Menu
example

V & A, Psychologies Magazine

Vanaf februari 2014 verzorgt Rika Ponnet maandelijks de Vraag en Antwoord-rubriek in Psychologies Magazine. Ze beantwoordt er een selectie van lezersvragen over relaties en seksualiteit.

Mijn vriendin stuurt altijd aan op anale seks, is dat niet vreemd?

18/12/2017 - V & A, Psychologies Magazine

Ik (man van 31) heb sinds twee jaar een relatie. We kunnen het heel goed met elkaar vinden, waren ervoor ook al langere tijd beste vrienden. Ik ben nooit verliefd geweest op mijn partner en ik denk zij ook niet op mij. Toch vinden wij allebei onze relatie heel waardevol en denken we ook aan kinderen. Ik worstel wel een beetje met ons seksleven. We vrijen vaak op mijn initiatief en mijn vriendin gaat daar telkens in mee, maar stuurt wel altijd aan op anale seks. Ze wil me tijdens het vrijen ook niet aankijken. Ik vond dat in het begin best spannend en avontuurlijk, nu eerder wat vreemd. Ik durf er met haar niet over praten en weet ook niet wat er kan spelen.

→ Lees hier het antwoord

Moet ik me erbij neerleggen dat ik alleen zal blijven?

18/12/2017 - V & A, Psychologies Magazine

Ik ben een heel gewone, single rijpere vrouw. Ik zou heel graag een partner hebben, maar dat gaat moeizaam. Op een avond voor alleenstaanden heb ik het gevoel een inwisselbaar nummer in de rij te zijn. Enkel de mooiste vrouwen krijgen aandacht, de rest, waaronder ik, zien mannen amper. Vriendinnen bieden niet altijd soelaas. Als ze zelf single zijn, maken ze vaak hetzelfde mee. Hebben ze wel een relatie, dan snappen ze mij niet. Ik voel bij mezelf veel onrust, kan moeilijk thuisblijven en wil zo eigenlijk niet door het leven gaan. Misschien is het een goed idee dat ik er een termijn op zet. Als ik binnen het jaar niemand vind, kan ik er mij misschien het best bij neerleggen dat ik alleen zal blijven.

→ Lees hier het antwoord

Is bij elkaar blijven ondanks moeilijkheden niet beter dan scheiden?

16/11/2017 - V & A, Psychologies Magazine

Ik ben een gehuwde man van 45 jaar. Ik hecht veel belang aan trouw en eerlijkheid in een relatie en heb mijn partner nog nooit bedrogen. Ik vind het engagement van het huwelijk er ook een voor het leven. Om die reden heb ik het bijzonder moeilijk met de manier waarop er vandaag over scheiden gesproken wordt. Ik krijg almaar vaker het gevoel dat we alles goed moeten vinden, er altijd wel een verklaring is. Met een ander beginnen lijkt dan even gerechtvaardigd als wie blijft en de moeilijkheden het hoofd biedt. Dat lijkt vandaag ook vaak het standpunt van experten. Alsof er niet meer over goede en slechte keuzes mag gesproken worden.

→ Lees hier het antwoord

Als mijn kinderen bij hun vader zijn voel ik me eenzaam

10/11/2017 - V & A, Psychologies Magazine

Ik ben sinds twee jaar gescheiden en heb het tot op vandaag moeilijk daarmee. Vooral de weken dat ik alleen ben zonder kinderen vallen me zwaar. Mensen geven me vaak het advies dat ik vaker buiten moet komen, wat ik zeker regelmatig doe, maar op de een of andere manier geeft me dat een nog slechter gevoel. Als ik weg ga met vrienden of in een kring met kennissen sta, voel ik me vaak heel eenzaam, anders dan de anderen. Gesprekken over koetjes en kalfjes vallen me vooral zwaar en na zo een avond voel ik me eerder leeg dan voldaan. Ik begin te denken dat ik niet normaal ben.

→ Lees hier het antwoord

Nu hébben we een baby en zijn we niet gelukkig

17/10/2017 - V & A, Psychologies Magazine

Ik ben een vrouw van 38, ik ben 10 jaar getrouwd en heb samen met mijn man een zoontje van 2. Die is er niet zomaar gekomen. Het heeft ons zes jaar gekost en heel veel IVF-pogingen. We kennen elkaar al lang, hadden altijd een gelukkig leven met veel buitenhuis activiteiten. Sinds Kobe er is loopt het tussen ons voor geen meter. We maken heel veel ruzie, ik vind mijn partner ook egoïstisch. Nu hebben we eindelijk waar we allebei zoveel voor hebben gedaan en nu lukt het niet om gelukkig te zijn. Hoe valt dit te rijmen?

→ Lees hier het antwoord

Mijn vriendin uit haar affectie niet spontaan

17/10/2017 - V & A, Psychologies Magazine

Ik (man van 43) heb een paar maanden geleden een fijne vrouw leren kennen. We spreken regelmatig af bij elkaar thuis, hebben al heel veel activiteiten samen gedaan en zijn nu ook begonnen met elkaar voor te stellen aan elkaars vrienden. We hebben allebei kinderen en hen introduceren stellen we nog even uit. We genieten enorm van de momenten samen, ik voel ook vlinders, verlang naar haar als ze er niet is, mar ik mis van haar kant wel wat gevoelsmatige spontaniteit. Ik heb veel nood aan een knuffel, het uiten van affectie, praten over emoties en merk dat ik daar altijd het initiatief voor neem. Ik gaf dit al aan op een indirecte manier, weet ook niet goed of het nu eenmaal is wie ze is of het gewoon over angst gaat om zich te binden. Er ontstaat bij mij een soort van ontgoocheling en dat vind ik niet fijn. Ik ben zoekend om dit verder aan te kaarten maar weet niet goed hoe.

→ Lees hier het antwoord

Miste mijn ex me nu, of niet?

13/09/2017 - V & A, Psychologies Magazine

Ik heb net een pijnlijke breuk achter de rug. Ik heb zelf beslist om weg te gaan bij mijn partner, omdat ik het gevoel had op geen enkele manier mezelf te kunnen zijn. Hij wou de hele tijd weten waar ik was, controleerde me en stelde zich vragen bij mijn sociale contacten en werk. Hij was ook heel jaloers. De dag na de breuk liet hij weten me ontzettend te missen, hij wou dat ik terug kwam. Het waren de boodschappen die ik ook altijd in onze relatie te horen kreeg, dat als ik er niet was, hij me miste. Nu ben ik vorige week te weten gekomen dat hij al een andere vriendin heeft, wat een slag in mijn gezicht was. Ik wil hem niet terug, voor alle duidelijkheid, maar loog hij dan de hele tijd als hij zei me zo te missen. Hoe kan je nu van iemand houden, zeggen dat je die mist en zo snel met iemand anders beginnen? Dit heeft mijn vertrouwen een stevige deuk gegeven. Eveline, 45 jaar

→ Lees hier het antwoord

Het wil maar niet lukken tussen ons

13/09/2017 - V & A, Psychologies Magazine

Ik ben al zo'n 15 jaar bevriend met een vrouw die ik heb leren kennen via de sportclub. We zijn altijd contact blijven houden en van beide kanten is er al meer geweest dan vriendschap alleen. We hebben het al een paar keer met elkaar geprobeerd, maar ofwel kwam 1 van de twee net uit een relatie of ontbrak op de momenten dat we afspraken de magie. We delen veel, hebben dezelfde waarden en normen, gelijkaardige levensverwachtingen en ook gedeelde hobby’s. Al die ervaringen hebben er voor gezorgd dat ik half verbrand ben bij haar. Zou het kunnen dat wij wel voor elkaar gemaakt zijn, zonder de magie? Dat er geen verliefdheid is, maar wel houden van? Ik wil dit zo graag, maar durf ook nog weinig initiatief nemen. Bert, 38 jaar

→ Lees hier het antwoord

Mijn dochter is jaloers op haar halfzusje

20/07/2017 - V & A, Psychologies Magazine

Ik ben een mama van 35. Ik huwde toen ik heel jong was en had vrij snel twee kinderen, maar mijn man was extreem jaloers en dominant en we zijn gescheiden. Ik ben een lange tijd single gebleven, maar leerde drie jaar geleden een andere man kennen. We hebben sinds kort een dochter, mijn andere kinderen worden opgevoed in een co-ouderschapsregeling. Ik ben nu gelukkig, weet nu wat het is om echt samen, als koppel, een kind te hebben. Onlangs maakte ik mijn oudste dochter opmerkingen over haar schoolwerk en ze antwoordde dat ik me toch over haar niet druk moest maken, ik nu toch een kindje heb waarvoor ik altijd kan zorgen. Het raakte me diep wat ik haar ook gezegd heb, maar ik voelde me nadien ook machteloos, onrechtvaardig bejegend, het gevoel dat ik me moet verdedigen. Mijn partner nu vind dat ik me dat teveel aantrek, maar ik kan dat niet zomaar uit mijn hoofd zetten. Hoe kan ik hiermee omgaan?

→ Lees hier het antwoord

Ze wil wel mijn cadeaus, maar geen seks

20/07/2017 - V & A, Psychologies Magazine

Ik ben drie jaar samen met een vrouw. Ik ben zelf vermogend, zij leeft van een uitkering, ik heb daar nooit om gemaald, liet haar altijd meegenieten van alles wat ik heb. Het afgelopen jaar blijft ze mijn attenties en cadeautjes aanvaarden, de reizen en kleding, maar neemt ze wel hoe langer hoe meer fysiek afstand van mij. Ze wil niet meer vrijen en vindt het ook vervelend als ik haar aanraak, ze voelt zich dan teveel onder druk gezet, geclaimd. Ze wijt het aan de menopauze. Ik heb veel begrip maar voel me de laatste tijd ook heel vaak gefrustreerd. Ze is een heel mooie vrouw, ik doe alles voor haar, koop haar alles wat ze wil, we zouden op alle vlak kunnen genieten en toch lukt dat niet. Ik heb het gevoel dat het verhaal van de menopauze een drogreden is. Wat zou de ware oorzaak kunnen zijn?

→ Lees hier het antwoord

Mijn moeder is jaloers op me

12/06/2017 - V & A, Psychologies Magazine

Ik ben een aantal jaren gehuwd en voel me gelukkig in mijn relatie. Dat geluk wordt de laatste tijd overschaduwd door de relatie met mijn moeder. Ik heb met haar nooit een goed contact gehad: zij brak me af als ze kon en doet dat eigenlijk nog tot op vandaag. Ze heeft vooral veel kritiek op hoe ik me als vrouw kleedt, gedraag, eruit zie, omga met mijn man. Ik weet echt niet meer wat gedaan, denk eraan om te breken met haar. Maar is dat niet heel drastisch? Anneleen, 30jaar

→ Lees hier het antwoord

Mijn man en ik maken om het minste ruzie

12/06/2017 - V & A, Psychologies Magazine

Mijn partner en ik zien elkaar graag, maar hebben allebei veel temperament en maken ook heel vaak ruzie. Die worden de laatste tijd almaar intenser en verlopen altijd een beetje op dezelfde manier. Heel vaak is de aanleiding een discussie over vrije tijdsbestedingen. Nu onze dochter groter wordt, vind ik het belangrijk dat we tijdens het weekend veel met haar doen, terwijl mijn man het belangrijk vindt om dan vooral tijd te hebben als koppel of om uit te gaan met vrienden. Als ik iets plan, wordt hij heel boos, maar ook als ik subtiel laat blijken dat ik iets niet zo leuk vindt. Hij valt me dan openlijk aan, waarop ik niet anders kan dan mij verdedigen en dan zijn we uiteraard vertrokken. Ik vind die ruzies heel uitputtend en vraag me af hoe ik beter kan omgaan met zijn woedebuien. Marion, 41jaar

→ Lees hier het antwoord

Ik heb een open relatie maar ben jaloers

15/05/2017 - V & A, Psychologies Magazine

Ik (vrouw van 29) heb sinds drie jaar een open relatie met een heel fijne man. Ik weet dat hij af en toe seksueel contact heeft met andere vrouwen, maar heb daar zelden last van. Ik weet dat hij dat van mij ook zou accepteren, maar ik heb daar eigenlijk geen behoefte aan. Recent leerde ik een van die vrouwen kennen op een feestje. Ze was erg verleidelijk en stelde zich heel flirterig op tegenover mijn vriend. Ik voelde me genegeerd, mijn vriend zei dat ik jaloers was en dat dit mijn probleem is, ik zelf iets moet doen met die kinderlijke bezitsdrang. Ik denk er ook zo over, maar weet niet goed hoe ik dit kan doen.

→ Lees hier het antwoord

Mijn vrouw dementeert en ik kan de zorg niet aan

15/05/2017 - V & A, Psychologies Magazine

Mijn vrouw (58) dementeert op jonge leeftijd, ik kan dat niet aan, overweeg om haar naar een instelling te laten gaan, maar vrees de reactie van mijn kinderen en omgeving. Is het zo fout om mijn leven, mijn werk niet te willen opgeven en me helemaal te wijden aan de zorg voor haar? Patrick, 60 jaar

→ Lees hier het antwoord

Mijn vriendin houdt niet van mijn partner

19/04/2017 - V & A, Psychologies Magazine

Ik ben vier maanden samen met mijn vriend en begin hem nu ook mee te nemen naar feestjes met vrienden en familie. Vorig weekend verjaarde mijn beste vriendin met wie ik als single heel vaak op reis ging. We gingen samen naar haar feest. Al van bij aanvang voelde ik dat zij hem niet leuk vindt en dat werd ook duidelijk erna. Ze stuurde me een sms’je dat ze me niet echt kon feliciteren met mijn keuze en ook geen zin meer had om hem terug te zien. Ik wil geen van beiden kwijt en weet niet hoe ik dit het beste aanpak.

→ Lees hier het antwoord

Mijn man heeft erectieproblemen

19/04/2017 - V & A, Psychologies Magazine

Mijn man heeft al geruime tijd erectiestoornissen en daarover hebben we vaak ruzie, omdat hij geen hulp wil zoeken. Een tijd geleden gaf hij aan dat het te maken had met mijn lichaamsgewicht. Ik ben na mijn zwangerschappen aanzienlijk bijgekomen, en al voelde ik me daar ook niet goed bij, toch dacht ik dat hij dit gewoon accepteerde. Ik heb ondertussen stappen gezet, onderging een operatie en vermagerde veel, maar zijn erectieproblemen blijven. Wat kan ik doen om dit te verhelpen?

→ Lees hier het antwoord

Ik ben verdrietig na mijn breuk. Heb ik me vergist?

12/03/2017 - V & A, Psychologies Magazine

Een jaar geleden heb ik het uitgemaakt met mijn vriendin. We waren 5 jaar samen, maar ik leefde al meer dan een jaar in absolute twijfel. Mijn vriendin wil geen kinderen, ik wil dat wel. Zij gaat voor carrière, ik wil een meer huiselijk leven op de buiten. Ik was bereid tot veel, want zag haar graag, maar voelde dat ik volledig mezelf verloor door me aan te passen. Ik denk dat breken de enige mogelijkheid was en toch ben ik heel verdrietig, soms zelfs wanhopig. Ik snap die gevoelens niet, want dacht net opgelucht te zijn dat ik eindelijk beslist had. Maakte ik de foute keuze? Of hoe met ik kijken naar dit verdriet? Wouter, 32 jaar

→ Lees hier het antwoord

Misbruikt mijn vrouw haar hoogsensitiviteit?

12/03/2017 - V & A, Psychologies Magazine

Ik ben 7 jaar gehuwd. Mijn partner is een heel gevoelige, zorgelijke vrouw met weinig draagkracht, iets waarmee ik altijd rekening heb proberen houden. Ze is ook al twee jaar in therapie omdat ze hoopt op die manier beter om te leren gaan met haar angsten en kreeg daar ook de analyse dat ze hoogsensitief is. Ik zocht dat zelf op en ook al herken ik veel van wat ik erover lees, toch heb ik daar ook mijn vragen bij. Zo heb ik sterk het gevoel dat ze het gegeven gebruikt tegen mij als het haar goed uitkomt. Altijd als ik iets wil doen als koppel wat zij denk ik niet zo leuk vindt, is ze te moe of lukt het niet, terwijl ze wel van mij verwacht dat ik me altijd aanpas. Ze verwijt me ook de hele tijd dat ik haar een klein gevoel geef, dat ze faalt, niet voldoet. Ik ben inderdaad een vat vol plannen en energie, maar eis niet dat ze participeert. Wie heeft er dan een probleem, zij of ik? Pieter, 38 jaar

→ Lees hier het antwoord

Ik ben nog maagd, bemoeilijkt dat het daten?

10/02/2017 - V & A, Psychologies Magazine

Ik heb nog nooit een partner gehad en ben ook nog maagd. Ik schaam mij daarvoor en denk ook dat ik hierop afgerekend word als ik op date ga. Klopt dit en hoe pak ik dit thema het beste aan? Ava, 29 jaar.

→ Lees hier het antwoord

Na een jaar raak ik uitgekeken op mijn partners

10/02/2017 - V & A, Psychologies Magazine

Ik ben een man van 33 en had al een paar relaties, telkens van ongeveer een jaar. Nu zit ik opnieuw in een relatie, maar net als in de vorige merk ik dat ik teleurgesteld geraak, mijn partner regelmatig als saai en beperkt ervaar, waardoor ik vaker ruzie maak. Ik heb dit ook met andere mensen, dat ik ze snel oninteressant vind. Ik weet dat dit heel pretentieus klinkt, maar zo ervaar ik het. Hoe komt dit toch?

→ Lees hier het antwoord

Hoe pak ik mijn bindingsangst aan?

16/12/2016 - V & A, Psychologies Magazine

Ik ben single, vrouw en 53 jaar. Ik ben nu bijna 6 jaar gescheiden en het lukt me niet om een nieuwe relatie te beginnen. Ik heb me ingeschreven in datingsites maar als iemand te dicht kom, haak ik af. Bindingsangst! Ik heb er al heel veel over gelezen en ik begrijp het wel allemaal, maar als het over oplossingen gaat schiet de literatuur en vele hulpverleners te kort. Ik ben echt zoekende en ik wil eerst aan mezelf werken voor ik verder ga. Maar hoe begin ik er aan?

→ Lees hier het antwoord

Hoe kan ik afscheid nemen van mijn man?

14/11/2016 - V & A, Psychologies Magazine

Mijn man is 4 jaar geleden van me weg gegaan, net op het moment van ons leven dat we konden beginnen genieten. Ik (58) had en heb het daar moeilijk mee, want had het niet zien aankomen en heb hem altijd graag gezien. Nu ben ik ook boos op hem, om wat hij me aangedaan heeft, maar ook over hoe hij zich vandaag tegenover mij opstelt. Op feestjes van de kinderen en kleinkinderen kan hij me nog altijd niet aankijken en praat hij niet met mij. Ik heb een vriendin die weduwe is en ik benijd haar eigenlijk. Het lijkt me veel makkelijker afscheid te nemen van iemand die er niet meer is dan van iemand die je nog regelmatig tegenkomt. Hoe ga ik hiermee het beste om?

→ Lees hier het antwoord

Volgens mijn vriendin ben ik te close met mijn moeder

14/11/2016 - V & A, Psychologies Magazine

Ik (33) ben 6 maanden samen met een heel leuke en lieve vrouw. Op zich zit het goed, maar onze levensomstandigheden zijn toch niet zo evident te matchen. Ik heb een heel close band met mijn moeder en zus. Dat is logisch omdat mijn vader al vroeg mijn moeder verliet, en wij daardoor altijd op elkaar aangewezen zijn geweest. We bellen vaak meer dan eens per dag en dat vindt mijn vriendin problematisch. Onlangs zei ze, mochten wij ooit kinderen hebben en ik zou consequent mijn mama op de eerste plaats zetten, ze zou vertrekken en de kinderen meenemen. Ik vond dat een rare, pijnlijke uitspraak en twijfel nu of ik verder moet met haar. Ze kan van mij toch niet verwachten dat ik mijn moeder laat vallen?

→ Lees hier het antwoord

Ik mis vuur in ons prille seksleven

11/10/2016 - V & A, Psychologies Magazine

Ik (man van 47) ben twee jaar samen met mijn vriendin. Het klikt heel goed tussen ons, maar in bed mis ik wat vuur en avontuur. Ik maak me daarover zorgen, omdat het zo vroeg is in onze relatie. Ik voel ook dat het onderwerp moeilijk ligt bij mijn partner: ze geeft aan onzeker te zijn, vrijt het liefst in het donker, praat ook niet graag over ons seksleven. Ik geef vaak aan dat het voor mij wat avontuurlijker mag en ik zeker opensta voor initiatief van haar kant, maar dat lijkt het er alleen maar erger op te maken. Hoe pak ik dit het beste aan?

→ Lees hier het antwoord

Hoe moet ik me profileren op een datingsite?

11/10/2016 - V & A, Psychologies Magazine

Ik ben een single vrouw van 33 en al een tijdje actief aan het daten. Ik weet het soms wel niet meer: ik probeer in de manier waarop ik me profileer ergens de gulden middenweg te bewandelen, maar wat is die? Neem ik mijn tijd, dan ben ik voor sommigen te terughoudend, toon ik enthousiasme dan loop ik te hard van stapel, stel ik me verbaal op, dan vinden sommigen me dominant of te zelfstandig, let ik daarop dan ervaren ze me als saai. Wat willen mannen eigenlijk?

→ Lees hier het antwoord

Mijn vriendin wil me niet aankijken in bed

14/09/2016 - V & A, Psychologies Magazine

Ik heb sinds twee jaar een relatie die op veel vlakken goed zit. We hebben dezelfde toekomstvisie, delen veel interesses, ik vind haar ook aantrekkelijk. Ook al wil mijn vriendin vaak vrijen, toch voel ik me niet goed bij ons seksleven. Zo doet ze er alles aan om niet te moeten kussen en houdt ze ook niet van standjes waarbij er face-to-face-contact is. Ik vind het fijn om in de ogen van mijn lief te kijken, voel me dan altijd uniek, maar ik voel ook dat zij dat absoluut niet aangenaam vindt. Ik weet niet hoe ik dit kan duiden en of ik dit kan veranderen.

→ Lees hier het antwoord

Vertel ik op een datingsite dat ik in een rolstoel zit?

14/09/2016 - V & A, Psychologies Magazine

Ik ben een vrouw van 28 en zit in een rolstoel ten gevolge van een ongeval in mijn jeugd. Ik ben heel actief en laat me op geen enkele manier beperken in mijn ambities en plannen. Ik doe alles wat iemand doet die niet in een rolstoel zit en kijk ook op zo een manier naar mezelf, waardoor alles ook goed loopt in mijn leven: werk, vrienden, hobby’s…Alleen in relaties lijkt het maar niet te lukken. Omdat ik mezelf niet als invalide zie, wil ik ook een relatie met iemand zonder een handicap. Ik date via een site en heb best vaak afspraakjes, maar verder kom ik niet. Telkens bevestigen die mannen me dat het niets te maken heeft met mijn handicap, ‘het’ er gewoon niet is. Ik vermeld nooit op voorhand dat ik in een rolstoel zit, want doe ik dat wel, dan trek ik vooral anderen aan met een beperking, wat ik niet zie zitten. Hoe pak ik dit het beste aan?

→ Lees hier het antwoord

Ik ben 35 en nog maagd

19/07/2016 - V & A, Psychologies Magazine

Ik ben een 35jarige, ongehuwde vrouw. Ik had al een aantal kortere relaties, maar heb al bij al weinig relationele ervaring. Professioneel heb ik me heel sterk ontplooid. Ik ben arts, spreek internationaal voor congressen, ga geen uitdaging uit de weg, maar in het contact met een man ben ik helemaal zo zelfzeker niet. Ik ben nog maagd en ervaar dat hoe langer hoe meer als een last, maar toen ik onlangs probeerde om met een vakantieflirt te vrijen, goed wetende dat het nooit wat kon worden, haakte ik toch af. Ik vind het maagd zijn een last, maar wil toch graag dat de eerste keer een mooie ervaring is, het liefst met de man van mijn leven. Ik volg nu lichaamswerk om zo veel comfortabeler te worden met mezelf. Of moet ik het anders aanpakken?

→ Lees hier het antwoord

Ik ben verliefd op de vriend van mijn zus

19/07/2016 - V & A, Psychologies Magazine

Ik ben een vrouw van 23 en heb een zus die drie jaar ouder is. Onze band is nooit goed geweest. Zij was en is de lieveling van mijn moeder, ze is aantrekkelijker en ook slimmer dan ik en in haar leven lijkt alles vanzelf te gaan. Ik heb dat met de jaren geplaatst en toch vooral geleerd van afstand te houden en mijn eigen leven te leiden. Op een recent familiefeest stelde ze mij voor aan haar nieuwe vriend. We geraakten aan de praat, ik voelde dat er tussen ons elektriciteit in de lucht hing. Ik krijg hem niet uit mijn gedachten, weet zeker dat als ik contact zoek met hem hij daarop zal ingaan, maar besef ook wat ik daarmee zal aanrichten. Ik weet niet wat gedaan. Blijf ik uit respect voor mijn zus weg van hem of ga ik mijn eigen geluk achterna, wetende dat het contact met mijn zus niet veel voorstelt, maar het dan helemaal de soep in de draait.

→ Lees hier het antwoord

Mijn vader wil alleen zelf voor mijn moeder zorgen

14/06/2016 - V & A, Psychologies Magazine

Mijn ouders zijn 53 jaar gehuwd en hebben altijd een heel gelukkig huwelijk gehad. Ze deden alles samen. Een paar jaar geleden kreeg mijn mama de diagnose van Alzheimer, een enorme klap voor ons allemaal, maar papa klaagde nooit en heeft haar altijd verzorgd. Sinds begin dit jaar is mijn mama opgenomen in een zorginstelling. Dit loopt heel moeilijk. Papa kan bijna niet verdragen dat iemand anders mama verzorgt. Op alles heeft hij kritiek, niets is goed genoeg. Hij is er ook bijna de hele tijd, terwijl het juist de bedoeling was hem wat te ontlasten. Ik stimuleer hem om opnieuw de dingen van voorheen op te pikken, ga dan zelf naar mama, maar hij wil daar niets van weten. Ik begrijp dat het moeilijk is voor hem, maar zijn onredelijkheid kent echt wel geen grenzen. Hoe kan ik hem doen inzien dat dit hem of mama op geen enkele manier vooruit helpt?

→ Lees hier het antwoord

Kan ik doen alsof ik niets weet van haar overspel?

13/06/2016 - V & A, Psychologies Magazine

Ik ben een 33jarige man, gehuwd en heb twee jonge kinderen. Ik heb recent, per toeval, ontdekt dat mijn vrouw regelmatig afspreekt met een andere man. Zij weet niet dat ik het weet en aan haar gedrag merk ik ook niets. Ik hoor vaak mensen zeggen, mocht het hen overkomen, ze direct hun partner aan de deur zouden zetten. Wel, ik kan het niet. Meer nog: ik zou het liefst van al zwijgen over dit alles. Ik merk ook dat als ik er niet aan denk, we gewoon kunnen leven zoals voorheen en ik me ook op veel momenten goed kan voelen in ons gezin. Het lijkt verschrikkelijk, maar wat is het alternatief? Een gebroken gezin, mijn kinderen veel minder zien, financiële ellende...Misschien is het voor haar maar wat het is en als ik het zo bekijk, hoeft het ook niets meer te betekenen. Denk je dat dit kan?

→ Lees hier het antwoord

Mijn man is jaloers op mijn gezondheid

13/05/2016 - V & A, Psychologies Magazine

Er is onlangs bij mijn man kanker vastgesteld. De prognose is niet zo positief, wat maakt dat wij plots volledig andere levensvooruitzichten hebben dan een paar maanden geleden. We zijn allebei net met pensioen, wilden veel gaan reizen, genieten van onze kleinkinderen, nu komt er van al die dingen niets meer in huis. Sinds mijn man met therapie begonnen is, is hij ook bijzonder jaloers naar mij toe. Ik kan niets goed doen, ik mag hem geen minuut alleen laten en hij verwijt me ook de hele tijd dat ik nu al op zoek ben naar een andere partner. Hij was vroeger niet zo. Ik vind het heel pijnlijk en weet ik ook niet hoe ik hiermee om moet. Ik zou zo graag de tijd die ons nog rest op een fijne manier doorbrengen, niet al ruzie makend.

→ Lees hier het antwoord

Ik vertrouw de complimenten van mijn vrouw niet

13/05/2016 - V & A, Psychologies Magazine

Ik ben vijf jaar samen met mijn huidige partner. Ze is een lieve, positieve vrouw en dat trok me van bij aanvang bij haar aan. Als ik me slecht voel, probeert ze er mij altijd door te halen. Ze geeft me ook vaak complimenten. En toch voel ik me hierbij niet goed. Ik heb nood aan die erkenning, maar heb ook het gevoel dat ze het gewoon doet om mij een goed gevoel te geven omdat ze weet hoe belangrijk ik het vind en niet omdat ze het meent. Ik heb dat wel vaker, dat ik twijfel aan de oprechtheid van anderen als ze positief zijn tegenover mij. Hoe kan ik weten of iemand meent wat hij of zij zegt?

→ Lees hier het antwoord

Waarom ben ik opeens niet goed genoeg meer?

16/04/2016 - V & A, Psychologies Magazine

Ik ben een gehuwde vrouw met 2 kinderen. Ik kom zelf uit een gewoon milieu, mijn ouders waren bedienden. Mijn man zijn ouders zijn rijke ondernemers. Toen ik mijn man leerde kennen zette hij zich daar erg tegen af. Hij voelde zich beter bij mijn meer bewuste en alternatieve manier van zijn, zei hij altijd. Het contact met mijn schoonfamilie is jaren zeer moeilijk geweest, maar wel noodzakelijk, gezien mijn man werkt in het familiebedrijf. De laatste tijd hebben wij almaar vaker discussies over die dingen: hij vindt dat ik me meer moet opmaken, andere kleding moet dragen, want de middelen zijn er toch. Soms herken ik hem niet meer. Zo kocht hij recent een sportwagen, zonder mijn medeweten, wat ik ervoer als een echte vertrouwensbreuk. Tegelijkertijd blijven de contacten met zijn thuis erg moeilijk. Ik weet niet meer hoe ik hier naar moet kijken.

→ Lees hier het antwoord

Ik voel me afgeschreven als vrouw van 50

16/04/2016 - V & A, Psychologies Magazine

Ik voel me al langere tijd niet zo goed meer in mijn vel. Ik ben de kaap van 50 gepasseerd, vind mijn mijn borsten en billen oud en slap en heb ook een hekel aan al die vermoeidheidslijnen in mijn gezicht. Ik vind al die uitspraken dat 50 het nieuwe 30 is de grootste onzin, een manier om dicht te dekken dat je als vrouw van deze leeftijd eigenlijk voor velen afgeschreven bent. Ik heb al veel nagedacht over plastische chirurgie, zovelen doen het immers, maar weet niet of ik me daardoor beter zal voelen, al denk ik dat wel. Hoe kan ik dat op voorhand inschatten of zo een ingreep iets is voor mij en of het mij een beter zelfwaardegevoel zal opleveren. Ik kan het gebruiken, want zou als single graag opnieuw gaan daten.

→ Lees hier het antwoord

Ik voel me niet thuis in zijn huis

14/03/2016 - V & A, Psychologies Magazine

Ik heb sinds drie jaar een relatie met een weduwnaar. We willen graag gaan samenwonen en de logische keuze is zijn huis. Ik heb geen kinderen, hij heeft nog een inwonende zoon en woont in een mooie villa, ik in een klein appartement. Ik heb al vaker langere periodes bij hem verbleven, maar voel me er nooit echt thuis, maar een gast. Alsof ik gedoogd wordt. Ik krijg er ook alleen twee lades in de slaapkamer waarin ik wat spullen kwijt kan. De badkamer die verouderd is, zou ik graag vernieuwen, maar daar is geen sprake van. Als ik hierover iets zeg, zegt mijn vriend dat ik hem tijd moet geven, hij dat niet allemaal een/twee/drie kan veranderen. Hoeveel geduld moet ik hebben?

→ Lees hier het antwoord

Tijdens ruzies slaat mijn vrouw me

14/03/2016 - V & A, Psychologies Magazine

Ik ben 6 jaar gehuwd en beschouw mijn relatie als goed. Toch is er een grote schaduw die almaar groter wordt. Het is onmogelijk om met mijn vrouw ruzie te maken. Telkens er een meningsverschil is, wordt zij razend, begint ze te gillen en met dingen te gooien. De laatste tijd gaat dit ook regelmatig gepaard met fysiek geweld. Ze slaat me dan vlak in het gezicht. Ik schaam me daarover diep en weet ook niet wat ik hiermee moet. Na zo een ruzie is ze altijd superlief, vol van schuldgevoel en doet ze er alles aan om het goed te maken. Ze wil geenn stappen zetten richting professionele hulp. Waarom stelt ze dit gedrag en hoe kan ik dit voorkomen?

→ Lees hier het antwoord

Ik heb nood aan meer ademruimte in onze relatie

16/02/2016 - V & A, Psychologies Magazine

Ik ben een vrouw van 46 en heb sinds twee jaar een latrelatie met een man die 8 jaar ouder is. Ik heb nog twee opgroeiende kinderen, zijn kinderen zijn het huis uit. We wonen ver van elkaar en spreken elk weekend af om samen te zijn. Ik zie hem graag en vond dat altijd leuk, maar de laatste tijd heb ik almaar meer het gevoel compleet vast te zitten en niet te kunnen ademen. Ik zou graag nog eens een weekend voor mezelf hebben, om met vriendinnen af te spreken of gewoon eens alleen thuis te zijn met de kinderen. Als ik zoiets opper, is hij telkens erg boos. Hij vindt dat we elkaar al zo weinig zien en als de weekends ook al niet meer kunnen, wat schiet er dan nog over, wierp hij me de laatste keer toe. Hij twijfelt aan mijn liefde, terwijl het daar niets mee te zien heeft. Hoe pakken anderen dit aan?

→ Lees hier het antwoord

Nu ik zwanger ben gedraagt mijn man zich heel anders

16/02/2016 - V & A, Psychologies Magazine

Ik ben een dertigjarige vrouw, ben drie jaar gehuwd en zes maanden zwanger. Wat voor mij de invulling van een droomplaatje leek, voelt nu aan als iets heel slecht. Sinds ik zwanger ben, kijkt mijn man niet meer naar mij om. Hij gaat veel uit, brengt al zijn vrije tijd door met vrienden en wordt boos als ik daarover klaag. Hij zegt dan dat ik nog geen moeder ben en nu al aan het zagen ben. Ik herken hem bijna niet meer en twijfel heel hard aan mezelf. Voor alle duidelijk: toen ik aanstuurde op een kind, ging hij daar volledig in mee. Heb ik me zo vergist in hem en onze relatie?

→ Lees hier het antwoord

Mag ik het elders zoeken als mijn vrouw geen seks wil?

17/12/2015 - V & A, Psychologies Magazine

Ik ben een man van 42, 17 jaar tevreden gehuwd, maar ons seksleven heeft nooit zoveel voorgesteld. Het is nu altweer bij een jaar geleden dat we nog eens vreeën. Mijn vrouw zegt weinig behoefte te hebben aan seks, weigert dit verder te bespreken en ik dacht dat ik me daarbij kon neerleggen. Tot ik recent iemand leerde kennen tot wie ik me seksueel enorm aangetrokken voel. Tot nu toe hou ik de boot af, maar ik weet niet hoe lang mij dit lukt. Ik slaag er ook almaar minder in om argumenten contra te bedenken: mijn partner hoeft het niet te weten, de vrouw in kwestie is op niets meer uit dan het seksuele, ik doe er niemand kwaad mee. Vooral het idee dat ik de rest van mijn leven van seks verstoken zal blijven, maakt me wanhopig.

→ Lees hier het antwoord

Hoe kan ik een veilig gehechte partner kiezen?

17/12/2015 - V & A, Psychologies Magazine

Ik heb recent een relatiebreuk te verwerken gehad. Ik ben nu 35 en ben telkens al gevallen op mannen die niet echt in staat zijn om zich te binden. Op de een of andere manier zijn het altijd onmogelijke relaties die nergens toe leiden. Ik las Blijf bij mij en denk dat zowel ik als mijn vroegere partners een onveilige hechtingsstijl hebben. Waarop kan ik letten als ik in de toekomst iemand kies? Ik denk dat ik toch het best kan kiezen weg van vroegere patronen, maar hoe pak ik dit aan?

→ Lees hier het antwoord

Is tijdelijk apart gaan wonen een goed idee?

09/11/2015 - V & A, Psychologies Magazine

Ik ben een 40jarige vrouw en 15 jaar gehuwd. Er is in die periode veel gebeurd: ik werd verliefd op een collega, mijn man verloor zijn werk en ook de opvoeding van de kinderen loopt niet altijd van een leien dakje. Dat heeft allemaal de liefde tussen ons aangetast, waardoor we almaar meer naast elkaar zijn gaan leven. Het enige wat we nu nog doen is een beetje de praktische kant van het leven delen, maar echt praten bijvoorbeeld is er lang niet meer bij. We gaan elkaar uit de weg, wat toch altijd weer voor een gespannen sfeer zorgt. Ik weet niet of scheiden de juiste oplossing is en ergens wil ik het ook niet. Ik denk er wel vaak aan om even apart te gaan wonen. Misschien zorgt dat er voor dat we opnieuw naar elkaar verlangen.

→ Lees hier het antwoord

Ik ben jaloers op haar ex

09/11/2015 - V & A, Psychologies Magazine

Ik ben een 36 jarige man en woon intussen 9 jaar samen met mijn vriendin die al een kind heeft uit een vorige relatie. Die man liet haar in de steek en op de een of andere manier heeft ze dat nooit echt goed verwerkt. Als zijn naam vernoemd wordt, heb ik het gevoel dat dit nog altijd heel veel met haar doet. Ik kan niet onder stoelen of banken steken dat ik bijzonder jaloers ben wanneer het over haar ex gaat. In ruzies steekt dat vaak de kop op. Ik zou heel graag willen weten hoe hun relatie was, maar ze weigert om het daarover met mij te hebben. Ze bevestigt me wel telkens dat ze mij graag ziet en hij daar helemaal niet tussen staat, maar voor mij dus wel. Hij was bovendien een erg knappe man die altijd veel succes had bij vrouwen, terwijl ik maar een gewone jongen ben. Hoe kan ik hiermee beter leren omgaan.

→ Lees hier het antwoord

Flirten lukt me alleen online

12/10/2015 - V & A, Psychologies Magazine

Ik ben een single man van 23 met weinig relatie-ervaring. Een eerste contact leggen vind ik heel moeilijk. Als ik dan eens een stap zet, voel ik me heel onbeholpen en weet ik al op voorhand dat het weer niets wordt. Ik ben actief op sociale media en daar lukt mij dat allemaal wel. Ik ben er best populair, slaag er in om de aandacht te trekken, te flirten zelfs, wat me in het echte leven niet lukt. Hoe kan ik ervoor zorgen dat wat lukt online, ook in het echte leven kan?

→ Lees hier het antwoord

Kunnen we uit elkaar gaan als vrienden?

12/10/2015 - V & A, Psychologies Magazine

Mijn vriendin en ik leven naar mijn gevoel te veel als broer en zus samen. Ik zie met haar geen relationele toekomst en wil de relatie verbreken. Ik weet dat zij dat anders ziet. Ik zie haar ook nog graag, maar als een goede vriend, niet als een partner. Hoe kan ik de band die er is tussen ons ondanks een breuk toch verder goed houden. Vrienden blijven zou voor mij zeker kunnen. Sterker nog, ik zou het erg vinden mocht met de relatie ook de vriendschap verloren gaan.

→ Lees hier het antwoord

Ik ben bang om haar vriendschap te verliezen

16/09/2015 - V & A, Psychologies Magazine

Ik ben een man van 55 en heb een lang, liefdeloos huwelijk achter de rug. Ik voel mezelf nog een echte beginneling in de liefde. Ik heb al jaren een heel fijn contact met een vrouwelijke collega. Ze is veel jonger, aantrekkelijk, vrolijk en succesvol in haar ambities. Door samen te werken aan een project met haar, werd ik intens verliefd. Ik weet dat ze ook single is, maar weet niet hoe ze zou reageren op mijn verlangens. Hoe kan ik te weten komen wat ze voor mij voelt? Ik droom van een leven samen en ik denk met haar te kunnen beleven wat ik nooit gekend heb. Mocht ze het niet zien zitten, wil ik haar evenwel ook niet verliezen als vriendin.

→ Lees hier het antwoord

Ik wil teveel pleasen

10/09/2015 - V & A, Psychologies Magazine

Ik ben een vrouw van 33 en heb sinds kort een relatie waarvan ik het gevoel heb dat die goed zit. Zoals ik al merkte in vorige relaties, heb ik de neiging om me dan heel aanpassend te gedragen. Ik ben ook veel bezig met hoe ik de relatie voor hem boeiend en fijn kan maken, wat uitputtend is en me onzeker maakt. Ik ben een hoog opgeleide vrouw, heb een goede job en sta stevig in het leven, wat ik ook niet kan rijmen met mijn gedrag.

→ Lees hier het antwoord

Mijn vriend wil onze relatie geheimhouden

17/07/2015 - V & A, Psychologies Magazine

Ik ben een 52jarige vrouw en ben 2 jaar samen met mijn vriend. Hij was de man van mijn overleden vriendin. Na haar dood zagen wij elkaar vaak, omdat dit ons hielp bij het verwerken van haar overlijden en zo kwam van het een het ander. Onze relatie is goed, maar voorlopig nog geheim. Zo wil mijn vriend niet dat zijn kinderen weten dat wij samen zijn. Ik begreep dat bij aanvang wel, maar wil nu toch als koppel naar buiten kunnen treden. Hoe kan ik ervoor zorgen dat hij hierin meegaat?

→ Lees hier het antwoord

Bewijst hij zijn liefde wel genoeg?

17/07/2015 - V & A, Psychologies Magazine

Ik (vrouw, 31) ben hoogsensitief en vind dat mijn partner daar onvoldoende rekening mee houdt. Ik heb veel nood aan duidelijkheid, rust en een regelmatig leven, maar geniet ook op tijd en stond van uitdagingen. Ik kan 's avonds heel erg moe zijn en dat heeft zijn impact op ons uitgaansleven. Ik kan niet heel lang opblijven, wil op tijd vertrekken, maar dat lukt met hem erg moeilijk. We hebben dan daar dan ook vaak conflicten over. Moet ik dit zien als het feit dat zijn liefde voor mij toch niet sterk genoeg is?

→ Lees hier het antwoord

Mijn ex blijft het conflict zoeken

12/06/2015 - V & A, Psychologies Magazine

Ik ben een gescheiden vrouw van 34 met drie kinderen. Mijn ex heeft ons huwelijk verbroken omdat hij op het werk een relatie was begonnen met een collega. Toch is het hij die me blijft bestoken met agressieve mails over hoe slecht ik wel ben als moeder en mens. Ik vind dat erg pijnlijk en heb dan de neiging om verdedigend te antwoorden, wat het nog erger maakt. Maar ook als ik niet reageer blijft het dagen hangen. Hoe kan ik dit beter leren loslaten?

→ Lees hier het antwoord

Seksueel vlot het niet met mijn nieuwe vriend

12/06/2015 - V & A, Psychologies Magazine

Ik ben een vrouw van 51 en ben al een tijdje aan het daten met een man van 57 jaar. We kunnen het goed stellen met elkaar, maar seksueel vlot het niet. Hij bleef contact op dat vlak almaar uitstellen. Hij was te moe of had te veel aan zijn hoofd...Op mijn aandringen hebben we dan toch al twee keer gevreeën, maar van zijn kant lukte het absoluut niet. Ik kan er met hem niet over praten. Tegelijkertijd is hij bijzonder lief voor mij. Hij doet alles voor mij, te veel bijna. Een seksloze relatie zie ik niet zitten, maar er een punt achter zetten evenmin.

→ Lees hier het antwoord

Mijn moeder leunt te hard op mij na haar scheiding

12/05/2015 - V & A, Psychologies Magazine

Ik ben een 26jarige single vrouw. Onlangs zijn mijn ouders uit elkaar gegaan, na 37 jaar huwelijk. Mijn vader heeft al een tijdje een andere partner met wie hij is gaan samenwonen. Ik had dit al langer zien aankomen, mijn moeder niet. Ze zit volledig aan de grond, doet er alles aan om pa terug te halen, heel pijnlijk en vernederend vind ik het. Ze doet ook heel vaak een beroep op mij, staat constant aan mijn deur, wil dat ik opnieuw bij haar intrek. Ik zie dat niet zitten, wil er voor haar zijn, maar ook mijn eigen leven blijven leiden. Ik weet niet goed hoe ik hierin een evenwicht kan bewaren en hoe ik dit kan communiceren. Ze is namelijk erg dwingend.

→ Lees hier het antwoord

Hoe begin je over een condoom bij de eerste vrijpartij?

12/05/2015 - V & A, Psychologies Magazine

Ik ben een 52-jarige vrouw, recent gescheiden en actief op zoek naar een nieuwe partner. Ik liep onlangs een SOA op en dat was voor mij heel erg schrikken. Ik ben lang gehuwd geweest, 'veilig' vrijen was er al lang niet meer aan de orde. Ik ben bij het daten al met een paar mannen naar bed geweest. Dat gaat meestal erg snel en over 'veilig' vrijen wordt er zelden gepraat. Ik ging daar wat naïef in mee, er van uitgaande dat het wel geen kwaad kon, gezien ik in de menopauze zit. Ik weet nu dat ik moet staan op condoomgebruik, maar heb het gevoel dat mannen dat niet fijn vinden. Hoe breng je zoiets aan bij een eerste vrijpartij?

→ Lees hier het antwoord

Waarom duren mijn relaties nooit lang?

07/04/2015 - V & A, Psychologies Magazine

Ik ben een 35jarige man en had al heel veel relaties, maar telkens van korte duur. Ik wil het graag anders, heb ook telkens de intentie om er iets goeds van te maken, maar telkenmale loopt het fout af. Recent opnieuw. Het leek van bij aanvang helemaal goed te zitten, we konden heel goed praten, maakten veel plezier, alles leek perfect. We brachten veel tijd samen door, sliepen afwisselend bij elkaar en na een paar weken gaf zij aan dat het allemaal te snel is gegaan en zij het toch niet ziet zitten, haar gevoel niet meer mee wil. Ik denk nochtans helemaal niet moeilijk te zijn en aan mijn enthousiasme en inzet ligt het ook zeker niet, ik heb ook niets geforceerd, ze ging er even hard in mee, en zo is het wel vaker. Hoe moet ik dit interpreteren?

→ Lees hier het antwoord

Ik ben de nadruk op mijn single-zijn beu

07/04/2015 - V & A, Psychologies Magazine

Ik ben een 32jarige single vrouw. Er is de laatste tijd heel veel te doen over single en solo zijn, ik word ook vaak op mijn status aan gesproken en heb het zo nu wel even daarmee gehad. Het maakt me boos als mensen me nog maar eens zeggen dat ze niet begrijpen dat ik nog altijd alleen ben. Waar bemoeien ze zich eigenlijk mee? Hoe grof is dat niet? Ik bemoei me toch ook niet met hun relatie? Ik weet me meestal geen houding te geven als het nog maar eens hierover gaat. En ja, ik wil een relatie, maar neen, ik ben niet wanhopig. Zijn er tips van anderen die me kunnen helpen in deze?

→ Lees hier het antwoord

Ik maak een slechte eerste indruk

11/03/2015 - V & A, Psychologies Magazine

Ik ben een 33jarige single man en hoor vaak van mensen dat ik een afstandelijke, onvriendelijke eerste indruk maak, terwijl ik helemaal zo niet ben. Het is wel zo dat ik eerder observerend ben en wat tijd nodig heb om los te komen. Dit speelt me uiteraard parten bij een eerste contact. Als ik boeken lees over verleiden en lichaamstaal, gaat het altijd over oogcontact, een open lichaamshouding, de manier waarop je je armen en handen beweegt, maar door de hele tijd daarmee bezig te zijn, ga ik nog meer verkrampen. Kan je dit leren of laat ik het allemaal beter zo?

→ Lees hier het antwoord

Mijn ex wil onze breuk niet aanvaarden

11/03/2015 - V & A, Psychologies Magazine

Ik maakte het onlangs uit met mijn vriend. We leerden elkaar 6 maanden geleden kennen via een datingsite. Aanvankelijk klikte het wel, maar hij eiste me meer en meer op, wat niet goed aanvoelde voor mij. Ik maakte dit duidelijk, maar dat leverde het omgekeerde resultaat op, zodat ik besloot ermee te stoppen. Hij laat me evenwel niet met rust. Ik nam al een aantal keren uitgebreid de tijd om het hem uit te leggen, probeer rustig en vriendelijk te blijven, maar ergens komt de boodschap niet door. Onlangs stond hij hier op een zondagochtend onverwacht voor mijn deur, wat ik heel onaangenaam vond. Ik weet niet goed wat ik moet doen en wil het vooral niet laten escaleren.

→ Lees hier het antwoord

Al mijn partners keren terug naar hun ex

17/02/2015 - V & A, Psychologies Magazine

Ik val telkens op vrouwen die net een breuk achter de rug hebben of aan het scheiden zijn en na een drietal maanden met mij beslissen om terug te keren naar hun ex. Dat overkwam me nu al vier keer. Ik heb altijd het gevoel dat de relatie bij aanvang goed zit. Ben ik dan zo slecht in relaties? Ik durf me er bijna niet meer voor open te stellen.

→ Lees hier het antwoord

Hoe begin ik een duurzame homorelatie?

17/02/2015 - V & A, Psychologies Magazine

Ik ben een 23-jarige man, homo en op zoek naar een serieuze relatie. Het uitgaansmilieu ligt me niet en je hoort ook dat homomannen daar alleen uit zijn op seks. Hoe vind ik mannen die wel een duurzame relatie zoeken?

→ Lees hier het antwoord

Waarom val ik altijd op buitenlandse mannen?

12/01/2015 - V & A, Psychologies Magazine

Ik ben een 34jarige, single vrouw. Ik had al een aantal relaties, altijd met buitenlandse mannen. Ik hou van het exotische, andere culturen, de manier waarop zij 'man' zijn, maar stel ook telkens vast dat die mannen erg afhankelijk van me zijn en dit na verloop van tijd niet meer werkt. Ik ben daarover erg in de war en weet niet hoe ik dit kan duiden.

→ Lees hier het antwoord

Waarom kan hij niet intiem zijn zonder seks te willen?

12/01/2015 - V & A, Psychologies Magazine

Ik ben 17 jaar gehuwd en zie mijn man graag. De seksfrequentie is binnen onze relatie wel een punt van discussie. We vrijen niet vaak, een aantal keren per jaar, en hij zou dat veel vaker willen. Ik wil vaker intimiteit, maar heb telkens het gevoel als hij me aanraakt, dat hij seks wil. Daarom raak ook ik hem minder aan, omdat hij dan denkt dat ik seks wil. Hoe kunnen we die vicieuze cirkel doorbreken?

→ Lees hier het antwoord

Hoe hou ik de verliefdheid op mijn partner vast?

18/12/2014 - V & A, Psychologies Magazine

Ik ben 1 jaar samen met mijn vriend en wij zijn nog altijd intens verliefd op elkaar. Ik had al een aantal vorige relaties, waarbij de verliefdheid telkens na verloop van tijd overging en ik de relatie saai begon te vinden. Op de een of andere manier heb ik dat gevoel van passie en intense emoties nodig in een relatie. Zijn er manieren om verliefdheid in stand te houden?

→ Lees hier het antwoord

Ik verlang nog vaak naar mijn jeugdliefde

17/12/2014 - V & A, Psychologies Magazine

Ik ben een 42jarige gehuwde man en heb twee kinderen. Ik leef in een goede verstandhouding met mijn vrouw, maar van passie is er niet echt sprake. Die was er wel in mijn eerste relatie, toen ik 18 was. Ik verbrak die relatie omdat mijn ouders er tegen waren, maar heb daar tot op vandaag spijt van. Ik denk er nog vaak aan terug en het maakt ook dat ik al eens twijfel aan mijn huwelijk, of ik hiermee verder moet gaan. Het maakt me ongelukkig en ik weet niet hoe ermee om te gaan.

→ Lees hier het antwoord

Mijn man heeft een ander maar laat me niet los

10/11/2014 - V & A, Psychologies Magazine

Ik ben een 52jarige vrouw en leef al 5 jaar gescheiden van mijn man. Hij is weg gegaan omdat hij verliefd was op een collega. Hij woont nu samen met haar, maar hij kan ook mij niet los laten. Zo hebben we nog regelmatig seks. Ik voel me niet goed bij deze situatie, maar kan hem ook niet loslaten en hij mij evenmin. Als ik even afstand neem, zoekt hij altijd opnieuw toenadering. Haar verlaten wil hij evenmin. Ik begrijp hem niet. Wil hij mij nu nog of niet?

→ Lees hier het antwoord

Ik voel me schuldig omdat ik weggegaan ben bij mijn vrouw

10/11/2014 - V & A, Psychologies Magazine

Ik ben een 43jarige man en heb na heel lang twijfelen beslist om weg te gaan bij mijn vrouw met wie ik al 20 jaar gehuwd ben. Ik leerde vorig jaar een 24jarige vrouw kennen in de sportclub. We werden dolverliefd en zijn nu ook samen. Ik ben nog nooit zo gelukkig geweest en denk dan ook de juiste stap gezet te hebben. Tegelijkertijd heb ik vaak schuldgevoelens omdat ik mijn gezin in de steek liet en zie hoe moeilijk mijn vrouw het heeft. Ze zegt dat ik ten koste van anderen mijn geluk nagejaagd heb en zij als rijpere vrouw nog weinig kansen heeft. Hoe ga ik daar het best mee om?

→ Lees hier het antwoord

Hij wil een huwelijkscontract, ik niet

16/10/2014 - V & A, Psychologies Magazine

Ik ben een 33jarige vrouw en ben sinds een jaar samen met een man van 35. Hij heeft een eigen huis en ook best wat spaarcenten, ik ben veel minder vermogend en hoewel dit soms steekt, toch wil ik het geen rol laten spelen. We hebben trouwplannen en onlangs kwam hij met een huwelijkscontract op de proppen. Hij, maar ook vooral zijn ouders, willen een huwelijk met scheiding van goederen. Ik voel me daar bijzonder slecht bij, want ofwel ga je ervoor, ofwel niet. Ik voel dat het mij blokkeert. Hoe moet ik hiernaar kijken?

→ Lees hier het antwoord

Ondanks onze open relatie ben ik jaloers

16/10/2014 - V & A, Psychologies Magazine

Ik ben een man van 44 en ben 20 jaar gehuwd. Ik heb al enige jaren met mijn vrouw een open relatie. Ik heb geregeld seksueel contact met andere vrouwen, met haar medeweten. Zij had daar zelf nooit behoefte aan, maar vond het wel ok. Twee maand geleden ontdekte ik per toeval dat ze via Facebook contact heeft met een man. Ze wil er nu ook mee afspreken, zegt zich wel aangetrokken te voelen tot hem. Ik voel me daar heel slecht bij, ben jaloers, al vind ik ook dat ik dat recht niet heb. Ik weet niet hoe ik hiermee om moet.

→ Lees hier het antwoord

Moeilijk gesprek

17/09/2014 - V & A, Psychologies Magazine

Ik ben 22 jaar samen met mijn vrouw en voel me al langere tijd gevangen in dit liefdeloos huwelijk. We hebben twee opgroeiende dochters, een mooi huis, geen zorgen, maar er is geen sprake van affectie of gedeelde interesses. Ik leerde een tijdje geleden via een datingsite een vrouw kennen met wie ik alles kan delen en die me goed aanvoelt. We zijn een relatie begonnen en willen gaan samen wonen. Aan mijn vrouw communiceren dat ik wil scheiden jaagt me evenwel enorm veel schrik aan. Soms denk ik eraan om gewoon te vertrekken en het nadien dan te vertellen. Hoe pak ik dit het beste aan?

→ Lees hier het antwoord

Dochter aanvaardt mij niet

17/09/2014 - V & A, Psychologies Magazine

Ik ben sinds een paar maanden samen met een gescheiden man die een dochtertje heeft van 7. Aanvankelijk liep het contact tussen mij en haar heel goed, maar sinds wij zijn gaan samenwonen, is dat volledig gekanteld. Ze haalt me het bloed vanonder de nagels en doet er alles aan om de exclusieve aandacht van haar pa te hebben. Hij zegt dat ik overdrijf, maar dat is het juist, als hij erbij is, is ze poeslief. Hoe pak ik dit aan?

→ Lees hier het antwoord

Ben ik te dik voor een knappe man?

25/07/2014 - V & A, Psychologies Magazine

Ik ben een alleenstaande vrouw van 27. Ik ben al sinds mijn kindertijd een dikkerdje en ben daar altijd mee gepest geweest. Ook nu ben ik nog altijd een zware vrouw. Ik ben al regelmatig op dieet geweest, maar niets helpt en ik kan me daar ook niet meer voor motiveren. Ook het alleen zijn weegt zwaar. Mijn vriendinnen regelen al eens een date voor mij, maar ik heb daar altijd een slecht gevoel bij. Vaak zijn het ook zwaardere mannen en hoe erg ik dit van mezelf ook vind, ik vind dat niet aantrekkelijk. Slanke mannen zien het dan meestal niet zitten, dus ik loop daar volledig vast. Wat kan ik doen?

→ Lees hier het antwoord

We ruziën over geld

25/07/2014 - V & A, Psychologies Magazine

Ik ben een 48jarige man en ben 20 jaar gehuwd. We hebben drie kinderen. Indertijd huwden we met scheiding van goederen, omdat mijn vrouw het familiebedrijf wou overnemen en haar ouders dit als voorwaarde stelden. Ik werk intussen al meer dan 10 jaar mee in het bedrijf, dat het ondertussen heel goed doet, oa door mijn inzet. Ik ben dan ook vragende partij om mee in de zaak te stappen, maar voor mijn vrouw is dat niet bespreekbaar. Ik voel me hoe langer hoe slechter bij deze regeling. Als we morgen uit elkaar gaan, heb ik niets, alleen de helft van onze gezinswoning, want al onze winsten blijven in de zaak. Dit onderwerp wordt ondertussen uit de weg gegaan, maar vergiftigt onze verstandhouding.

→ Lees hier het antwoord

Ik vind hem boeiend maar niet aantrekkelijk

19/06/2014 - V & A, Psychologies Magazine

Ik ben een gescheiden vrouw van 51 met een moeilijk relatieparcours. Sinds een paar maanden ben ik samen met een lieve, warme man die zich helemaal openstelt voor mij en erg attent is. Hij is ook boeiend, actief, alles wat ik me maar kan wensen. Maar, ik zie me niet met hem te vrijen. Hij is ok, maar voor mij niet aantrekkelijk. Zijn beginnend buikje, zijn terugwijkende haarlijn storen me. Ik word bijzonder onrustig van de situatie, nam al eens afstand, maar dan miste ik hem. Ik lig er wakker van, voel me fysiek vaak ongemakkelijk, weet eigenlijk niet meer wat gedaan. Vriendinnen zeggen dat ik mijn buikgevoel moet volgen en het beter zo laat, maar klopt dat wel?

→ Lees hier het antwoord

Waar zijn de vrouwen met engagement?

19/06/2014 - V & A, Psychologies Magazine

Ik ben een veertigjarige gescheiden man met twee opgroeiende kinderen en ben al een tijdje aan het daten. Ik ontmoet regelmatig leuke vrouwen en had ook al een aantal relaties, maar die liepen telkens af omdat de bereidheid tot engagement aan de andere kant erg beperkt was. Ik begrijp de houding van veel mensen niet altijd goed. Men investeert veel in daten, maar als puntje bij paaltje komt, heeft men erg weinig over voor een relatie, wordt alles bijzonder afgemeten. Ik besef dat elkeen zijn leven heeft, maar door elkaar maar eens in de zoveel tijd te zien, bouw je toch niets op.

→ Lees hier het antwoord

Ik vind de meeste mannen te soft

14/05/2014 - V & A, Psychologies Magazine

Ik ben een single vrouw van 30 en probeer al enige tijd via datingsites een partner te vinden. Ik had al een aantal ontmoetingen, maar ik vind al die mannen zo soft en onzeker. Viriliteit, een zelfzekere, mannelijke uitstraling, krachtdadigheid, het lijkt alsof geen enkele man nog over die eigenschappen beschikt. Voor alle duidelijkheid: ik zoek niet iemand die voor mij zorgt, dat kan ik perfect zelf, maar het gevoel dat de andere indien nodig het kan, vind ik wel essentieel. Ben ik een uitzondering met dit verlangen?

→ Lees hier het antwoord

Ik voel me niet meer aangetrokken tot mijn vrouw

14/05/2014 - V & A, Psychologies Magazine

Ik ben een 53jarige man en heb al 32 jaar een gelukkige relatie. Ik heb een lieve vrouw, maar ons seksleven staat al lang op een laag pitje. Ik voel me gewoon niet meer aangetrokken tot haar. Het klinkt misschien grof, maar haar zwaarder geworden, hangend lichaam vind ik een afknapper. Ik heb die opwinding wel nog bij andere vrouwen en voel me daar schuldig over. Kan je een uitgedoofd verlangen nieuw leven inblazen?

→ Lees hier het antwoord

Mijn vriendin is heel kritisch

04/04/2014 - V & A, Psychologies Magazine

Ik ben een man van 35 en heb sinds een paar maanden een relatie met een gescheiden vrouw met kinderen. We zijn intens verliefd op elkaar en dat laat ze ook vaak blijken, maar tegelijkertijd is ze soms ook echt kritisch. Zo vindt ze dat ik geen goede kledingsmaak heb, terwijl ik daar nog nooit een opmerking over kreeg en soms zegt ze ook dat ik niet aangenaam ruik, terwijl ik mezelf zeker wel verzorg. Ik wijs haar opmerkingen niet af, alles is voor verbetering vatbaar, maar ik voel me er ook erg onzeker door en weet niet goed hoe te reageren.

→ Lees hier het antwoord

Mijn partner is ongepland zwanger

04/04/2014 - V & A, Psychologies Magazine

Ik woon 12 jaar samen met mijn vriendin en we hebben altijd een fantastisch vrij leven gehad, waarin vrienden en reizen centraal stonden. Gek genoeg hadden we het nooit over kinderen al die jaren. Groot was dan ook de shock toen ze me een maand geleden meldde onverwacht zwanger te zijn. We zijn allebei midden de dertig en hebben dus zeker de juiste leeftijd, maar mijn behoefte om vader te worden is er niet. Ik wil haar evenwel de vrije keuze laten. Als zij het kind wil houden, prima, is dat niet zo, ook goed. Ik voel dat ze daar evenwel volledig op vastloopt. Dit lijkt onze relatie volledig te verzieken. Pak ik dit wel goed gaan?

→ Lees hier het antwoord

Is dit flirten of niet?

19/03/2014 - V & A, Psychologies Magazine

Ik leerde een man kennen via het internet. Hij heeft een relatie en twee jonge kinderen, ik ben single. Hij zei via chat al een aantal keren dat zijn relatie niet werkt en het misschien tijd is voor iets nieuws. Ik lachte dat weg, maar hij zegt het serieus te menen. Moet ik dit opvatten als flirten of is er meer? Hoe kan ik dat weten? Het klikt eigenlijk wel tussen ons.

→ Lees hier het antwoord

Hoe vergeef ik zijn misstap?

19/03/2014 - V & A, Psychologies Magazine

Mijn partner heeft een misstap begaan en hierover ook gelogen, wat een enorme relatiecrisis met zich meegebracht heeft. Ik zie hem nog graag en wil hem ook nog een kans geven, maar hoe kan je het vertrouwen terug herstellen?

→ Lees hier het antwoord

Lezingen

Rika Ponnet verzorgt regelmatig lezingen en presentaties binnen het brede vakdomein van de liefde. Op zoek naar een originele en boeiende spreker voor je organisatie?

Boek haar nu