Kikker of kikkerprins?

26 augustus 2019

De zoektocht naar de ware is universeel in tijd en ruimte. Hoe onderscheid je de kikkerprins van de prins op het witte paard? Magiërs, astrologen, therapeuten en relatiedeskundigen: allen hebben ze een theorie. Van wiskunde tot magie: 5+1 formules voor de perfecte liefdesmatch. Reportage van 'Rafaela' voor De Morgen

1 De relatiebemiddelaar

'Ken je patroon'

Rika Ponnet van het relatiebureau Duet heeft uit haar jarenlange ervaring een werkbare methodiek kunnen distilleren om mensen succesvol te koppelen. Haar concept vergt heel wat psychologisch doorzicht. Rika Ponnet: "Het is belangrijk dat men stilstaat bij de partnerkeuze die zijn of haar ouders maakten of bij de mannen of vrouwen met wie men zelf al samen was. Maak een soort van stamboom van relaties in je familie en je zult versteld staan van hoeveel je daardoor opsteekt over jezelf en je partnerkeuze. Kijk naar je vorige relaties: op wie ben je gevallen, wat liep goed, wat liep minder, waarmee kon je leven, waarmee niet. Weet dat dit je patroon is en dat je altijd daarbinnen zult kiezen en verliefd worden, maar dat je binnen dat patroon 'gezonde' en heel wat minder gezonde keuzes kunt maken. "Onze partnerkeuzes zijn immers vaak ingegeven door dieperliggende psychologische mechanismen. Mensen vallen vaak op een partner die dezelfde dingen vermijdt, de pijnlijke dingen uit het verleden, de niet verwerkte ontwikkelingen uit de jeugd. Ze vallen dan meestal op iemand die met hetzelfde probleem worstelt of juist over de tegenovergestelde kwaliteiten beschikt. Men start onbewust een relatie om de slechte ervaringen te corrigeren. Die relatie vormt dan een herhaling van het verleden, een soort kopie van het gezin van oorsprong, vanuit het verlangen en de hoop binnen die 'nieuwe' familie de problemen van de oude op te lossen. Een relatie wordt dus aangegaan vanuit het verlangen naar persoonlijke groei, vanuit het verlangen onopgeloste, pijnlijke ervaringen tot een goed einde te brengen." De ideale man is dus degene die voor ons op een bepaald moment ideaal is, 'juist' voor het stuk evolutie dat nog op onze weg ligt. Koppels die tevreden zijn en bij elkaar blijven, slagen er samen in de problemen van het ouderlijke gezin te verstouwen en los te laten. Zo komen ze tot een nieuwe constellatie, waarin ze zich beter en completer voelen. Elk van hen heeft de groei goed doorgemaakt.

Nuttig? Als je beschikt over voldoende zelfkennis en inzicht in relaties.
Rika Ponnet is seksuologe en startte in 1995 samen met haar partner het relatiebemiddelingsbureau Duet op, ondertussen de grootste organisatie op dat vlak in Vlaanderen.


2 De psychotherapeute

'Chemie en een goed gevoel'

De Amerikaanse psychotherapeute Mira Kirshenbaum heeft honderden vrouwen in de hele wereld gesproken over haar grootste obsessie: wat liefde is, waardoor ze leeft en duurzaam blijft functioneren. Al te vaak wordt volgens haar aangenomen dat een klik tussen mensen ontstaat doordat interesses worden gedeeld of doordat een soort gelijkgezindheid bestaat. Fout, zegt Mira Kirshenbaum. Allebei graag tennissen, Chinese films bekijken of Italiaans eten is geenszins een garantie voor een goede relatie. Want al snel gaan de verschillen zwaarder doorwegen dan de gelijkenissen. En dan is er maar één toverwoord dat je relatie doet slagen, en dat is wat Kirshenbaum chemie noemt. De chemie tussen twee mensen zit goed als bij die ander zijn voelt als thuiskomen, als het goed voelt om samen doodgewone dingen te doen. In een goede relatie bestaat de chemie volgens Kirshenbaum uit vijf dimensies:
l Je voelt je op je gemak bij elkaar, er is een sfeer van ongedwongenheid, rust, behaaglijkheid, verbondenheid
l Je voelt je veilig in je relatie, dus niet angstig, gespannen of te veel bekritiseerd
l Het is leuk om samen te zijn, jullie maken plezier samen
l Jullie voelen genegenheid en passie voor elkaar, er wordt gekust en geknuffeld, en er is ook seksuele verbondenheid
l Je voelt dat er echt wederzijds respect is
De ideale man is degene bij wie je de vijf dimensies van chemie terugvindt. Als aan alle vijf redelijk tot zeer goed is voldaan, is er voldoende reden om aan te nemen dat de relatie levensvatbaar is. Als echter één van de vijf ontbreekt, zal de relatie niet lang duren.
 
Nuttig? De vijf dimensies van chemie worden bepaald door jouw aanvoelen. Alleen jij weet hoe het zit, niemand anders kan dit voor jou beoordelen. Ze zijn er of ze zijn er niet.
Mira Kirshenbaum werkt al meer dan dertig jaar als therapeute en is internationaal bekend van haar vele bestsellers over relaties, onder andere Scheiden of blijven en Verliefd op een ander.


 3 De professor

'Less is more'

Professor Jean Paul Van Bendegem schakelt de wiskunde in om de ideale partner in je netten te strikken: "We weten allemaal dat het vinden van een partner om een kleiner of groter gedeelte van het leven mee te delen geen eenvoudige zaak is. Hoewel we nog altijd graag geloven dat de 'ware' daar ergens buiten rondloopt, rekenen we er toch niet al te hard op dat we hem of haar zullen vinden. Dat in dit moeilijke, lastige en diep menselijke proces wiskundige patronen zouden verborgen zitten, lijkt toch al te gek. En toch. Ik vroeg me af: stel dat je weet hoeveel relaties je in je leven zou kunnen hebben, is het dan mogelijk om te weten op welk moment in de rij je ideale partner passeert? Verrassend genoeg is het antwoord ja. "De methode, die via een niet zo eenvoudige wiskundige berekening is te vinden, gaat als volgt: "In de loop van je leven heb je opeenvolgend met een aantal mensen een relatie. Daarvan moet je de eerste 37 procent laten passeren. Van die 37 procent moet je onthouden wie de beste was, dat mag volkomen subjectief zijn. Neem dan de eerste persoon die daarna komt en die op zijn minst even goed is. Dan heb je 37 procent kans om die ideale partner te pakken te krijgen. Iemand die honderd relaties zou kunnen hebben, bereikt zijn ideale partner dus ten vroegste pas na 37 relaties. Iemand echter die in zijn levensloop maar twee of drie partners heeft gehad zal alles bij elkaar genomen dicht bij de ware Jakob of Jakoba vertoefd hebben. Het principe minder is meer geldt dus ook hier. (lacht)" De ideale man is vooral iets voor wiskundeknobbels en visionairen. Want het is nogal moeilijk om vooraf in te schatten hoeveel relaties je in je leven zou kunnen hebben.
 
Nuttig? Niet echt, want wat gebeurt er bijvoorbeeld als alle partners die de revue passeren na die 37 procent minder goed zijn dan zij die voorafgingen? "Dan leid je een normaal familieleven, neem ik aan", gniffelt de professor.
Professor Jean Paul Van Bendegem is wiskundige, filosoof en als hoogleraar logica en wetenschapsfilosofie verbonden aan de Vrije Universiteit Brussel.


 
4 De astroloog

'Harmonie is niet noodzakelijk beter'

Astrologen pretenderen in de omwentelingen van de planeten te lezen wie jouw ideale partner is. De traditionele theorie gaat ervan uit dat je het best overeenkomt met een partner wiens sterrenbeeld in hetzelfde element staat als het jouwe of in een element dat complementair is. Er zijn vier elementen: vuur, aarde, lucht en water. De elementen water en aarde zijn bijvoorbeeld complementair, want dankzij water wordt aarde vruchtbaar. En aarde op haar beurt geeft vorm aan water. Zo zijn ook de elementen vuur en lucht complementair (want lucht wakkert vuur aan, en vuur brengt lucht in beweging). De watertekens zijn: Kreeft, Schorpioen en Vissen. De aardetekens zijn: Steenbok, Stier en Maagd. De luchttekens zijn: Tweelingen, Weegschaal en Waterman. De vuurtekens zijn: Boogschutter, Ram en Leeuw. Astrologe Sandra Vandenbussche: "Zo eenvoudig is het echter niet. Zonnetekens (wat men gemeenzaam sterrenbeelden noemt, red.) zijn maar een aspect van wat mensen compatibel maakt. Soms kunnen de zonnetekens botsen, maar de maantekens perfect passen. En dan heb je ook nog Venus, Mars, Mercurius, enzovoort. Dat verklaart vaak waarom mensen met zonnetekens die niet samen lijken te passen, wel heel goed samen passen. Iemands zonneteken weten is dus eigenlijk niet genoeg, het zegt veel over de kern van het karakter, maar niet noodzakelijk of je wel of niet samen past. Bovendien kiezen we niet per se mensen met wie alles soepel en harmonisch gaat. Een relatiehoroscoop waarin vooral harmonische aspecten staan, is niet noodzakelijk beter dan een waarin er veel botst. We kiezen de mensen in ons leven ook om lessen te leren. Soms zijn de moeilijkste mensen en relaties het meest waard. En ja, dat wrijft en wringt soms, maar als je daar goed mee kunt omgaan, brengt het je veel verder en leer je er heel veel uit." De ideale man kan dus ook degene zijn die je hele wereld op zijn kop zet, waarna je de stukjes weer in elkaar mag beginnen te puzzelen.
 
Nuttig? Alleen als je een tikje bijgelovig bent.

 
5 De goden

'Twee-eenheid van tegenpolen'

In de oudheid creëerden de Grieken goden en godinnen om verschillende soorten persoonlijkheden uit te beelden. In het boek Liefdesgoden beschrijft Agapi Stassinopoulos de zeven archetypen van godinnen, met al hun sterke en zwakke punten. Bij elk type godin past een uitverkoren god. Hestia bijvoorbeeld, de godin van huis en haard, zou haar ideale partner vinden in de Hermesman, de betoverende zwerver. Zij is een vrouw van lijstjes, georganiseerd en stabiel. Hij is kinderlijk en volgt de wind onder zijn vleugels, waarheen die hem ook draagt. Samen zijn ze de perfecte twee-eenheid: hij leert haar ongewone dingen ontdekken, en zij verschaft hem een thuisgevoel. We namen even de proef op de som met het testlijstje in het begin van het boek en ontdekten dat we een amalgaam moeten zijn van de godinnen Aphrodite en Persephone. De sensuele en creatieve Aphrodite legt haar lot het best in handen van de creatieve ambachtsman Hephaestus. Hij kan teruggetrokken zijn, maar zij compenseert dat met haar speelsheid en assertiviteit. Ook in de bezielde krijger Ares vindt ze een goede partner. Hij prikkelt haar vrouwelijkheid met zijn ruwe mannelijkheid. Ons andere archetype Persephone, de godin van de dieptes, is creatief, ontvankelijk en gevoelig voor de behoeften van anderen. Ze zou haar ideale match vinden in de Hades, de god van de onderwereld: een humeurige eenling die zich graag terugtrekt in zijn innerlijke wereld. De combinatie tussen Persephone en Hades is het recept bij uitstek voor duistere passie. Hun seksuele aantrekkingskracht kan hartstochtelijk, opwindend en allesverterend zijn. Niet zelden drijven een Persephonevrouw en een Hadesman elkaar de dieperik in. De ideale man vinden is je laten leiden door je archetype. En je overgeven aan de verlokkingen en de gevaren van lust en liefde, in plaats van op zoek te gaan naar huiselijk geluk.
 
Nuttig? Alleen als je jezelf en je partner een goddelijke status toekent, een beetje roekeloos bent en in mythes wilt geloven. Agapi Stassinopoulos is psychologe en geeft regelmatig lezingen en workshops over zelfontplooiing aan de hand van de Griekse archetypes.


 
Extraatje: hocus pocus

Elke methode uitgeprobeerd, maar nog altijd eenzaam en ten einde raad? Een vleugje magie dan maar.
l Borstel op de avond voor Sint-Agnes (19 januari), Valentijnsdag of Halloween je haar voor een spiegel, en je ziet het gezicht van je toekomstige partner op wonderbaarlijke wijze weerspiegeld in het glas.
l Als je veel aan iemand denkt, kerf zijn initialen dan in een boomblad en leg dat 's nachts in je schoen. Zijn de initialen 's ochtends duidelijker geworden, dan trouw je met die persoon; zo niet, dan niet.
l Leg met Halloween of met Yule (21-22 december) een hazelnoot of een appelpit in de as van het vuur en spreek de woorden: 'Heb je me lief, sta op en vlieg; zo niet, lig hier stil dan in je wieg.' Als de minnaar die je in gedachten hebt voor jou bestemd is, zal de noot opspringen in het vuur, anders niet.