Bieke Ilegems zoekt mannen, liefst hetero’s

17 februari 2016

De makers van het Eén-programma Vind je Lief, waarin Bieke Ilegems Vlamingen aan een partner helpt, kampen met een tekort aan ­heteroseksuele mannen. Die laten het af­weten, terwijl voor het tweede seizoen geen gebrek is aan vrouwen.


Relatietherapeute Rika Ponnet, die aan het eerste seizoen meewerkte, is niet verbaasd dat er een tekort is aan mannen. "In elke leeftijdscategorie ligt het aantal inschrijvingen in onze relatiebureaus hoger bij vrouwen. Bij singles jonger dan 45 jaar is dat verschil niet groot. Daar is de verhouding 53 procent vrouwen en 47 procent mannen. In die categorie weigeren we niemand. Maar voor de 45-plussers ligt dat anders. Als we alle vrouwelijke 45-plussers die zich aanmelden toelaten, dan zou de verhouding makkelijk op 80 procent vrouwen en 20 procent mannen liggen. Daarom weigeren we soms vrouwen. Het kan niet de bedoeling zijn dat ze zoals in de beenhouwerij een nummertje moeten trekken om een man te daten."
 
Naar de reden waarom meer single vrouwen boven de 45 op zoek zijn naar een partner, hoeft Ponnet niet ver te zoeken. "Er is enerzijds een grote groep single mannen die jong en laag­opgeleid zijn, en anderzijds een grote groep oudere en hoogopgeleide vrouwen zonder lief. Dat komt omdat single mannen sneller een relatie met een jongere vrouw beginnen."