Daten na je scheiding

11 oktober 2014

Als je nog maar net gescheiden bent, staat je hoofd waarschijnlijk allesbehalve naar een nieuw lief. Totdat je het na verloop van tijd weer voelt kriebelen. Tijd om te daten! Maar hoe weet je zeker dat je daar klaar voor bent? Wat doe je met de onzekerheid die je soms als een duvel uit een doosje in zijn greep houdt? En hoe gaat dat alweer, daten, flirten en jezelf van je beste kant laten zien? Manon Kluten van Het Belang van Limburg vroeg het relatie-expert Rika Ponnet.

 

Het lijkt zo simpel: je komt een leuke man of vrouw tegen, flirt een beetje, begint een praatje en voor je het weet wissel je telefoonnummers uit en heb je een date te pakken. Of zo ging het toch ongeveer toen je je vroeger als tiener of prille twintiger zonder noemenswaardige relatiebagage op liefdespad begaf. Maar inmiddels ben je tien of twintig jaar verder, zadelde cupido je met de nodige blutsen en builen op, zette de zwaartekracht onverbiddelijk een stempel op je ooit strakke lijf en moet je weer al je zelfvertrouwen bij elkaar harken om je te presenteren als nieuwe aantrekkelijke potentiele zielsverwant. Kans is niet ondenkbeeldig dat het zweet je uitbreekt als je alleen nog maar denkt aan een amoureus afspraakje.

Sociale contacten

Geen slecht idee dus om voordat je je überhaupt op de datingmarkt stort, eerst na te gaan of je daar wel klaar voor bent. Al geeft het feit dat je je überhaupt die vraag stelt, toch een beetje aan dat je je ervoor open stelt, vindt relatiecoach Rika Ponnet. "Als je er veel in je hoofd mee bezig bent, voel je meestal ook al dat er ruimte is om iemand te ontmoeten. Een andere indicatie of je klaar bent om te daten, is de manier hoe je met sociale contacten omgaat. Heb je zin om weer dingen met anderen te ondernemen, dan ben je ook weer bezig om je leven terug op te pakken en is de kans groter dat je openstaat voor een nieuwe liefde. Het leven tijdens en na een scheiding is toch een rouwproces en een periode waarin je meestal minder energie hebt voor vrienden en uitstapjes. Nieuwe mensen leren kennen, nieuwe vrienden maken, mensen vertrouwen, voelen dat je weer energie hebt en je voor dit alles willen openstellen, betekent dat je ook klaar bent voor de liefde."

Verwerkingsproces

Het is overigens een misvatting te denken dat je je vorige relatie helemaal verwerkt moet hebben om klaar te zijn voor een nieuwe. Volgens de relatiecoach is het normaal dat je af en toe nog terugdenkt aan je ex en terugblikt op wat geweest is. Ook op de verwerkingstermijn kun je geen harde regels plakken. Rika Ponnet: "Iemand kan meer afzien van een breuk na een relatie van drie jaar, dan een ander die twintig jaar getrouwd is geweest en alleen verder gaat. Veel hangt ook af van waar en op welke manier je allebei stond op het moment van de breuk én van je persoonlijke draagkracht. Of je een druk sociaal leven hebt of meer geïsoleerd leeft, telt ook mee. Ga in ieder geval uit van een gemiddelde termijn van een half jaar na de breuk voordat je leven terug in de plooi valt en je jezelf teruggevonden hebt. Al vraagt een huwelijk van vijftien à twintig jaar toch vaak twee of drie jaar verwerking. Sommigen denken na een jaar dat ze er wel zijn, maar dan blijkt het in de praktijk toch langer te duren. Je moet opnieuw jezelf ontdekken en weer ervaren wat jij zelf wilt, niet wat jullie destijds als koppel wilden. Pas als je die invulling gevonden hebt, kun je gaan daten."

Strak lichaam

Toch zul je merken dat daten na een scheiding op veel vlakken anders zal zijn dan toen je jong was. Sowieso zit je in een andere levensfase, is je werkleven min of meer bepaald, heb je misschien kinderen... Grote verschil met vroeger is in ieder geval dat je bewuster in het leven staat en beter weet wat je wil en nodig hebt. Rika Ponnet: "Meestal ben je minder zoekende en is er meer rust en maturiteit als het op partnerkeuze aankomt. Maar er zijn soms ook onzekerheden. Zeker als je partner je in de steek heeft gelaten, kan je zelfvertrouwen een behoorlijke deuk hebben gekregen. Ook op seksueel en lichamelijk gebied. Je kwetsbaarheid kan groter worden omdat je bang bent afgewezen te worden. Je lichaam is niet meer zo strak als toen je twintig was en seks met een wildvreemde vraagt soms een flinke aanpassing. Ook voor mannen. Bij mannen boven de veertig zie ik toch al eens potentieproblemen waardoor ze minder zelfzeker zijn. Sowieso is een scheiding niet echt goed voor je zelfbeeld en betekent ze een verlieservaring. Ook moet je vaak financieel een stapje terug doen waardoor je beperkter bent qua mogelijkheden. Uitgaan en uit eten kost geld, net zoals nieuwe lingerie kopen en naar de kapper gaan, want je wil jezelf natuurlijk wel van je beste kant laten zien. Heb je dan ook nog een huis, een auto en schoolgaande kinderen, dan is het vaak creatief knutselen met geld. Je bent dus minder zorgeloos dan je was op je twintigste."

Succesvolle date

Toch hoeven die veranderde omstandigheden je niet in de weg staan bij het hebben van een toffe date. En er zijn genoeg dingen die je kunt doen om je afspraakje zo succesvol mogelijk te laten verlopen. Om te beginnen houd je de afspraakje low profile: ga samen iets drinken, neem een lichte lunch, ga naar een tentoonstelling of maak bijvoorbeeld een wandeling door een stad. Vooral dat laatste geeft veel aanleiding tot gespreksonderwerpen waardoor je de ander snel leert kennen. Laat je afspraak in ieder geval niet te lang duren. Zo kun je ook weer snel weg als het tegenvalt. Zorg verder dat het aandeel praten en luisteren naar elkaar in evenwicht is. Probeer te begrijpen wat de ander je vertelt en stel er vragen over. Een ander vind je vooral leuk en aantrekkelijk omdat je oprecht geïnteresseerd bent, niet (alleen) omdat je er zo sexy en mooi uitziet. Het achterste van je tong hoef je nu nog niet te laten zien, maar door alleen maar over koetjes en kalfjes te praten, sla je die leuke man of vrouw echt niet aan de haak. Het vrijgeven van een paar intieme details maken je voor een ander een stuk boeiender én kan ervoor zorgen dat je date ook persoonlijke details met jou deelt. Laat je geregeld positief uit over dingen, dat maakt je een stuk begerenswaardiger dan dat je over dingen zeurt. Een open deur maar toch: vermijd gesprekken over je ex, praat niet alleen over jezelf of je job. Zorg verder dat je je niet te gewoontjes maar ook niet te opvallend kleedt en besef dat je met wat je draagt ook een boodschap geeft. In dat kader is de belangrijkste tip wellicht dat je vooral jezelf moet zijn!

Mannen sneller aan de vrouw

Het Nederlandse Bureau voor de statistiek onderzocht de verschillen tussen man en vrouw en hoe zij omgaan met relaties na de scheiding. Opvallendste conclusie: na 4 jaar is 2/3 van de vrouwen nog single. Een nieuwe partner moet immers heel wat in huis hebben om zich te mengen in haar leven, zo luidt de conclusie. Bovendien heeft een vrouw meer tijd nodig de scheiding te verwerken. Bij de mannen heeft 50% na 4 jaar alweer een relatie of is zelfs getrouwd. Daar zou de reden vooral zijn dat een deel van de mannen niet zelfstandig genoeg is om overal alleen voor te zorgen én omdat ze een vrouw in hun leven missen die voor hen zorgt en ondersteunt. Liefst is dit dan een vrouw die én jonger is én een lager opleidingsniveau heeft. Volgens Rika Ponnet gaan die cijfers deels ook voor België op, maar verklaart ze het fenomeen ook vanuit het feit dat 65 tot 70% van de vrouwen het initiatief tot echtscheiding neemt. Rika Ponnet: "Dat heeft ook te maken met het feit dat vrouwen vaak hogere verwachtingen van relaties hebben dan mannen. Doorgaans investeren ze meer tijd en energie en nemen ze meer zorgtaken op zich. Daar halen ze ook voor een stuk hun identiteit uit. Daardoor ervaren ze ook meer ontgoocheling en stappen daarom sneller uit een relatie. Wat je daarnaast ook ziet is dat maar zo´n 35% van de gescheiden vaders een co-ouderschapsregeling heeft: veel mannen zitten enerzijds vaker alleen en hebben daardoor ook meer tijd om te daten..."

Zo kom je hem of haar (sneller) tegen

- Maak kenbaar dat je single bent en open staat voor een date. Dat je zoekende bent, valt nu eenmaal niet aan je voorhoofd af te lezen.
- Voel je niet verlegen of ongemakkelijk om je netwerk van vrienden, kennissen of collega´s in te zetten bij je zoektocht. Zo vergroot je je kansen op een toffe date.
- Sta niet bij voorbaat afkeurend naar een date die via via aan je is voorgesteld. Natuurlijk kan het tegenvallen, maar ook heel erg meevallen. Met andere woorden: doe iets met de kansen die je worden aangereikt.
- Zet sociale netwerken in. Op Facebook bijvoorbeeld kun je aangeven dat je single bent, maar ook je interesses zoals muziek, films en hobby´s aangeven, zodat je sneller iemand uit hetzelfde milieu en met dezelfde interesses tegenkomt. Natuurlijk kun je ongepaste reacties krijgen, maar net zo goed leuke. 
- Een datingsite is nog een optie, al ben je dan best wel voldoende weerbaar, omdat je diverse reacties mag verwachten en je het kaf van het koren moet kunnen scheiden in de grote vijver van de datingsites.
- Een datingbureau dat speciaal voor jou op zoek gaat, kost meer, maar de motivatie van aangesloten singles om iemand te vinden is groter. Plus je wordt begeleid en er is een betere sociale controle. 
- Sluit je eventueel aan bij een club die voor jou interessante activiteiten heeft en waar je dus ook gelijkgestemde zielen kunt ontmoeten. Vooral geschikt als je heel voorzichtig wilt gaan daten.
- Kom uit je comfortzone, ga voorbij aan je angst en durf mensen aan te spreken. Zo word je inderdaad kwetsbaarder en kun je al eens teleurgesteld worden, maar worden je kansen om die leuke man of vrouw tegen te komen, ook groter.
- Voor nog meer kans de liefde van je leven tegen te komen, leg je niet alle eieren in één mand, maar combineer je best alle verschillende opties. 
- Sluit een mogelijke date niet uit op basis van leeftijd: hanteer een verschil van tien jaar (zowel naar boven als beneden) zodat je je kansen vergroot. En dit geldt ook voor mannen!
- Laat je niet uit het veld slaan door een paar slechte ervaringen. Zorg dat je de support hebt van een goede vriend of vriendin die positief blijft en je steunt. Rome is ook niet in één dag gebouwd...
- Tot slot: heb je een date, laat dan aan een vriend of kennis weten waar je bent en spreek af dat jullie elkaar na de date even bellen om te checken hoe het was maar vooral of je veilig thuis bent.

"Mijn zelfvertrouwen was helemaal onderuit gehaald"
Liesbeth (42): "Ook al waren wij niet getrouwd, dat maakte de breuk met Johan er niet minder verdrietig op. Na acht jaar kwam ik erachter dat hij een meer dan gezonde interesse in andere vrouwen had. In onze relatie was ik altijd erg vrij en open geweest, maar een minnares kon ik er echt niet bijnemen. Ik was letterlijk ziek van verdriet. Maar erger: mijn zelfvertrouwen en vertrouwen in mannen was compleet onderuit gehaald. Pas anderhalf jaar later durfde ik weer langzaam een afspraakje met andere mannen te maken. Drie dates maakte ik via een datingsite, en één date had ik met een gescheiden papa die ik had leren kennen op de voetbalclub van mijn zoontje. Maar ik was heel erg argwanend. Zou een volgende nieuwe partner wel trouw blijven? De internetdates spraken mij minder aan. Ze stonden verder van me af dan Peter die ik van het jeugdvoetbal kende. Het was alsof hij daardoor al wat minder ver van me af stond. Toch deed ik het heel rustig aan. Mijn angst om weer teleurgesteld te worden, moest ik echt overwinnen. Nu zijn we twee jaar bij elkaar en kan ik zeggen dat ik hem echt graag zie, maar samenwonen wil ik voorlopig niet meer. Het zou ook erg ingewikkeld worden, hij heeft drie kinderen met zijn ex-vrouw en zo´n nieuw samengesteld gezin maakt je liefdesleven er ook niet gemakkelijker op hoor ik van vriendinnen. Misschien dat dat niet samenwonen er juist ook voor zorgt dat we extra genieten van alle momenten die we bij elkaar zijn..."

Dit maakt je aantrekkelijker

1. Zorg voor jezelf. Laat jezelf niet gaan qua gewicht, blijf mooie kleren aantrekken, leef gezond... Als je dikker wordt of er onverzorgd uit ziet, draagt dat alleen maar bij aan je gevoel gefaald te hebben en ben je minder aantrekkelijker voor een nieuwe partner.
2. Doe dingen die je een fijn gevoel bezorgen. Gaande van sporten, regelmatig afspreken met vriendinnen, een nieuwe hobby vinden... Blijf in ieder geval niet alleen thuis zitten, maar trek erop uit, anders raak je in een isolement.
3. Ga naar buiten. Hoe moe je ook bent, van buiten dingen ondernemen, krijg je energie.
4. Zoek mensen op. En dan vooral mensen waar je je aan op kunt trekken en die je energie geven.
5. Ga niet op elke versierpoging in (waaruit je het signaal kan afgeven dat je gemakkelijk te krijgen bent), maar speel ook niet enkel hard to get. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat als je kritisch staat tegenover versierders, maar wél warmloopt voor één man (of vrouw) en daar oprechte interesse voor toont, jou dit echt aantrekkelijker maakt, zelfs voor andere mannen (of vrouwen).