‘Ja, ik wil’ zeggen is ontzettend romantisch, maar ben je van plan om naast je leven ook je geld met je liefste te delen? Een slimme meid is op haar echtscheiding voorbereid. Wie een huwelijkscontract tekent, hoeft tijdens de huwelijksnacht tenminste niet wakker te liggen van de angst ooit berooid achter te blijven. Tekst: Ann-Marie Cordia voor Marie Claire. Voor de emotionele kant van de zaak klopt ze aan bij Rika Ponnet.
Wie over een huwelijkscontract begint, gaat er al van uit dat het zal misgaan. Is het daarom zo'n taboe?
"Een huwelijkscontract kan een motie van wantrouwen zijn, maar vaker getuigt het net van een volwassen houding binnen een relatie. Je kan als koppel wel starten met de overtuiging dat het voor altijd is, maar we weten allemaal dat de realiteit anders is."
"Geld is een taboe binnen relaties omdat het over liefde gaat, maar we leven nu eenmaal in een maatschappij waarin geld belangrijk is. Ik zie nog altijd mensen die tien jaar getrouwd zijn en niet weten wat de ander verdient of bezit. Dat vind ik een groter signaal van wantrouwen dan een gesprek over een huwelijkscontract. Soms zit het in de dynamiek van een relatie. Dan zie je - meestal - vrouwen die niet op de hoogte zijn van de financiële situatie. Ze willen in de rol blijven van dat kleine meisje dat roept: ‘Zorg voor mij!' Zo maken ze zichzelf afhankelijk van hun partner. Veel vrouwen blijven thuis voor de kinderen, maar denken helaas niet aan later, terwijl je vooruit moet durven te kijken. Je wilt niet weten hoeveel vrouwen er na een echtscheiding berooid achterblijven. In het hier en nu leven is allemaal goed en wel, maar als het om geld gaat, moet je niet mindful zijn."
Kan een huwelijk stuklopen op een huwelijkscontract?
"Onlangs zag ik een vrouw die al twee jaar een relatie had met een man met rijke ouders. Ze zouden gaan trouwen. Zij eiste van hem dat hij de huizen die hij bezat in gemeenschap zou brengen. Voor haar was dat de normaalste zaak van de wereld, terwijl hij het juist het bewijs vond van het feit dat ze alleen uit was op zijn geld. Dat huwelijk is niét doorgegaan. Het gebeurt dus, huwelijken die worden afgeblazen omwille van een huwelijkscontract. Niet zelden speelt de achterban daarin ook een rol door erop te hameren dat ze niet mogen inbinden."
"Maar een huwelijkscontract kan evengoed een relatie redden. Ik heb het gezien bij een gezin met een weduwnaar en drie dochters, die nogal jaloers toekeken hoe de nieuwe vriendin bij hun vader kwam inwonen. Ze zagen de erfenis al verdwijnen en dat heeft bijna tot een breuk geleid. Uiteindelijk zijn ze naar de notaris gestapt om alles te regelen. Net door er open over te zijn, is die relatie niet opgeblazen. Zeker als je hertrouwt en al kinderen hebt, vind ik het een plicht naar de notaris te stappen voor een gesprek. Zorg ervoor dat geld géén haard van conflict wordt. Erover praten brengt juist rust in je relatie."