"Daten met een checklist loopt slecht af"

14 februari 2015

In de zoektocht naar de man of vrouw van ons leven, focussen we te hard op het vinden van de zogenoemde "perfect match". Onze ideale partner is bij voorkeur een kopie van onszelf, die voldoet aan een waslijst vereisten. Tenminste, dat denken we, maar niets is minder waar, zegt relatiebemiddelaar Rika Ponnet tegen deRedactie.be. 

 

"Ik merk dat mensen een (potentiële) partner aftoetsen aan het aantal gelijkenissen met zichzelf. "Wie past bij mij?" wordt gelijkgesteld aan "wie heeft dezelfde interesses?". Maar die redenering klopt niet: goed op elkaar zijn afgestemd, heeft niks te maken met dezelfde interesses delen", zegt Ponnet.
"Nochtans gaan mensen vaak op zoek naar iemand die tot in de kleinste details op henzelf lijkt. Ik heb in mijn praktijk iemand letterlijk horen zeggen: "ik hou van Tomorrowland, en zij van Werchter, dus dat kan niets worden". Dat slaat natuurlijk nergens op".

"Pas daten na voorselectie"
Los van die redenering merkt Ponnet ook op dat onze datinggewoontes in de loop der jaren fundamenteel veranderd zijn. "Vroeger leerden mensen elkaar meteen als totaalpakket kennen. Je kwam iemand tegen op café of op een fuif. Elkaar zien, en de datingcontext vielen meteen samen. Dat is nu niet meer het geval", legt ze uit.
"We willen het ontstaan van gevoelens, wat oncontroleerbaar is, toch proberen controleren. Niemand wil tientallen dates die tot niets leiden. Voor we met iemand afspreken, maken we daarom een voorselectie, op basis van "gewenste gelijkenissen", zoals hobby's of interesses."Datingwebsites en apps als Tinder spelen bovendien op die redenering in. "Je baseert je eerste indruk van iemand op een foto, en in het beste geval ook op een lijstje interesses, dat je kan aftoetsen aan je vereisten", aldus Ponnet.

"Stel je open, en vind de klik"
Nog voor een eerste afspraakje hebben we al duidelijke verwachtingen. "We gaan die vereisten tijdens een date dan aftoetsen. Dat is goedbedoeld, maar je mag je gesprekspartner nooit het gevoel geven dat je date een sollicitatiegesprek is."
Volgens Ponnet heeft het slagen van een relatie niets te maken met de aanwezigheid van gelijkenissen, maar wel met het vinden van een klik of connectie.
"Op zoek gaan naar een emotionele connectie is eigenlijk niet zo moeilijk, want we zijn allemaal mensen die relaties proberen op te bouwen. De cruciale voorwaarde om die band met iemand op te bouwen, is je open en ontvankelijk opstellen. En dat staat haaks op het overlopen van een checklist."

"Perfecte wederhelft bestaat niet"
Opvallend is dat we niet enkel als single vasthouden aan het droombeeld van een "identieke wederhelft". Ponnet ziet ook talloze koppels die zich vastrijden in deze redenering.
"Partners komen vaak in relatiebemiddeling, omdat ze het gevoel hebben dat ze ruzie maken door "te veel verschillen". Daarom zouden ze niet goed meer bij elkaar passen. Dat is een enorme denkfout. Niemand is samen met een perfect identieke partner."
Een goede relatie is wél gebouwd op een sterke emotionele connectie, die zorgt voor wat Ponnet "emotionele veiligheid" noemt. "Je kent dat gevoel wel: je ontmoet iemand en hebt meteen een klik. Open kunnen praten met je partner en elkaar respecteren, schept een vertrouwensband. Dat is de voedingsbodem voor elke goede relatie."

Gouden tip: "Interesse tonen is écht sexy"
Heeft Ponnet in deze Valentijnsperiode nog gouden tip voor singles die willen daten?
"Durf je openstellen en geef je date een kans. Een klik hebben met iemand gaat niet over je lengte of kledingmaat, wel over iemand onbevooroordeeld kunnen toelaten. Vergeet niet: wat je geeft, krijg je vaak ook terug. Als jij geen denkbeeldige checklist afloopt, dan zal je gesprekspartner dat ook niet doen. Toon interesse en empathie, dat vindt je date gegarandeerd sexy."