Het nieuwe daten

21 september 2013

In ‘Het nieuwe daten’ werpt Nele Reymen van Nieuwsbladmagazine een licht op de nieuwste trends in datingland. Ze laat een aantal ervaringsdeskundigen aan het woord. Onlinedaten, speeddaten, daten via een relatiebureau, het komt allemaal aan het bod. Voor achtergrondinformatie klopt ze aan bij Rika Ponnet.

 

In de liefde draait het niet om geluk, maar eerder om een goede selectie. Of je die nu zelf maakt of door een ander laat doen. Er zijn relatiebureau's genoeg om je daarbij te helpen. Rika Ponnet van relatiebureau Duet: "Vaak is het zo dat men eerst een laagdrempelig kanaal probeert zoals een datingsite, waarna de stap naar een organisatie zoals de onze ook haalbaar wordt. Ik zie die andere kanalen dan ook niet als echte concurrenten, meer als een ‘en-en' verhaal. De mensen die naar ons komen vinden daten via het net erg tijdrovend, te onpersoonlijk, te weinig selectief of ze houden er gewoon niet van om via zo een systeem contacten te leggen. Bovendien wordt het hoe langer hoe meer duidelijk dat niet iedereen die actief is op een datingsite ook daadwerkelijk een relatie wil. De motivaties zijn er nogal breed gekleurd. Bij ons is die insteek wel duidelijk: wij werken enkel met singles die op termijn een vast engagement willen."
 
De juiste chemie
En daarmee is alles gezegd: voor die chemie doen we het allemaal. Of het nu om een singlesavond in de discotheek of op de schaatsbaan gaat, of het online of in real life is. Toevallige ontmoetingen en coup de foudres zijn niet meer van vandaag.
Rika Ponnet: "Die toevallige ontmoetingen en coup de foudres zijn voor mij twee huizenhoge clichés. Dat hoort bij een Hollywoodscenario. Man ontmoet vrouw, het licht gaat schijnen en ze leven nog lang en gelukkig. Alsof alle goede relaties in dat scenario passen? Laat ons dat vergeten. Ook via het internet of een organisatie kan een ontmoeting erg spannend en romantisch zijn. Hoe een contact tot stand komt zegt niks over het verdere verloop ervan."
En dat is waar. Hollywoodscenario of niet, garanties heb je nooit als het op liefde aankomt. Dus waarom eens geen risico nemen?