"Mijn collega heeft een vreselijke lichaamsgeur"

24 november 2021

Relatiedeskundige Rika Ponnet komt elke donderdag langs in 'Nieuwe Feiten' om een dilemma uit de relationele, vriendschappelijke of collegiale sfeer op te lossen. Vandaag: “Na die vele maanden thuiswerk ben ik blij dat ik terug naar kantoor kan, maar ik kom wel opnieuw terecht naast een collega met een bedenkelijke lichaamsgeur. Hoe kaart ik dat aan?”

Nieuwe feiten - Radio 1

Luisteraar Jessica schrijft dit: “Ik mag opnieuw gaan werken op kantoor na een lange periode van thuiswerk. Ik ben daar blij mee, maar ik kom nu opnieuw naast een collega terecht die een gigantische lichaamsgeur en een bedenkelijke mondhygiëne heeft.”

“Ik kijk er echt tegen op om dat elke dag opnieuw te moeten ondergaan”, schrijft Jessica. “Hoe kan ik hier iets over zeggen zonder hem te kwetsen?”

"Geen elegante manier om dit op te lossen"

“Er zijn weinig elegante manieren om hier mee om te gaan”, zegt Rika Ponnet. “Wat sommigen doen, is hints achterlaten. Bijvoorbeeld: een deodorant cadeau doen of naast een computer zetten. Dat werkt niet. De kans dat iemand het niet oppikt is ook reëel.”

“Vermijd ook om de boodschapper te spelen”, zegt Ponnet. “Als je tegen je collega zegt dat een aantal mensen jou gesignaleerd hebben dat die collega een lichaamsgeur heeft, dan begint die persoon iedereen te wantrouwen. Dan denkt die: vindt iedereen hier dat ik stink? Vinden ze mij niet leuk? Wat doe ik hier?”

Band bevestigen en keuze aanbieden

“Wat wel goed werkt, is een keuze aanbieden”, zegt Ponnet. “Je probeert eerst jullie band te versterken door aan te geven dat je je collega graag hebt. Ga eventueel samen iets drinken of eten.”

“Nadien kan je vragen of het ok is om een delicate boodschap te brengen, die wellicht wat gevoelig ligt. Als je iemand vraagt of je open mag praten over iets, zal hij of zij altijd ja zeggen”, denkt Ponnet.

“Op die manier zijn mensen voorbereid. Als je dan op een rustige en respectvolle manier het probleem aankaart, krijg je vaak een dankbare reactie. Het is wel belangrijk dat je na het gesprek het contact opnieuw bevestigt, door bijvoorbeeld te zeggen dat je echt graag samenwerkt.”

“Als je op die manier het probleem aankaart, zal de dankbaarheid achteraf ook groot zijn. De meeste mensen kunnen nu eenmaal vrij eenvoudig iets doen aan een lichaamsgeurtje.”

Rika Ponnet · Mijn collega heeft een vreselijke lichaamsgeur