Een trouwfeest is een echte huwelijksmarkt

06 januari 2012

Interview van Glenda Smits (For Lovers) met Rika Ponnet over de opportuniteiten die een trouwfeest geeft aan de aanwezige singles. Een huwelijksfeest staat in de top 5 van manieren waarop singles elkaar leren kennen.

 

"Ik zou de koppels die elkaar op een huwelijk hebben leren kennen, geen eten willen geven", zegt de relatiedeskundige. "Zeker bij jonge singles staat ‘een huwelijksfeest' in de top vijf van manieren waarop ze hun partner hebben leren kennen.

Het is ook niet zo onlogisch. Het bruidspaar zet bij de tafelschikking de singles vaak bij elkaar. Meestal met voorbedachten rade en de nodige voorpret, want het zou toch mooi zijn dat hun vrienden ook een lief hebben. De singles zijn soms ook al op voorhand stilletjes geïnformeerd over de status van hun tafelgenoten, wat de contacten nadien vergemakkelijkt.

"Natuurlijk speelt de sfeer op zo'n huwelijksdag ook mee. Er hangt volop romantiek in de lucht en het ijs is snel gebroken door één gemeenschappelijk gespreksonderwerp: het gelukkige bruidspaar. Hierdoor raken mensen, die toch de hele avond samen aan tafel zitten, makkelijker aan de praat over liefde en relaties. Bovendien heb je ook nog eens de mogelijkheid om te dansen."
 
Heeft een koppel dat elkaar op een huwelijk leerde kennen, meer kans op slagen?
"Er is wel een redelijke kans op succes. Dat ze samen aan tafel zitten, betekent dat ze toch al wat gemeen hebben, zoals dezelfde vrienden of familie. Hierdoor delen ze vaak dezelfde waarden en normen over relaties. Eigenlijk is er al een zekere preselectie gebeurd."
 
Stapt zo'n koppel later ook makkelijker zelf in het huwelijksbootje?
"Aangezien ze behoren tot een bredere kring waarin mensen trouwen, zullen ze wel makkelijker hetzelfde doen. Ze zijn er vaak al van overtuigd dat trouwen wel ok is. De kans stijgt nog als het de neef van de bruidegom is die het aanlegt met een zus of nichtje van de andere zijde. Die mensen behoren immers allebei tot een familie van trouwers."
 
Je ziet vooral kansen voor jonge singles. Kunnen veertig plussers ook nog hun slag slaan op een trouwpartij?
"Jazeker want hun aantal blijft toenemen. Vaak zitten die mensen wel met enkele struikelblokken, zoals kinderen of een echtscheiding die nog meespeelt, waardoor een nieuwe relatie iets moeilijker ligt. Je moet toch allebei dezelfde verwachtingen hebben. Jonge mensen stappen iets makkelijker en meer onbevangen in zo'n nieuw avontuur. Wie als single naar hun huwelijk gaat, is dus maar beter voorbereid."