Niet gemakkelijk, de liefde!

30 maart 2017

Waarom is het zo moeilijk om op latere leeftijd iemand tegen te komen die bij je past? Relatie-experte Rika Ponnet van relatiebemiddelingsbureau Duet legt uit wat de grootste struikelblokken zijn. Artikel van Lisa Gabriëls voor Libelle.

 

De grootste struikelblokken / en hoe ga je ermee om?

1. Angst voor de grote sprong
Rika: "Mensen die al een relatie achter de rug hebben of een pijnlijke ervaring hebben gehad worden heel beredeneerd in de liefde. Ze gaan te werk als een boekhouder tijdens hun zoektocht naar een partner, volledig met risicoanalyse (wat kan ik verliezen) en kansberekening (hoe groot is de slaagkans van deze relatie). Als de kansen niet in hun voordeel liggen, beginnen ze er zelfs niet aan. En laat net dat de grootste valkuil zijn van het zoeken naar een partner."
Hoe ga je ermee om? "Die angst voor het nieuwe is heel normaal. Veel mensen hebben na een breuk moeite gedaan om weer op eigen benen te staan en bevinden zich in een stabiele situatie. Ze weten hoe moeilijk het kan zijn als ze ook nu weer zouden 'falen'. Maar ik wil toch een pleidooi houden voor overgave. Ja, het is een avontuur. En nee, je hebt geen controle over de liefde. Maar als je niet durft springen, ga je ook nooit zacht kunnen landen."

2. Te ver, te moeilijk
"Liefde kent geen grenzen, is het cliché. Ik weet ondertussen dat liefde wel grenzen kent, zeker voor dertigers en veertigers. Je hebt kinderen die naar school gaan, of een netwerk dichtbij dat helpt met de opvang. Wat doe je dan als je verliefd wordt op iemand die honderd kilometer verder woont? Heel wat mensen willen zich deze kopzorgen besparen en schrappen bij voorbaat al kandidaten die te ver wonen."
Hoe ga je ermee om? "Het is normaal om praktische bezwaren te hebben, maar daarom moet een relatie nog niet per definitie onmogelijk te zijn. Vraag je af wat je wilt. Niet elke relatie hoeft een traditionele te zijn. Je hoeft niet te gaan samenwonen en kunt zelfs wachten tot de kinderen het huis uit zijn."

3. Mag het ook iets trager?
"Waar de ene mens te terughoudend is om in een relatie te stappen, is de andere te gretig. En ook dat is onaantrekkelijk. Als je aan het daten bent, moet je elkaar de tijd geven om iets op te bouwen. Wil je té snel gaan, dan krijgt de andere persoon het gevoel dat het niet om hem gaat. Of haar. Dan krijgt de andere persoon het gevoel dat je gewoon op zoek bent naar iémand. Let dus op dat je niemand verstikt tijdens het daten."
Hoe ga je ermee om? "Het zijn vaak de mensen die kampen met verlatingsangst die zo snel mogelijk opnieuw in een relatie willen stappen. Voel je je verstikt? Geef dit dan aan. De kans is groot dat de andere persoon niet door heeft wat hij of zij fout doet! Als het op onszelf aankomt, hebben we veel blinde vlekken. Uit elke ontmoeting kun je leren."

4. Er is geen klik
"Ik hoor ongelooflijk vaak klanten zeggen dat ze na tien minuten al weten dat het niets wordt. Dat vind ik heel jammer. De grootste groep relaties ontstaat tussen mensen die elkaar al langere tijd kennen. Liefde op het eerste zicht gebeurt, maar is eerder een zeldzaamheid. Je vastzetten in een scenario van 'ik zie het niet' is eerder een excuus omdat je nog niet klaar bent om je echt open te stellen voor iemand anders."
Hoe ga ik ermee om? "Wie is er op een date de eerste minuten de beste versie van zichzelf? Je bent zenuwachtig, weet niet goed wat zeggen en tast elkaar af. Geef elkaar de kans, écht de kans, om tot rust te komen. Ik merk heel vaak dat mensen na die tien minuten hun oordeel geveld hebben en dan gewoon redenen zoeken om je afwijzing te staven. Dat is niet eerlijk, zowel voor jezelf als voor de andere persoon."

5. De Facebookcheck
"In deze tijden is het niet tegen te houden: mensen Googelen elkaar gek. En toch is het verkeerd om iemand af te wijzen enkel en alleen op basis van wat je op internet vindt. Je ziet maar één versie van die persoon, en weet helemaal niet of het de juiste is."
Hoe ga je ermee om? "Ik zeg het tegen al mijn klanten: zorg ervoor dat je profiel op Facebook ofwel privé is, zodat onbekenden het niet kunnen bekijken, ofwel een juiste representatie is van wie je bent. Gegoogeld word je toch!"

6. Stiefkinderen? Nee, bedankt
"Het is niet evident als er kinderen in het spel zijn. Of het nu om jonge kinderen gaat die nog veel zorg nodig hebben, of oudere kinderen die aan het puberen slaan: je relatie wordt er niet gemakkelijker door. Wie kinderen heeft, wil ook het liefst van al de status quo behouden. Geen verandering betekent ook geen verdriet voor hen."
Hoe ga je ermee om? "Ga niet direct uit van het slechtste. Het is niet omdat je een slechte ervaring achter de rug hebt met stiefkinderen, dat het de volgende keer opnieuw fout zal lopen. Elk verhaal is anders, elk gezin is anders. En durf eerst kijken naar de man of vrouw waarmee je date. Klikt het daarmee? Dan komt de rest wel. Ja, het zal werken zijn. Maar gun jezelf de kans"