Datingapp Tinder verovert nu ook België

15 december 2013

Liefde is niet langer een kaartspel, maar een hapklare datingapp: Tinder is al een ware hype in onze buurlanden, en de befaamde flirtapplicatie krijgt nu ook voet aan de grond in België. Een ordinaire vleeskeuring of dé manier om nieuwe mensen te leren kennen? Daar zijn de meningen over verdeeld. Artikel van Elke Van Huffel voor Het Laatste Nieuws. 

 

'Selfie' mag dan wel het digitale woord van 2013 zijn, een opvolger staat al klaar: het werkwoord 'tinderen' is in Nederland al stevig ingeburgerd, en het zal vast niet lang duren eer het ook in ons land ingang vindt. Op dit moment prijkt de gratis datingapp al op de 13e plaats in de Belgische apphitlijst van iTunes. Wereldwijd is Tinder, dat een jaar geleden gelanceerd werd aan een Californische universiteit, een absolute hype: de app - beschikbaar in 24 talen - genereert wereldwijd 4 miljoen matches per dag, en er worden dagelijks maar liefst 400 miljoen profielen gekeurd. Vooral bij jongeren is de app razendpopulair: 65 procent van de gebruikers is tussen de 18 en 24 jaar oud.
De laagdrempeligheid van Tinder is dé succesfactor: om aan de slag te gaan met de app hoef je enkel je Facebookprofiel te koppelen. Het is niet nodig om een uitgebreide fiche over jezelf in te vullen, zoals op andere datingsites: je hoeft enkel te selecteren of je op mannen, vrouwen of allebei valt, in welke leeftijdscategorie je zoekt en binnen welke kilometeromtrek. Tinder browset vervolgens potentiële matches voor jou, van wie je enkel de foto en leeftijd te zien krijgt. De app werkt als een virtuele vleeskeuring: vind je de man of vrouw in kwestie niet aantrekkelijk, swipe je het scherm naar links en geef je hen een rood kruis. Is het ware liefde op het eerste gezicht, swipe je de foto naar rechts en krijgt de persoon in kwestie een groen hartje. Enkel als twee mensen elkaar aantrekkelijk vinden, geeft Tinder hen de mogelijkheid om met elkaar te chatten. Doordat je geen melding krijgt van je afwijzingen, loop je ook nooit een blauwtje. 

Handig voor je ego
Ook bekendheden hebben Tinder overigens ontdekt: zo is Lindsay Lohan fan, en in eigen land kunnen vrouwelijke gebruikers Anthony Arandia, Gert Winckelmans en Kobe Ilsen spotten. Wie het hart van dat laatste sekssymbool online wil veroveren, is er echter aan voor de moeite. «Dat account is research voor 'Volt'» zegt Ilsen. «Ik zit zelf niet eens achter het profiel, het wordt beheerd door Volt-redacteurs. Al ga ik wel vragen om het over enkele dagen te verwijderen. Onze ervaring tot nog toe: het is vréselijk oppervlakkig.»
Wereldwijd oogstte Tinder al meer kritiek: de meeste gebruikers zouden enkel proberen zoveel mogelijk 'matches' te verzamelen, zonder dat een diepgaand gesprek volgt om elkaar beter leren te kennen. Anderen willen vooral onenightstands en losse flirts strikken. Niet elke Tinder-gebruiker heeft dan ook even goede bedoelingen: sommigen staan zelfs ongegeneerd met hun trouwfoto te pronken.
«Wie een serieuze relatie zoekt, is wellicht niet gebaat met Tinder» zegt ook relatie-experte Rika Ponnet. «Dit is eigenlijk gewoon een virtuele dansvloer, waarbij je nog minder referenties hebt dan in het echte leven. Gebruikers kiezen soms een wel heel flatterende foto in schemerlicht bijvoorbeeld. De kans dat je er een player tegen het lijf loopt, mannen en vrouwen die het enkel doen voor het spel, is ook zeer groot. Eigenlijk is dit meer een contactapp dan een échte datingapp.» Tinder-CEO Sean Rad maakt zich echter sterk dat Tinder al voor meer dan 50 duizend verlovingen heeft gezorgd.