Menu
example

Kan je verliefdheid voeden?

We denken al eens dat verliefdheid ons overkomt en even onverwachts ons liefdesleven verlaat. Het liefdesverhaal van Nabil en Els toont aan dat het anders kan. Een jaar na hun eerste ontmoeting zijn ze nog altijd verliefd en is dat gevoel zelfs verdiept. Rika Ponnet legt uit hoe ze dat realiseren.

Is twijfel in een relatie een teken aan de wand?

Het is een relatiemythe van formaat: in een relatie moet je 100% overtuigd zijn van je keuze, zo niet, zet je er beter een punt achter. De realiteit is dat twijfel deel uitmaakt van de meeste relaties en het vaker iets zegt over jezelf dan over de kwaliteit van je relatie. Rika Ponnet licht dit toe.

5 koppels waarvan er 2 na 1 jaar nog samen zijn

Dat relaties een grillig verloop kennen, weten we allemaal. Sommigen starten fel en doven even snel uit, anderen groeien door tot iets duurzaams, maar altijd zijn ze zinvol en leren we er uit, over onszelf, over anderen, over relaties.

Wie doet wat in jouw relatie?

Bram en Stefanie vonden elkaar via Vind je lief en wonen een jaar na datum samen. Beiden woonden voordien nog bij ‘hotel mama', dus moeten er nu afspraken gemaakt worden over tal van praktische dingen. Rika Ponnet over het belang van die eerste afspraken.

Caroline gaat ten rade bij Rika

Caroline heeft sinds vorige zomer twee relaties achter de rug. Ze wil weten wat er fout gaat en gaat langs bij Rika.

Afwijzen of afgewezen worden

Afwijzen of afgewezen worden, het raakt ons op het niveau van onze allerdiepste hechtingsbehoefte: erkenning krijgen, er bij horen, graag gezien worden. Het is ook direct de reden waarom zoveel mensen het zo moeilijk hebben met afwijzen: in de afgewezen ogen van de ander zien we onze eigen angst voor afwijzing. Toch hoort dit bij daten en wijst het altijd op respect voor de ander.

Ingrediënten van een geslaagde date

De date tussen Tine en Pieter zat direct goed. Ze vonden makkelijk de weg naar elkaar vanuit een Limburgs wij-gevoel, al was er veel meer dan dat. Tijdens het winkelen, koken en samen tafelen bewezen ze dat afstemmen op elkaar, kunnen geven en nemen, oprecht attent zijn, tot verbinding leidt. Haar sokken op zijn schoenen waren er een mooie metafoor voor.

Aandacht: krachtigste attentie

Danny wil heel graag een relatie en heeft daar ook veel voor over. Toch zit zijn behoefte om te scoren, om de juiste vrouw te vinden, ook in de weg. Wie te sterk focust op het behalen van resultaat bij het daten, is immers onvoldoende met de andere bezig. Net dat laatste biedt de beste kans op een goede afloop.

Persoonlijkheidstest(je)

De persoonlijkheidstesten die op internet en in diverse media floreren hebben weinig tot geen wetenschappelijke waarde. Karel relativeert dan ook zijn 'persoonlijkheid'. Joris hecht er meer belang aan.

Speeddaten is niet zo makkelijk

Tijdens een speeddate word je onder druk gezet om in zo kort mogelijke tijd kennis te maken met zoveel mogelijk mensen. Aan een hoog tempo anderen toelaten en ervaren is niet iedereen gegeven, waardoor er overgeschakeld wordt op standaard vragen die standaard antwoorden opleveren, maar je geen gevoel geven bij wie de ander werkelijk is. Het overkwam Wim tijdens het speeddate-event van Vind je lief.

Bewondering verward met aantrekking

Een eerste indruk op een date kan overweldigend positief zijn: omdat de ander er bijzonder uitziet, intelligent of heel grappig uit de hoek komt, een vaardigheid toont die indruk maakt. Dat gevoel van bewondering wordt al eens verward met aantrekking of een startende verliefdheid, terwijl er van een connectie niet echt sprake is. Dat bewees het contact tussen An en Frederik.

Een single ouder die in een relatie op zoek is naar het moeilijke evenwicht tussen de eigen tijd en een leven als koppel

De jonge Deuces is de mama van een dochter van 10. Haar verhaal is dat van een single ouder die in een relatie op zoek is naar het moeilijke evenwicht tussen de eigen tijd en een leven als koppel. ‘Wat ben ik bereid op te geven voor duurzame geborgenheid in mijn leven?', is daarbij de centrale vraag.

Mannen vallen (niet) voor een sterke vrouw

Ik hoor het heel vaak uit de mond van vrouwen: mannen vallen niet voor een sterke vrouw. De praktijk is evenwel vaak anders: zo hoor ik minstens zoveel mannen die dat juist aantrekkelijk vinden als mannen die er zich door geïntimideerd voelen. Vooral jonge mannen geven vaak aan te houden van een vrouw met een eigen mening en leven, van een vrouw die ook opkomt voor die mening en dat leven. En ja, dat geeft dan vaak meer vuurwerk of zorgt er al eens voor dat er gebotst wordt, zoals dit fragment uit Vind je lief duidelijk illustreert. De essentie is om je standpunt te durven aanhouden, maar ook te mogen aanhouden, verschil in mening te kunnen toelaten en verdragen. Het is de enige manier waarop twee mensen in verbondenheid kunnen samen leven en toch ook zichzelf kunnen zijn.

Lezingen

Rika Ponnet verzorgt regelmatig lezingen en presentaties binnen het brede vakdomein van de liefde. Op zoek naar een originele en boeiende spreker voor je organisatie?

Boek haar nu