Menu
example

Blijf bij mij - Hoe we in relaties strijden voor macht en intimiteit

blijfbijmij.jpg ‘Wéér een relatieboek, hoor ik u denken, en terecht. Is alles over relaties nog niet gezegd? Analyseren we de liefde niet stuk? Ik begrijp die verzuchting: we hebben de laatste decennia op het vlak van relatieboeken ons deel gehad. We weten nu waarom mannen liegen en niet luisteren en waarom vrouwen slecht kaart lezen en vaak schoenen kopen. We gaan ervan uit dat vrouwen van Venus en mannen van Mars komen. We beseffen intussen allemaal dat liefde een werkwoord is. Valt er echt nog meer te leren? Ik vind van wel. Want ondanks die veelheid aan boeken, blijven veel belangrijke vragen onbeantwoord. Ook dit boek zal je niet hét definitieve antwoord bieden, maar wel een belangrijk en ongelofelijk boeiend domein in de wetenschap van de liefde onthullen.'

In elke relatie ontstaat op een bepaald moment een strijd om macht. Dat is perfect normaal; na de eerste verliefdheid vallen immers de oogkleppen weg en worden beide partners geconfronteerd met het leven van alledag. Elk weekend wil hij even langsgaan bij zijn moeder, terwijl zij de hare liefst alleen met kerst ziet. Zij draait elke euro tien keer om, terwijl hij vindt dat geld moet rollen. Plots wil hij dingen die zij niet wil, is zij veel minder beschikbaar dan hij had gedacht of heeft hij geen oog voor haar behoeften.
Weinigen beseffen dat deze discussies grotendeels om macht draaien. Beide partners proberen hun grenzen te bewaken en hun individualiteit te bewaren. Veel koppels slagen er na wat gezonde discussies in om een duurzame vrede te sluiten, bij andere verzandt deze machtsstrijd in een langdurige stellingenoorlog.
Blijf bij mij toont aan hoe de kiemen van deze strijd al worden gelegd in het begin van een relatie. Of beter nog: hoe je relatieproblemen beginnen nog voor je een relatie hebt aangeknoopt. Want je hechtingsstijl, en die van je partner, beïnvloedt in belangrijke mate hoe je relaties op volwassen leeftijd zullen lopen.
‘Hechting heeft te maken met ons emotionele programma, met de manier waarop we als kind liefde hebben ervaren, met de wijze waarop we zelf liefhebben, als partner en ouder. Al dat vechten, al die conflicten krijgen plots een andere betekenis. Het gaat in essentie om een strijd om liefde, om intimiteit.'
Vlaanderen zkt. Liefde: relatieboek ‘Blijf bij mij' in mum van tijd een bestseller
By John De Wever (Lannoo) on 11/10/2012

In haar nieuwste boek Blijf bij mij beschrijft relatie-experte Rika Ponnet hoe elke relatie grotendeels bepaald wordt door de hechtingsstijl van beide partners. Daarmee raakt ze blijkbaar een gevoelige snaar bij heel wat lezers: nauwelijks een week na de lancering was de volledige eerste druk de deur uit. Vandaag rolt de tweede druk van de persen; de derde druk is ondertussen al in voorbereiding.

Het boek werd ook door de pers unaniem lovend onthaald. Zo noemde De Morgen het ‘een helder, soms confronterend boek over hoe prille ouderliefde bepaalt hoe we later in relaties staan', volgens Het Laatste Nieuws is het ‘een eyeopener met ook praktische tips, die je op een heel andere manier naar relaties laat kijken', De Standaard ziet het als een ‘eerste hulp bij de zoektocht naar de ware liefde'. Tom Lenaerts maakte in De Kruitfabriek gewag van ‘een echte aanrader', Frauke Joosten schreef in Vitaya Magazine dat Ponnet intussen dé relatiegoeroe van Vlaanderen is, Jeroen Denaeghel benoemde het in P-Magazine als een vernieuwend relatieboek en Stefanie Dejonghe van Humo voelde zich diep geraakt. Ze vond het ‘pijnlijk, maar ook verhelderend en - eens je de waarheid onder ogen wil zien - ook wel heel handig.'

‘Je zou kunnen beweren dat inmiddels echt wel álles over de liefde geschreven is. Je zou kunnen denken dat je liefde niet mag analyseren maar gewoon moet ondergaan. Dat zou jammer zijn. Want in haar tweede boek gunt Rika Ponnet ons een vernieuwende blik op relaties zonder afbreuk te doen aan de romantiek. Ze neemt de machtsstrijd die nu eenmaal in elke relatie woedt onder de loep en toont aan hoe alle machtsverhoudingen veroorzaakt worden door de manier waarop wij ons als kind aan onze ouders leerden hechten, hoe zij met elkaar en met ons omgingen en of zij in staat waren om tegemoet te komen aan onze noden. Ponnet onderscheidt vier hechtingsstijlen, elk met zijn eigen specifieke kenmerken en behoeftes. Een waardevol inzicht dat van pas komt bij alle aspecten van de liefde.' - Fleur van Groningen in Het Nieuwsblad Magazine.

psycho_1.JPG Rika Ponnet wint de Psychologies Boekenprijs 2012

Op 1 november 2012, op de themadag ‘Levenskracht van boeken' op de Boekenbeurs, werd de Psychologies Boekenprijs uitgereikt aan Rika Ponnet voor Blijf bij mij. Alle genomineerde titels waren non-fictieboeken die het afgelopen jaar gepubliceerd werden in Vlaanderen. De jury oordeelde dat Blijf bij mij (Lannoo) het best aanleunt bij ‘een leven in balans'.

Wie waren de genomineerden? Wie zat er in de jury? Waarom 'Blijf bij mij'?
Het persbericht leest u hier:
http://tinyurl.com/bozqu2u


prijs.JPG Blijf bij mij valt in de prijzen.

lezingencounter_1.jpg Blijf bij mij: de lezing

Na de eerste verliefdheid ontstaat in veel relaties een 'machtsstrijd': je gaat je ergeren aan kleine kantjes, je bent bang te veel van jezelf te moeten opgeven, er ontstaat een bepaalde sleur... Maar hoe vermijd je dat die strijd het einde van je relatie betekent? In Blijf bij mij, het boek, legt Rika Ponnet de dieperliggende oorzaak van relatieproblemen bloot en toont ze hoe hechtingsstijlen vaak aan de basis liggen. Waarom trekken tegenpolen elkaar aan, maar stoten ze vaak na een tijdje ook weer af? Waarom kiezen veel mensen telkens weer voor een 'foute' partner? En waarom is ruzie en strijd vaak een verborgen kreet om meer intimiteit?

In Blijf bij mij, de lezing, gaat ze dieper in op de hechtingsstijlen en hoe ze de blauwdruk vormen van onze relaties én relatieproblemen. Ze illustreert dit alles met tal van praktijkvoorbeelden en maakt ook gebruik van sprekende fragmenten uit verschillende Vlaamse series die meer nog dan woorden tonen hoe we ons verhouden in relaties en hoe we er ook in vastlopen. Tot slot komt een mogelijke, betere aanpak aan bod, zowel voor singles als voor mensen in een bestaande relatie.

Blijf bij mij, de lezing, brengt in een kort tijdsbestek (1,5 uur) heel veel inzichten over liefdesrelaties, maar roept tegelijkertijd veel vragen op. Dat blijkt telkenmale uit de afsluitende vragenronde....


lullll.jpg Blijf bij mij al meer dan 30.000 keer verkocht!

lannoo_1.jpg Blijf bij mij al meer dan 35.000 keer verkocht (15de druk)

Rika Ponnet op Facebook

like

Blijf bij mij op Facebook

like

Alleen met jou op Facebook

like

Lezingen

Rika Ponnet verzorgt regelmatig lezingen en presentaties binnen het brede vakdomein van de liefde. Op zoek naar een originele en boeiende spreker voor je organisatie?

Boek haar nu