Een nieuw lief in januari? Niet altijd een goed idee.

05 januari 2016

Als het van datingsites afhangt, dan zoek én vind je in januari een nieuw lief. Volgens professionele online koppelaars maakt 40 procent van de singles deze maand nog een profiel aan, zo meldt Het Laatste Nieuws. Maar relatiedeskundige Rika Ponnet is kritisch. Artikel van Hanne Vandenweghe voor Het Nieuwsblad.

 

"Die cijfers zijn nergens op gebaseerd. Het is pure marketing van de datingsites die resulteert in gratis publiciteit", zegt Rika Ponnet, die sinds 1993 het relatiebureau Duet runt. "Het is wel zo dat er tijdens vakanties wel het een en ander beweegt op datingsites, wat resulteert in meer inschrijvingen. Mensen worden tijdens vakanties meer geconfronteerd met het feit dat ze alleen zijn. Er gaan ook meer koppels uit elkaar. De reden hiervoor is dat ze tijdens vakanties meer tijd met elkaar doorbrengen, wat hen kan doen beseffen dat ze niet compatibel zijn."

Ze voegt eraan toe dat de kerstvakantie en met uitbreiding de hele eindejaarsperiode niet altijd een vreugdevolle periode is voor singles. "Vanaf november tot februari zitten we in de kerstsfeer. De magazines staan vol foto's van relationeel geluk en tot eind januari gaan mensen nieuwjaren. De nadruk in deze periode ligt op het gezellig samenzijn en dat maakt ons gevoeliger. Voor vrijgezellen, maar zeker ook voor koppels, creëert deze tijd van het jaar een groot contrast tussen het ideaalbeeld van een relatie en de realiteit", klinkt het.

Volgens de deskundige kan dat contrast ertoe leiden dat je het leven vanuit een negatief standpunt bekijkt. "Iemand die zich focust op eenzaamheid en al het slechte in zijn of haar leven, zal dat misschien uitstralen. Dat kan als onaantrekkelijk ervaren worden door de ander. Als je in zo'n periode gaat daten, kan je negatief geïnspireerde keuzes maken die louter gebaseerd zijn op je noden", zegt ze. Daarnaast gebruiken we de eindejaarsperiode ook om ons leven van het voorbije jaar te evalueren. Dat kan dan verklaren waarom rond eindejaar veel koppels uit elkaar gaan. "Als het al langer slecht ging, dan hak je op het einde van het jaar knopen door om een nieuwe start te maken ."

Een nieuwe start gaat mooi samen met goede voornemens. "Goede voornemens genereren hoop om een betere versie van onszelf te worden. Hoop is de motor die ons verder doet gaan. Het is sowieso beter om iets in handen te nemen dan af te wachten", zegt Rika. Volgens haar helpt dit om je basisgevoel in evenwicht te brengen en dus met een positieve ingesteldheid mensen te leren kennen. "Verplicht jezelf echter niet om nieuwe vrienden en een lief te vinden in de sportschool, want dat is niet zo makkelijk als het lijkt en kan net tot een grotere ontevredenheid leiden."