De ultieme verleidingstruc? Oprechte aandacht!

11 juni 2019

'Verleiden?! Hoe doe je dat als je van nature geen Casanova, Don Juan of femme fatale bent? Volgens relatie-experte Rika Ponnet is het allerbelangrijkste om de ander een goed gevoel te geven. En dat is een kwestie van oefenen.' De Wereld van Sofie, radio1

 

Nogal wat mensen denken dat verleiden gaat over ‘interessant zijn'; maar het is veel belangrijker om interesse te tónen. "Oprechte aandacht aan iemand geven, dat is de allerbeste truc", zegt Ponnet, "want pas dan gaat iemand zich ook opener opstellen naar jou."

Geïnteresseerde vragen stellen, luisteren naar de antwoorden en daarop inpikken, daar gaat het dus om. Complimenten werken zeker, maar ze moeten wél gemeend zijn en aangepast aan de realiteit van dat moment: "Zeg dus niet algemeen: ‘wat zie je er goed uit', maar bijvoorbeeld wél ‘wat heb je leuke sneakers aan'."

Negeren als tactiek
Iemand negeren om hem of haar naar je toe te trekken? "Dat werkt bij bepaalde mensen", zegt Ponnet, "maar je installeert daarmee wel een dynamiek die later ook de eventuele relatie zal bepalen."

Een authentieke basishouding is nog altijd de beste manier om iemand voor je te winnen. "Als je iemand negeert, doe je het omgekeerde van wat je wil bereiken. Het is een omweg, voor mensen die houden van het spel en niet gericht zijn op een duurzaam resultaat.

Zelfvertrouwen is de basis
Het alleraantrekkelijkst vinden we iemand die goed in zijn vel zit en dat ook uitstraalt: schouders naar achteren, open blik, oogcontact enzovoort. Met je lichaamstaal zeg je heel veel.

Kijk bijvoorbeeld naar de zogenaamde ‘breast presentation' van pubermeisjes aan het zwembad: "zij gaan als vanzelf hun rug hollen en hun borsten vooruit steken om indruk te maken op een groep jongens." Het zijn allemaal lichaamssignalen om de aandacht naar zich toe te trekken.

En als je onzeker bent?
Oefening baart kunst, volgens Ponnet: "door een zelfzekere houding aan te nemen, ga je je vanzelf ook zelfverzekerder voelen."

En je moet ook altijd en overal gaan verleiden: "Je moet proberen om je altijd af te stemmen op de ander, zelfs op een kind of op een oude vrouw met een hondje door bijvoorbeeld iets te zeggen over dat hondje." Zo leer je op een ontspannen manier contact leggen, en zal het ook beter lukken op het moment dat het er echt op aankomt.