“Donderdag date-dag, dat is toch een beetje betuttelend”

29 oktober 2016

Als het aan Jo Vandeurzen ligt, gaat u vanaf nu elke donderdag op date. Met uw partner, zonder kinderen, om te maken dat u elkaar niet uit het oog verliest en uw relatie in crisissfeer of koude oorlog ziet eindigen. "Mensen iets opleggen, dat werkt niet", reageert relatiedeskundige Rika Ponnet. "Ik geloof niet dat één koppel dat gaat doen".

Het onderliggende idee van de campagne, daar is Ponnet het wel mee eens. "Relaties zijn enorm belangrijk in een mensenleven. Onderzoeken wijzen erop dat tijd doorbrengen met anderen op een positieve manier belangrijk is voor onze gezondheid en tevredenheid. We zijn ons daar niet altijd van bewust, dus het is goed dat de campagne ons preventief wijst op het belang van relaties. Alleen de manier waarop is moraliserend en toch een beetje betuttelend".

"Veel mensen verliezen elkaar in het spitsuur van hun leven, wanneer er jonge kinderen zijn. Men doet dan alsof het enkel aan tijdsdruk ligt: je maakt één keer per week je agenda leeg en het probleem is opgelost. Maar het fenomeen is veel complexer dan dat: als er jonge kinderen zijn die je moet opvoeden, krijg je een andere rol in te vullen, er ontstaan conflicten omdat het hele kader verschuift. Als je dan gaat zeggen: nu moeten jullie één keer per week op date, dan stuit je op weerstand. En je creëert druk: als je maar hard genoeg je best doet, dan lukt het wel. Als het moeilijk gaat in een relatie, los je het niet met nog een to do, dat maakt het alleen geforceerder. De nood om een oplossing te zoeken en de oplossing zelf moet altijd vanuit het koppel zelf komen".

"Als het goed zit in een relatie, doet een koppel sowieso wel dingen samen. Ik geloof ook veel meer in kleine momenten in het dagelijks leven waarin je als koppel afstemt op elkaar. Vraag elkaar bijvoorbeeld hoe je dag was, en wees je echt bewust van wat je partner zegt. Of doe iets kleins, maar betekenisvol voor elkaar. Dat hoeft geen uren in beslag te nemen, maar het zijn momenten waarop je elkaar tegenkomt, die de relatie gaande houden".