Bedenk concreet hoe je 2019 samen wil doorbrengen

28 februari 2019

Rika Ponnet schreef na haar bestseller “Blijf bij mij” een inspirerend pleidooi voor de liefde met haar nieuwste boek “Alleen met jou”. In het dagelijkse leven combineert ze een positieve visie op de liefde en het leven met een voorliefde voor literatuur. Interview: Jill Goethals voor Standaard Boekhandel Magazine, foto Carmen De Vos

Met een achtergrond in de Germaanse taal-en letterkunde bent u een doorgewinterde boekenliefhebber?
Klopt, ik lees enorm graag en maak er bewust tijd voor. Al sinds de kerst van het eerste studiejaar, ging ik naar de bibliotheek. Elke week ontleende ik vijf boeken, het maximum toen. Zowel persoonlijk als professioneel haal ik enorm veel uit literatuur. Ik kan me geen leven zonder boeken voorstellen.

Wat leest u zoal?
Momenteel lees ik onder andere de nieuwste van Arnon Grunberg: "Goede mannen" over een vader die worstelt met zijn verlangens. Verder heb ik enorm veel gehad aan "Het enige verhaal" van Julian Barnes. Een andere aanrader: "Levels of life" van diezelfde Barnes over het rouwproces bij het verliezen van een geliefde. Daarnaast vond ik "Ik ben weer velen" van Sabine Clement fantastisch mooi, het is een romantisch beeldverhaal dat de vier seizoenen van een relatie omhelst. Van het werk van Haruki Murakami ben ik ook geweldig onder de indruk en de cartoons van Randall Caesar weten me te raken.

Geeft u graag zelf boeken cadeau?
Ik hou er enorm van een bezoekje te brengen aan de boekhandel en kom dan met twee overvolle tassen buiten om cadeau te doen. Nochtans ben ik geen big spender, maar aan boeken kan ik niet weerstaan. Omwille van het pure lees- en geefplezier. Zelf heb ik altijd enorm genoten van in een boek te kruipen door mijn interesse in het verhaal achter de mens.

Hoe vult u zelf de feestdagen in?
Wij gaan samen met het gezin naar het buitenland, met ons vieren is dat heel fijn. Zo herleiden we de feesten tot de essentie. Ik moet toegeven dat ik een beetje wegloop van alle heisa en drukte, maar we vieren natuurlijk wel. Doordat ik in een stad woon, kan ik niet om de kerstmarkten heen. En net rond die periode word ik in mijn job geconfronteerd met hoe het er soms in de realiteit aan toegaat. Dat is een enorm contrast. We doen allemaal nogal hard mee met "alles is perfect". Zelf heb ik de neiging om dat te doorprikken.

Een van de insteken van uw boek "Alleen met jou" is dat mensen zich te vaak baseren op lijstjes en checklists in de liefde. Hoe kunnen we het anders aanpakken in 2019?
Ook al ben ik niet zo de vrouw van de tips en de adviezen, ik zou zeggen: durf je open te stellen en in jezelf te geloven. Wat mensen doen heeft vaak een emotionele logica. Een partnerkeuze op basis van een checklist heeft soms met angst te maken. In de huidige maatschappij wordt dat angstbeeld nog versterkt. Terwijl je beter met een frisse kijk de ogen openhoudt voor wat er op je pad komt, in het leven en in de liefde.

Hoe toegankelijk is uw boek "Alleen met jou"? Heeft een single of iemand die net gescheiden is er ook iets aan?
"Alleen met jou" is een relatieboek dat veel breder gaat dan partnerkeuze alleen, met vele voorbeelden uit het echte leven. Mensen blikken bijvoorbeeld na twintig jaar samenwonen toch graag eens terug. Waarom ben ik verliefd geworden? Dat is een emotioneel verhaal dat veel complexer is dan "ik ben op hem/haar gevallen voor zijn/haar mooie ogen."

Toch hebben we het steeds moeilijker om ons figuurlijk over te geven in de liefde?
We gaan er teveel vanuit dat investeren/geven iets van moeten is. We vertrekken te vaak vanuit onszelf. Maar het vergt een inspanning om jezelf in te leven in de wereld van de ander. Op een oprechte manier een cadeau voor iemand zoeken is al een mooi gebaar waarin veel liefde verscholen zit.

Toch is het tijdens de eindejaarsperiode niet altijd rozengeur en maneschijn?
Volgens mij kan de eindejaarsperiode een hele mooie periode zijn waarin je bewust meer tijd maakt voor elkaar. Maar ik merk in mijn job dat mensen op het einde van het jaar hun goede voornemens van onder het stof halen en de tijd nemen om hun relatie te evalueren. In vakantieperiodes breng je meer tijd samen met elkaar door en ga je terug naar de essentie. De feestdagen kunnen een moment van bezinning zijn. Wat werkt er? Wat zou er anders kunnen? Hoe willen we volgend jaar concreet samen doorbrengen?

Hoe zou u uw persoonlijke kijk op de liefde omschrijven?
Ik zie de liefde als de essentie van ons menszijn. Dat heb ik ook in mijn boek verwerkt: durf te springen, durf ervoor te gaan. We mogen echt wel opnieuw geloven in het leven en de liefde.