'Cupido heeft vaak raak geschoten'

28 augustus 2015

In ‘Vind Je Lief’ op Eén ging Bieke Ilegems op zoek naar de ware liefde voor vijftien vrijgezellen. Met de hulp van Rika Ponnet (47), seksuologe, relatiebemiddelaar én mama van de 7-jarige tweeling Anna en Charlotte. ‘Zij snappen niet waarom volwassenen zo moeilijk doen over verliefdheid’, zegt Rika. Artikel van Gwendy Darras voor Dag Allemaal.

 

Rika runt al meer dan twintig jaar het relatiebureau Duet met haar vriend Mark, die psycholoog is. Daarnaast schrijft ze boeken en columns, en geeft ze lezingen over wat koppels bindt én uit elkaar drijft. ‘We vormen de perfecte tandem', zegt ze. ‘Maar Mark blijft wel achter de schermen.'

Staat hij niet graag in de schijnwerpers?
Helemaal niet, dus die kant neem ik voor mijn rekening. Maar eerlijk: mezelf op tv zien, ik moet er nog aan wennen. Of herkend worden... De dag na de eerste uitzending van ‘Vind Je Lief' ging ik lopen en hoorde ik: ‘Kijk, daar! Rika Ponnet!' Toen dacht ik met mijn rode kop: ‘O nee, dat is niet de bedoeling.'

Maar het is wellicht wel goede reclame voor jullie relatiebureau.
Goh, daar speelt mijn bekendheid ook al eens in mijn nadeel. Wanneer vrijgezellen me voor het eerst in 't echt ontmoeten, durven ze heel  terughoudend te zijn.

Merk je dat ook in het dagelijkse leven, dat mensen die jij ontmoet zich gereserveerd opstellen?
Ja, zo jammer. Dus ik vond het heel bevrijdend dat bijvoorbeeld de zwemjuf van mijn dochters Anna en Charlotte lang niet heeft geweten wie ik was. Als ik met iemand kan omgaan zonder die barrière te voelen... Ja, dat is heerlijk. Want bij veel mensen die ik ontmoet, gaat het direct over relaties.

Wat vonden je dochters van ‘Vind Je Lief'?
Ik heb Anna en Charlotte eens een aflevering laten zien. Ze snapten het niet goed. Bij de autootjes-test, zeiden ze: ‘Hij weet dus nog niet of hij verliefd is op dat meisje? Je wéét dat toch?' Als zij een jongen leuk vinden in hun klas, dan zijn ze daar verliefd op. Ik vind dat magnifiek. (lacht)

Ze gaan naar het tweede leerjaar.
Ja, ze zijn vooral heel blij dat ze nu kunnen lezen. Zoals mama en papa. (lacht) Anna en Charlotte zijn een mooie mix van Mark en mij: twee rustige kinderen die graag bezig zijn. Het eerste wat ze zeggen als ze wakker zijn, is: ‘Mama, wat gaan we doen vandaag?' Ze komen goed overeen, net zoals mijn drie zussen en ik. We hebben nog steeds een goeie band en zien elkaar haast elke zondag bij ons moe.

Jij was veertig toen Anna en Charlotte werden geboren.
(glimlacht) We hebben veel geluk met onze meisjes. En mijn zwangerschap was fantastisch. Alleen de dag voor de bevalling voelde ik me slecht. Zwangerschapsvergiftiging, zo bleek. Op 38 weken zijn ze geboren.

Met een keizersnede.
Ja, maar dat was al zo gepland omdat ze van hun zes maanden in stuit lagen. Tweelingen draaien zich dan niet meer. Ik vind het ergens jammer dat ik ze niet gewoon op de wereld kon zetten. De twee jaren die erop volgden waren wel zwaar. Mark en ik moesten toen een nieuw evenwicht vinden. Een leerrijke periode, want zo kan ik beter begrijpen wat bij koppels met kinderen speelt.

Wat je zegt, is dat ook jouw liefdesleven niet altijd van een leien dakje loopt.
Natuurlijk niet! Dat bestaat niet. Ook in een hechte relatie zijn er conflicten. Ik kan dan met al mijn theorie verklaren wat zich tussen ons afspeelt, maar ik ben ook maar een gewoon emotioneel wezen met mijn beperkingen en noden.

Maar jouw inzichten helpen wel?
Ja, om een heftige ruzie achteraf van een afstand te bekeken en te relativeren, waardoor we gemakkelijker weer op dezelfde golflengte raken. Het gras is in geen enkele relatie voortdurend lentegroen. Waarmee ik niet wil zeggen dat iedereen moet blijven vechten. Want het gras kan ook óp zijn. De ene slaagt erin z'n hele leven bij iemand te blijven, een ander heeft verschillende relaties achter de rug. Ook prima. Er bestaat niet één juiste manier om in het leven te staan. Neem nu Nicole en Hugo.

Wat is er met Nicole en Hugo?
Sommigen vinden dat zij te dicht op elkaar leven. Alles samen doen. Nicole en Hugo zijn inderdaad heel symbiotisch. En dan? Er zijn er genoeg die dromen van zo'n relatie. Terwijl anderen het benauwd krijgen bij de gedachte alleen al. Ik zal echter nooit met een moraliserend vingertje wijzen. Ik ben geen missionaris. Maar toch vind ik het belangrijk om inzichten uit wetenschappelijk onderzoek te delen met zo veel mogelijk mensen.

Werkte je daarom mee aan ‘Vind Je Lief'?
Ja. Ik merk dat er nog veel misverstanden bestaan over relaties, verliefdheid en  partnerkeuze. ‘Vind Je Lief' bracht opvallend veel koppels voort. Ongelooflijk, hé. Met de hand op het hart: niets werd gemanipuleerd. Bij de start van het programma hoopten we dat één van de vijftien vrijgezellen een partner zou vinden, maar Cupido schoot wel érg vaak raak. (lacht)

Zoals bij Lisa en Toon, Jill en Bart, en Johan en Martine.
Toon, Jill en Johan waren vrijgezellen die tegen hun oude patroon durfden in te gaan. Prachtige televisie. Heel boeiend voor ons ook, want voor het eerst zien we hoe zo'n date verloopt. Gelukkig is er ook een dode week geweest. Dat strookt meer met de realiteit, want het idee dat je na één date ja of nee kan zeggen: zo werkt het meestal niet.

Net zoals je door één proef ook niet kan weten of iemand bij je past.
Natuurlijk niet. Maar de proeven zijn wel een manier om mensen onder druk te zetten. Met z'n tweeën een Ikea-kast in elkaar zetten, bijvoorbeeld. Dat kan saaie tv opleveren, maar je ziet wel goed welk vlees je in de kuip hebt.

Het programma krijgt af en toe wel wat kritiek te slikken.
Dat trek ik me niet aan. Ja, alles kan beter, maar ik merk aan de reacties op Facebook en Twitter dat de kijkers echt geïnteresseerd zijn. Wij hebben op een respectvolle manier een beeld willen brengen van singles en relaties en daar zijn we in geslaagd.

Bieke Ilegems deelt je mening. Hebben jullie contact gehad met elkaar?
Zeker, maar beperkt. Drie cameraploegen filmden gelijktijdig, dus als zij op pad was met de kandidaten, waren wij selecties aan het doen. Bieke is geen experte, geen psychologe en zo stelt ze zich ook niet op. Ze is oprecht geïnteresseerd in het verhaal van de kandidaten en komt warm over, vind ik. Een dikke pluim!