de Zevende Dag

25 februari 2019

Vinden vrouwen boven de 50 nog een lief? Die vraag stelde "De zevende dag" zich. Aanleiding is een brief die een vrouw van een relatiebureau kreeg waarin stond dat het bureau tijdelijk geen nieuwe inschrijvingen in die leeftijdscategorie toelaat. Er waren blijkbaar véél meer vrouwen ingeschreven dan mannen. Relatiebemiddelaar Rika Ponnet stelt dat vrouwen van boven de 50 zeker niet hoeven te wanhopen. "Maar durf jezelf elke dag open te stellen voor andere contacten en focus je niet op die ene relatie."

"De zevende dag" had graag enkele vrouwelijk singles van boven de 50 uitgenodigd in het programma voor hun ervaringen, maar er was duidelijk schroom en dus zat niemand in de studio bij experte Rika Ponnet.
"Ik begrijp heel goed waarom mensen liever kijken naar het programma dan te komen. Dat speelt zich af op twee niveaus: iedereen die single is -van om het even welke leeftijd- en dat graag anders zou zien, ervaart dat als een kwetsbaarheid om mee naar buiten te komen. Veel mensen hebben het gevoel dat ze persoonlijk gefaald hebben. En als vijftiger is dat dan ook dubbel. Je wordt maatschappelijk toch wel wat weggezet: de menopauzale vrouw, het zit allemaal in die sfeer. Ik ben geen echte volledige vrouw meer, ik ben niet echt aantrekkelijk meer én ik heb geen man of kinderen."

"We devalueren vandaag nog altijd iedereen die niet aan het klassieke plaatje beantwoordt"

Ponnet pleit ervoor om niet vast te houden aan het klassieke patroon van huisje-boompje-beestje. "Laat ons vandaag toch ál de scripts omarmen. We komen uit een tijdperk dat mannen en vrouwen heel erg gesocialiseerd werden, en in een bepaalde richting hun leven moesten leiden. Vandaag hebben we al die mogelijkheden, maar devalueren we iedereen die niet aan dat klassieke plaatje beantwoordt. En wat is dat ook die liefde van je leven? Je kan verschillende relaties gehad hebben met periodes van gelukkige jaren, en dat kan nog altijd. De levensverwachting vandaag van een vrouw is ruim in de tachtig. Ze heeft nog meer dan dertig jaar te goed."

Een van de voorbeeldvrouwen die daarbij wordt aangehaald is actrice Jennifer Aniston, die 49 is. Aniston heeft al meerdere relaties achter de rug, zelfs twee huwelijken, met Brad Pitt en Justin Theroux. Ze laat zich in interviews niet als zielig bestempelen. "Iedereen denkt dat ik ongelukkig ben, omdat ik rond mijn vijftigste geen man of kinderen heb, maar wie zegt dat "huisje, boompje, beestje" voor mij is? Mijn leven heeft helemaal geen script nodig", zegt Aniston daarover.

Hebben mannen van boven de 50 keuze zat?
Ponnet heeft een relatiebureau en moet vrouwen van boven de 50 die zich aangemeld hebben al wel eens een brief sturen dat er geen plaats meer is. "We kijken altijd aan de kant van de heren, welk aanbod we hebben. En we proberen dat in evenwicht te houden. Ethisch heb ik de plicht om dat te melden. Het geen zin om pakweg 500 mannen te hebben en 1.000 vrouwen. Dat krijg je gewoon niet gematcht."

Hebben de mannen dan keuze zat? "Dat is een genuanceerder verhaal. Het heeft vaak te maken met verwachtingen. Er zijn ook vrouwen van in de vijftig die best goed in de markt liggen en populair zijn. Er zijn veel aspecten die daar een rol in spelen. Zo is er een percentage mannen dat voor een aanzienlijk jongere vrouw kiest en er is de levensverwachting: vrouwen worden ouder dan mannen, de mortaliteit bij mannen is hoger. Die percentages allemaal samen maken toch wel dat er een grote groep van vrouwen op die leeftijd zoekende is."

Tips om de liefde te vinden
Ponnet merkt vanuit haar ervaring dat heel wat mensen vastzitten op een aantal inhouden. We kijken vanuit bepaalde maatschappelijke verwachtingen naar relaties en de invulling ervan. "Ik adviseer vrouwen om voorbij die inhouden te kijken. Ze hebben er de maturiteit voor", aldus Ponnet. Zij discussieerde onlangs met een vrouw die altijd gehuwd was geweest met een succesvolle zakenman. Hij was nu met een veel jongere vrouw samen, het klassieke verhaal. Maar die vrouw had veel eenzame momenten gekend in dat huwelijk. Echt gelukkig was ze niet geweest. En toch zocht ze opnieuw naar zo"n man. Ze komt zelf uit een gelijkaardig milieu, er waren de vrienden, enz. Ponnet raadt aan om naar de echte connectie te zoeken en los te komen van de maatschappelijke verwachtingen. "En dat heeft weinig te maken met diploma"s en auto"s."

Een andere belangrijke tip is jezelf elke dag durven openstellen. "Durf je zon laten schijnen", formuleert Ponnet het. "Kom buiten. Stel je open voor wat er op je pad komt."

"Durf ook andere invullingen te geven aan de relationele behoefte, die we allemaal hebben. We willen allemaal verbonden zijn op het allerintiemste niveau. Dat heeft met seksualiteit en affectie te maken. Maar er zijn ook andere dingen die een mooie invulling kunnen geven. We focussen misschien te hard op die ene liefdesrelatie. Wat vrouwen in die levensfase vaak wel hebben, zijn goede vriendschappen, volwassen kinderen, met wie je veel fijne momenten kan hebben. Je kan je behoeftes op bredere niveaus invullen."