Daten via DNA-test

15 september 2014

"Uw speeksel en mijn speeksel zouden wel eens goed bij elkaar kunnen passen." Behalve de meest foute openingszin in de geschiedenis, zou hij u op een dag ook aan een lief kunnen helpen. Als het aan de bedrijven Instant Chemistry (IC) en SingldOut ligt, dan toch.

Instant Chemistry (IC) en SingldOut proberen sinds kort om uw ideale date te vinden door middel van DNA-tests. Concreet: IC stuurt haar klanten een enveloppe op met daarin een afsluitbaar proefbuisje. Dat spuwt u vol, draait u dicht en stuurt u terug, waarna de labojassen uw fluim verwerken tot uw amoureuze adelbrief. Omdat u daar zelf niks mee bent, vergelijkt SingldOut uw profiel via LinkedIn met dat van andere proefbuisspuwers, om zo een perfecte match te vinden. Romantisch, toch, Rika Ponnet?

Rika Ponnet (seksuologe): "Allesbehalve!" (lacht) "Met de komst van de datingsites zat een dergelijke evolutie er al een paar jaar aan te komen, want niemand ligt er nog van wakker om zijn lief via internet te leren kennen. Maar spuwen in een potje, dat opsturen en op basis daarvan een lief vinden? Was het maar zo simpel!"

Is dit nu waar we relationeel of biologisch gezien het best bij kunnen varen?
Ponnet: "Geen van beiden. Het is een puur commercieel project, waaraan enkele - nochtans gedegen - wetenschappers waarschijnlijk een mooie cent hebben verdiend. Bijvoorbeeld over de matching van de profielen is weinig duidelijkheid: zijn het nu de complementaire profielen die passen, of net de tegenpolen? Zo'n systeem staat of valt daarenboven met een beschikbare database, die volgens mij quasi onbestaande is."

Stel dat mijn type steevast een puisterige draak met een emmentaler glimlach blijkt te zijn, wat dan?
Ponnet: "Er geldt gelukkig nog steeds een vrije keuze binnen onze cultuur, waardoor de uitslag van je DNA-match je niet meteen verplicht tot een relatie, hé! Mijns inziens is de dienst pure quatsch, laat er je slaap maar niet voor. Op basis van welke elementen uit je DNA-profiel wordt je toekomstige overigens gekozen? Haarkleur? Of structuur van haar darmen? Dit is nattevingerwerk."