Daten na een breuk

04 oktober 2014

Daten na een scheiding is als vrouw geen makkelijke opdracht. Je bent bang om opnieuw gekwetst te worden, je bent nog niet klaar voor een nieuwe relatie of je weet simpelweg niet hoe of waar je een nieuwe partner kan leren kennen. Renske De Maesschalk van Steps had een date met seksuologe en relatiebemiddelaar Rika Ponnet.

Hoe neem ik als gescheiden vrouw een nieuwe start?

"Veel onderzoeken wijzen uit dat daten na een scheiding als vrouw geen makkelijke opdracht is. Veel hangt af van je profiel en je verwachtingen. Zo vinden vooral midden en hoger opgeleide vrouwen moeilijk een nieuwe partner. Ook de verwachtingen spelen een grote rol. "Inzake partnerkeuze merk ik dat er nog altijd opvallend klassiek wordt ‘verwacht': een hoger opgeleide vrouw gaat het liefst op stap met een man van hetzelfde niveau. Rijpere mannen met dat profiel kiezen dan weer opvallend vaak voor een jongere vrouw. Uiteraard gaat het niet alleen over diploma's en leeftijd, maar je bewust zijn van deze spanning op de relatiemarkt is belangrijk om een goede inschatting te maken van je kansen."
Hoeveel kans maak je dan als gescheiden vrouw? Ten eerste is het belangrijk om te beseffen dat je niet de enige bent in deze situatie. Vooral vrouwen die ouder zijn dan veertig durven te veel belang te hechten aan die onzekerheden. "Ga niet te veel uit van de dingen die niet ideaal zitten en probeer te focussen op de voordelen die er ongetwijfeld zijn. Mensen focussen te vaak op tal van zaken die ze niet kunnen veranderen en vergeten de dingen die ze wel in de hand hebben."
Ten tweede heb je zelf veel controle over de kansen die je hebt door de relatiemarkt met een open vizier te benaderen. "Stel geen lijst op van verwachtingen waaraan elke man wordt afgetoetst, maar stel je open voor wie vrij is en op je pad komt."
Ten slotte is het belangrijk om de voordelen van de situatie in te zien. Je hebt bijvoorbeeld pakken meer zelfkennis dan toen je begon te daten tien of twintig jaar geleden. Je weet wat belangrijk is en wat niet waardoor je, eens je een keuze gemaakt hebt, er zeker van bent dat het de juiste is.

Hoe vind je een date?

Hoe ga je nu concreet te werk bij het zoeken van een nieuwe partner? Zoals al vermeld, hangt er veel af van je verwachtingspatroon. "Veeleisend zijn heeft twee kanten: het kan een gezonde manier zijn om je grenzen en verwachtingen te bewaken als je dat in het verleden niet goed aanpakte maar het kan ook een vorm van bindingsangst zijn. Ik zie dan ook vaak het tweede geval voorkomen wat meestal betekent dat men wat geweest is, nog niet goed heeft verwerkt. Een relatie uitbouwen op termijn vergt een vermogen om zich kwetsbaar en ontvankelijk op te stellen en dat lukt niet als er op een rationele manier rekeningen worden bijgehouden. Vergeet het ook als je denkt dat een nieuw engagement nog enkel pret zal betekenen. Durf je verwachtingen kritisch te bekijken vanuit je eigen frustraties of angsten. Zelfreflectie en van daaruit realistische verwachtingen opbouwen is belangrijk."


De plaatsen waar je nieuwe mensen leert kennen, blijven over het algemeen hetzelfde; via vrienden, in een bar, via het werk,... "Elke plaats in is wezen een goede plaats om iemand te leren kennen, maar er zijn enkele voorwaarden aan verbonden. Het is niet omdat je elke avond op café zit, dat je daarom ook iemand zal leren kennen. Zorg bijvoorbeeld dat je omgeving weet heeft van je zoektocht. Geef duidelijk aan dat je single bent en als ze een fijne man kennen, ze die altijd mogen voorstellen. Als je iemand leert kennen via een hobby, brengt dat al een gevoel van verbondenheid met zich mee."

Wat met online daten?

Ten slotte zijn er ook online heel wat manieren om iemand te leren kennen. Het is een meer anonieme manier om jezelf open te stellen, wat handig kan zijn voor mensen die bang zijn om zich opnieuw in de datingwereld te gooien. Toch moet je opletten voor enkele valkuilen. "Een datingsite is betrouwbaar als er een totale openheid is over het aantal actieve, betalende leden en je ook in alle vrijheid mensen kan aanspreken. Kies een paar sites, steek voldoende tijd in een goede voorselectie en begin dan te daten. Besef dat daten via het net een tijdrovende bezigheid is. Wie het grondig en goed wil doen, is er makkelijk dagelijks een uur of twee mee bezig. Zie je dat niet zitten, doe dan een beroep op een betrouwbaar relatiebureau. Zij zorgen ervoor dat je gerichter afspraakjes kan maken."

Wat zijn de valkuilen?

Uiteraard zijn er ook enkele valkuilen verbonden aan daten na een scheiding. "Beide partners brengen bagage mee en daar wordt vaak niet genoeg rekening mee gehouden. De kans dat je iemand leert kennen zonder bagage is nihil. Praat over het verleden en welke gewoonten en gebruiken jullie met de vorige partner hadden. Vooral als er kinderen in het spel zijn, is dit essentieel om conflicten te vermijden."


"Opnieuw starten betekent dat je een nieuwe puzzel legt. Het vergt dan ook heel wat tijd en moeite om die puzzelstukjes mooi in mekaar te laten passen. Als je dat beseft, pas je meteen ook je verwachtingen aan. Een relatie na een scheiding ziet er anders uit dan een relatie als je 20 was. Dat is nu eenmaal hoe het leven in mekaar zit. Het kan allemaal erg intens, leuk en bevredigend zijn, maar het kost doorgaans meer moeite om dit leven op het juiste spoor te krijgen en houden."

Vijf tips van relatiebemiddelaar Rika Ponnet

- Blijf voldoende kritisch bij wie op je pad komt. Wie vanuit een te grote nood aan een relatie snel van start wil gaan, merkt nadien meestal dat dit geen goede basis is.
- Duik niet te snel de koffer in. Na een scheiding hebben nogal wat mensen de neiging volop van hun vrijheden te genieten. Daarmee is uiteraard niets mis, maar vaker wel dan niet, houdt men daar een behoorlijke kater aan over.
- Veilig vrijen is ook hier de boodschap: heel veel soa's worden in deze leeftijdsgroep doorgegeven.
- Hou geen eindeloze gesprekken over het verleden, de ex, de problemen met de kinderen...Daar heeft je date geen oren naar: leef en praat in het hier en nu.
- Let op voor speelvogels en mooipraters. Maakt hij nooit tijd voor jou? Neemt hij vaak de telefoon niet op? Dat zijn signalen dat jij niet de enige vrouw in zijn leven bent. Laat je dus niet misleiden door mooie praatjes of een knap uiterlijk.