Hoe betrouwbaar is online liefde?

16 maart 2019

Elke single weet het: "t is niet simpel om een nieuwe liefde te vinden, ook al zijn er datingsites en apps genoeg. Hoe zit het met de virtuele vonk? Artikel van Lies Van Kelst voor Libelle

Maakt tegenwoordig iedereen gebruik van datingapps en -websites?
Elisabeth Timmermans van de Erasmus Universiteit Rotterdam doet onderzoek naar online dating en de invloed van media op relaties. "Oorspronkelijk waren het vooral de 30- tot 45-jarigen die datingwebsites gebruikten. De meeste singles van die leeftijd hebben een lange relatie achter de rug, vaak ook kinderen, en vinden het moeilijk om een nieuwe partner te vinden. Zo"n website is dan ideaal, natuurlijk. Intussen zijn we meer dan vijftien jaar later en zijn de vijftigplussers en de jonge twintigers de snelst stijgende groep gebruikers. Jongeren maken vooral gebruik van Tinder, omdat het een gratis app is, heel gemakkelijk en je kan hem altijd en overal gebruiken. De oudere leeftijdsgroep heeft moeten wennen aan het idee dat je ook online de liefde kan vinden. Maar steeds vaker zetten ze hun traditionele gedachtenpatroon over het huwelijk en relaties opzij en kiezen ze voor hun eigen geluk. En daar horen dus ook datingwebsites en -apps bij."

Relatietherapeute Rika Ponnet (duetrelatiebemiddeling.be): "Hoewel het soms lijkt dat iedereen tegenwoordig zijn partner online zoekt, vindt maar liefst 80 procent van de koppels elkaar nog steeds via hun sociaal netwerk: hun werk, school, de sportclub, de vriendenkring. Dat blijft dus de meest voorkomende manier. Toch winnen datingapps en -websites aan populariteit. Maar liefst 85 procent van de mannen en vrouwen jonger dan 35 maakt gebruik van Tinder. Bij de 45-plussers is dat amper 4 procent - zij verkiezen eerder een website. Al zijn de Tinderaars zeker niet allemaal op zoek naar een relatie: vooral jongeren zien het als een soort spel, of een vorm van voyeurisme. Want hoe meer gebruikers een app of website heeft, hoe meer je natuurlijk mannen en vrouwen ontmoet die andere bedoelingen hebben dan een relatie. Maar laat je daar zeker niet door afschrikken, het merendeel heeft wel degelijk goeie intenties."

Hoe realistisch is het om online te zoeken naar een partner?
Elisabeth Timmermans: "Datingapps en -websites zijn een beetje als Blind Getrouwd: je verwacht de perfecte match te vinden, temeer omdat je vaak een hele vragenlijst moet invullen en er zo al een selectie voor jou gebeurt. Maar net daarom zijn de verwachtingen veel hoger en krijgen we het idee dat liefde maakbaar is. Je verwacht een instant "wauw"-gevoel, maar zo gaat het natuurlijk niet altijd, natuurlijk. Gebruikers chatten ook vaak met meerdere singles tegelijk en valt de ene date tegen, dan is er nog altijd een andere. We switchen dus makkelijker."

Rika Ponnet: "Eigenlijk is je partner online zoeken even realistisch als iemand zoeken op café. Het is dus net zo belangrijk dat je je openstelt en vooraf niet te kritisch of afwijzend bent. Want soms lijkt het alsof onze zoektocht naar een partner een soort van checklist is die we afvinken waardoor we heel veel potentiële partners mislopen, alleen maar omdat we iemand willen die dichtbij woont, of iemand die minimum 1m85 groot is. Mijn advies is dan ook om zo snel mogelijk af te spreken, omdat je zo veel meer te weten komt over iemand dan wanneer je ellenlange chatconversaties houdt. Lichaamstaal, oogcontact en uitstraling zijn van essentieel belang en dat weet je alleen als je iemand ontmoet. Stop daar dus tijd en energie in."

Tips voor een goed profiel
Publiceer verschillende foto"s van jezelf, eventueel ook tijdens een van je hobby"s, of met je huisdier. Op die manier geef je al wat extra info over jezelf.

Overleg met je beste vrienden over welke foto"s je publiceert. Vaak focussen we ons teveel op iets waar we een complex over hebben - denk maar aan wallen onder onze ogen - terwijl vrienden kijken naar het geheel.

Vermijd zonnebrillen en groepsfoto"s, en zet ook geen foto"s van jou met je kinderen of zelfs neefjes of nichtjes online. Zeker op een gratis app als Tinder kan letterlijk iedereen een profiel aanmaken, en je foto"s zien, maar ook misbruiken. Heb je kinderen? Schrijf dat dan in je bio.

Schrijf een kort tekstje over jezelf waarin je niet alleen extra info geeft, maar probeer er ook een soort van actie in te zetten. Denk maar aan "tijdens onze eerste date gaan we golfen" of "ik zal je laten proeven van mijn heerlijke zelfgemaakte pannenkoeken". Het geeft de ander meteen stof voor een gesprek.

Schrijf niet wat populair is of wat anderen misschien graag willen lezen. Het klopt dat je zo meer matches zal hebben, maar het contact zal ook oppervlakkiger zijn. Wees eerlijk. Ben je bijvoorbeeld introvert, schrijf dat dan ook. Daar iets niets mis mee, en zo kom je makkelijker de juiste persoon tegen.

De do's en don'ts van online daten
Ook al zag je al een aantal foto"s van je potentiële date, en chatten jullie al verschillende uren: er is niets mis met extra info opzoeken. Google hem, ga naar hem op zoek op Facebook of geef zijn telefoonnummer in op Whatsapp om zijn foto te zien. Zo weet je zeker dat je niet te maken hebt met een fake account.

Kies voor je eerste date altijd een publieke plaats: een café, restaurant, een park. Spreek nooit af bij jou of bij hem thuis, maar zorg ervoor dat je weg kan wanneer jij het wil en dat je veilig bent. Bovendien kan thuis afspreken ook andere verwachtingen creëren, want het bed is vlakbij...

Bel vooraf een keer, want de stem, de intonatie of de manier van praten zegt vaak ook al iets over iemand.

Vond je het geen fijne date? Wees dan eerlijk en vertel dat. Bedank hem of haar voor de fijne avond, maar zeg ook dat er voor jou niet meer dan vriendschap mogelijk is. Doe vooral niet aan ghosting: iemand plots helemaal negeren. Dat is verschrikkelijk.

Heb je een partner gevonden, of wil je niet langer online iemand zoeken? Vergeet dan niet je profiel te verwijderen. Doe je dat niet, en haal je gewoonweg de app van je telefoon, dan blijft je account toch nog actief.

Hoe weet je of iemand getrouwd is?
Elisabeth Timmermans: "Heel eenvoudig: stel gewoonweg de vraag. Geeft hij een ontwijkend antwoord, wees dan op je hoede. Vertrouw je intuïtie en let ook op kleine dingen: kan hij alleen bellen op bepaalde momenten of draagt hij een ring? En zoek hem op op sociale media, zo vind je vast nog meer foto"s van hem."