Plots verbreekt je Tinderdate, met wie je volop berichtjes uitwisselde, alle contact. Zonder één woord uitleg. "Ghosting", heet het fenomeen, en het is niet onbekend voor wie online naar de liefde zoekt. De Vlaamse onderzoekster Elisabeth Timmermans (27) wil nu nagaan waarom iemand een date na een tijd bewust negeert. Want zo onschuldig is het niet. "Het slachtoffer wordt er onzeker van." Artikel van Silke Remmery voor Het Nieuwsblad
Het spookt op Tinder. En op Happn. En op eender welke andere online datingapp. "Ghosting" betekent dat iemand met wie je een fijn contact heb plots niets meer van zich laat horen. Alsof die als een geest verdwenen is, zegt de Limburgse Elisabeth Timmermans (27), doctor en onderzoekster aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. "Eerst denk je nog dat iets ergs is gebeurd, maar plots zie je wel foto"s verschijnen op Instagram op Facebook. En besef je dat je bewust wordt genegeerd."
Dat fenomeen wil Timmermans nu onderzoeken. Toen ze in 2018 een dertigtal online daters interviewde over hun meest negatieve ervaringen, bleek ghosting bleek een terugkerend thema. Wie het overkomen is of wie het gedaan heeft, wil ze nu een vragenlijst voorleggen. In de hoop te ontdekken waarom ze het doen en welke gevolgen het heeft.
Al kan ze daarvoor ook nu al enkele verklaringen bedenken. "Het gebeurt vaak dat iemand met verschillende mensen contact heeft, en dus ook veel keuze. Misschien vinden ze het niet interessant om met iedereen contact te onderhouden. Of kiezen ze in de eerste plaats enkel voor de leukste, maar willen ze de andere nog niet definitief afwijzen, zodat ze kunnen terugkeren als het met de eerste toch niet klikt. Of ze denken dat het kwetsender is om te zeggen dat ze de ander niet leuk of aantrekkelijk genoeg vinden."
Slecht voor het zelfbeeld
Nochtans is dat niet zonder gevolg, leerde Timmermans al uit interviews. "Iemand ontdekte via Facebook dat de persoon van wie ze plots niets meer hoorde een nieuwe relatie had. Het besef dat hij dates had met meer mensen en zij blijkbaar niet de leukste was, deed haar zelfbeeld geen goed. Mensen worden er onzeker van. Ze weten niet wat ze misdaan hebben en kunnen het dus moeilijker afsluiten. Horen ze liever wél dat ze niet leuk genoeg waren? Dat wil ik onderzoeken."
Ouder dan internet
Eindelijk, want het fenomeen is natuurlijk al veel ouder dan het internet. "Maar in tijden van datingapps komt het veel vaker voor. Wie vroeger een date had met iemand uit de buurt, kon hem of haar niet negeren, want er was kans dat ze elkaar tegen het lijf liepen. Door apps is het gemakkelijker, omdat mensen vaak verder wonen."
Bovendien, zegt relatie-expert Rika Ponnet, is "ghosting" nu ook veel ingrijpender dan vroeger. "Omdat online contacten veel intenser en intiemer zijn dan offline. Mensen delen over internet veel sneller intimiteit. Als dat van de ene op de andere dag verbroken wordt, voelt dat als een enorme afwijzing en ondermijnt dat het vertrouwen."