika Ponnet voor Psychologies.

→ Lees het volledige artikel

Groei

24/09/2018 - Column Psychologies Magazine

Emotionele groei zien we vaak als een lineair proces, terwijl het in de realiteit altijd een verhaal is van vallen en opstaan, van even terug keren om dan weer verder te gaan. Column van Rika Ponnet voor Psychologies Magazine

→ Lees het volledige artikel

Behagen

10/07/2018 - Column Psychologies Magazine

Behagen wordt vaak weg gezet als een zwaktebod, een foute strategie waarbij je jezelf objectiveert in functie van de bevestiging van de andere. Deze visie gaat volledig voorbij aan de kracht die behagen kan zijn wanneer ze een vrije keuze is en hoe die kracht, zoals altijd, een erkenning van onze kwetsbaarheid is.

→ Lees het volledige artikel

Het enige verhaal

29/05/2018 - Column Psychologies Magazine

Zou je liever meer liefhebben en meer pijn lijden of minder liefhebben en minder lijden?’ Met die essentiële zin opent Julian Barnes zijn laatste roman en het is ook de essentie van een gesprek met een cliënte. Of hoe fictie en realiteit elkaar kunnen bevruchten.

→ Lees het volledige artikel

Dag van de liefde

02/05/2018 - Column Psychologies Magazine

De liefde lijkt vandaag heel vaak op een chaotisch hindernissenparcours, ook op jonge leeftijd. Een teveel aan richtingsaanwijzingen vanuit de maatschappij, de psychologie…versterkt dat gevoel vaak, met een nog grotere faalangst als gevolg. Mijn sessies met een heel jong koppel toonden dat glashelder aan, net als de wel te volgen weg.

→ Lees het volledige artikel

Bananenboom

08/02/2018 - Column Psychologies Magazine

Moederen betekent in essentie je kinderen leren om stap voor stap het veilige nest te verlaten, de wereld te verkennen en een eigen leven uit te bouwen. Soms houden moeders hun kinderen vast in het nest, omdat ze dat zelf nodig hebben. Daarover gaat ‘Bananenboom’, mijn februaricolumn in Psychologies.

→ Lees het volledige artikel

Kantelpunt

18/12/2017 - Column Psychologies Magazine

Na 24 jaar luisteren en werken met mensen, zie je als relatiebemiddelaar snel patronen en scenario’s, denk je te weten wat komen zal. Net wanneer die valkuil dreigt, komt er iemand langs met een ‘nieuw’ verhaal. Over hoe de variaties in menselijk relationeel gedrag oneindig zijn, daarover gaat de decembercolumn van Rika Ponnet voor Psychologies.

→ Lees het volledige artikel

Bezoek uit de hemel

19/10/2017 - Column Psychologies Magazine

Diepe verlieservaringen, intense rouwprocessen, allemaal krijgen we er in ons leven mee te maken. Het zijn in mijn praktijk vaak de mooiste verhalen die telkens weer getuigen van de kracht van de liefde, over de dood heen. Column van Rika Ponnet voor Psychologies Magazine.

→ Lees het volledige artikel

Sekswerker

20/07/2017 - Column Psychologies Magazine

Ze vonden het een raar straatje. Al die vrouwen in hun vreemd ondergoed voor een venster. En die even vreemde mannen die er doorliepen. Toen ik het uitlegde werd het een vies straatje, waar ze, mobiliteitsplan of niet, niet meer doorheen wilden fietsen. Negenjarigen koesteren nog de illusie dat wat je niet leuk vindt, je gewoon uit de weg kan gaan. Column van Rika Ponnet voor Psychologies Magazine.

→ Lees het volledige artikel

Tinder

16/05/2017 - Column Psychologies Magazine

Wat Tinder met ons relationeel leven doet en of het een antwoord biedt op onze verlangens, daarover gaat de nieuwste column van Rika Ponnet voor Pyschologies Magazine.

→ Lees het volledige artikel

Gebiologeerd

14/03/2017 - Column Psychologies Magazine

'Hoe krachtig de biologie van de schoonheid is, hoe determinerend ook in onze partnerkeuze, mocht ik ervaren aan de kassa, in de supermarkt bij mij om de hoek.' Column van Rika Ponnet voor Psychologies Magazine.

→ Lees het volledige artikel

Kramiek met boter

16/12/2016 - Column Psychologies Magazine

Voeding en troost zijn van bij onze geboorte onlosmakelijk met elkaar verbonden en dat blijft zo een leven lang. Herinneringen op dat vlak zijn krachtig en een blijvende bron van plezier. In haar column voor Psychologies Magazine van deze maand heeft Rika Ponnet het over kramiek, haar proustiaans cakeje.

→ Lees het volledige artikel

Een klein leven

13/10/2016 - Column Psychologies Magazine

Wat de roman ‘Een klein leven’ afgelopen zomer met mij deed en hoe vruchtbaar dit was voor mijn praktijk, waar de realiteit, altijd opnieuw, de fictie inhaalt.

→ Lees het volledige artikel

Vrijheid

08/07/2016 - Column Psychologies Magazine

Opgroeien doet soms gemeen veel pijn, zeker als ouders die groei hard willen sturen of, vaak onbewust, in de weg staan. Sommigen kiezen dan voor ‘breken’, anderen voor ‘aanpassen’. Over de moeilijkheden én gevolgen van zo een keuze, daarover gaat ‘Vrijheid’ mijn nieuwe column voor Psychologies.

→ Lees het volledige artikel

Zwart

17/05/2016 - Column Psychologies Magazine

Wegblijven van polarisatie, van een dader- en slachtoffercultuur, het staat ook in mijn relationeel denken centraal. Maar soms werkt het toch beter om slechtheid ook echt als slechtheid te mogen benoemen. Daarover gaat 'Zwart', mijn meicolumn voor Psychologies Magazine.

→ Lees het volledige artikel

Tuin der lusten

14/03/2016 - Column Psychologies Magazine

In Planeet relatie, haar column voor Psychologies Magazine, heeft Rika Ponnet het over krolse capriolen in de wereld van dier én mens.

→ Lees het volledige artikel

Façade

13/12/2015 - Column Psychologies Magazine

In haar decembercolumn voor Psychologies heeft Rika Ponnet het over de verstikkende vernislaag in het leven die perfectie heet. Maar ook over Freddy De Vadder, die zich de Brené Brown van Bevergem toonde...

→ Lees het volledige artikel

Niet met jou

08/10/2015 - Column Psychologies Magazine

De column van Rika Ponnet voor Psychologies Magazine gaat over afwijzen en waarom velen het hiermee zo moeilijk hebben. Naast de angst om te kwetsen, zou vooral de eigen verlatingsangst hierin een hoofdrol spelen.

→ Lees het volledige artikel

Ik heb je nodig

14/07/2015 - Column Psychologies Magazine

'I want you to want me'. Cheap Trick op de praktijkvloer of wederzijdse kwetsbaarheid als basis van verbinding. Hierover gaat de nieuwste column van Rika Ponnet voor Psychologies Magazine.

→ Lees het volledige artikel

The sky is the limit

12/05/2015 - Column Psychologies Magazine

Dat de gouden medaille van rijkdom ook een donkere keerzijde heeft wanneer het over relaties gaat of zingeving in het leven, daarover gaat de nieuwe column van Rika Ponnet voor Psychologies Magazine.

→ Lees het volledige artikel

Lijn 25

11/03/2015 - Column Psychologies Magazine

'Meeluisteren' tijdens conversaties op tram, trein en bus, het levert inspiratie op én zelfs inzichten over de universaliteit van de liefde. 'Lijn 25', nieuwe column van Rika Ponnet voor Psychologies Magazine.

→ Lees het volledige artikel

Bart

12/01/2015 - Column Psychologies Magazine

Over het moeilijk aanvaardingsproces dat verouderen is. En hoe een aanzienlijk jongere vrouw als partner zoeken, daarvoor geen oplossing is. Column van Rika Ponnet voor Psychologies.

→ Lees het volledige artikel

iPhone 6

12/11/2014 - Column Psychologies Magazine

Hoe het voelt om je als kind van gescheiden ouders tussen twee vuren te bevinden, daarover gaat de column van Rika Ponnet voor Psychologies Magazine deze maand.

→ Lees het volledige artikel

Schoonheid

17/09/2014 - Column Psychologies Magazine

Kunnen alleen mooie mensen gelukkig zijn? Moet een vrouw slank zijn om ze graag te kunnen zien? Op een terras in Genk werd mij bevestigd dat ‘Beauty lies in the eye of the beholder’ een diepere betekenis kan hebben dan de subjectiviteit van schoonheid.

→ Lees het volledige artikel

Narcissen

10/06/2014 - Column Psychologies Magazine

Wat vertelt kiezen voor een narcistische partner over je eigen narcistische noden? En wat hebben Belle en het Beest daarmee te maken? Narcissen, mijn juni-column voor Psychologies Magazine.

→ Lees het volledige artikel

Gebroken cirkel

04/04/2014 - Column Psychologies Magazine

'Planeet Relatie' is mijn tweemaandelijkse column voor Psychologies Magazine. Dit maal gaat het over Kristien die ik ontmoet op een lezing in Brugge. Ze is zichtbaar geëmotioneerd. Met horten en stoten doet ze me haar verhaal.

→ Lees het volledige artikel

Heel gewoon

16/02/2014 - Column Psychologies Magazine

Een talent voor relaties, het bestaat. Soms ontvouwt het zich in al zijn schoonheid en diepgang in een gesprek met iemand die je op straat zo zou voorbijlopen. Het heeft niets te maken met intelligentie of schoonheid, maar met een gevoel voor evenwicht, met empathie, betrokkenheid, gezonde eigenliefde en liefde voor de ander, met inzet die vanzelf lijkt te komen. Over dat onopvallend maar indrukwekkend vermogen, daarover gaat mijn column.

→ Lees het volledige artikel

kerstroos

15/12/2013 - Column Psychologies Magazine

In 'Planeet Relatie', de tweemaandelijkse column van Rika Ponnet voor Psychologies Magazine, gaat het over de diepere betekenis van kerst: dat we in deze donkerste tijd van het jaar alweer kunnen uitkijken naar de komende lente en hoe deze dynamiek ook werkt in ons relationeel leven.

→ Lees het volledige artikel

#YOLO

13/10/2013 - Column Psychologies Magazine

Het vierletterwoord ‘YOLO’, you only live once, duikt vandaag overal op, vooral op sociale media. Het gaat dan telkens om een op- of uitroep, om vandaag ten volle te leven, te genieten, niets aan jou voorbij te laten gaan. Over het spanningsveld tussen hedonistisch en ongebonden genieten en duurzame, ‘vervullende’ engagementen gaat mijn nieuwste column voor Psychologies.

→ Lees het volledige artikel

Liefde is loslaten

16/07/2013 - Column Psychologies Magazine

Almaar meer jonge huwelijken stranden net rond de periode van de eerste zwangerschap of geboorte. Over de emotionele achtergrond van veel van deze verhalen gaat 'Liefde is loslaten' in het zomernummer van Psychologies.

→ Lees het volledige artikel

Oorlogskind

03/05/2013 - Column Psychologies Magazine

'Planeet Relatie' is een tweemaandelijkse column van Rika Ponnet voor Psychologies Magazine. De eerste bijdrage 'Oorlogskind' gaat over de impact van oorlogservaringen op het latere hechtingsgedrag van mensen. Traumatische verlieservaringen bepalen vaak de manier waarop mensen nadien in relaties staan, zich verbinden met anderen of dit juist uit de weg gaan. Het verhaal van Hildegard is zo een aangrijpend voorbeeld.

→ Lees het volledige artikel

Lezingen

Rika Ponnet verzorgt regelmatig lezingen en presentaties binnen het brede vakdomein van de liefde. Op zoek naar een originele en boeiende spreker voor je organisatie?

Boek haar nu