"Online daten: vrouwen hebben het meeste succes op hun 18de, mannen op hun 50ste"

16 maart 2019

Uit een nieuw onderzoek blijkt dat vrouwen op hun achttiende pieken tijdens het online daten, terwijl die leeftijd bij mannen een pak hoger ligt, op hun vijftigste namelijk. Bovendien gaat het bij de vrouwen na hun achttiende pijlsnel naar beneden met hun "begeerlijkheid". "We zijn zelf van de resultaten geschrokken", klinkt het bij de onderzoekers. Maar daar hoort volgens relatiedeskundige Rika Ponnet toch een grote kanttekening bij. Artikel Het Nieuwsblad

Professor in de sociologie Elizabeth Bruch en haar team van de University of Michigan wilden wel eens te weten komen op welke leeftijd vrouwen en mannen het meeste succes hebben op datingwebsites. Om dat na te gaan, volgden ze voor hun studie een maand lang 200.000 hetero"s die gebruikmaakten van een "populaire gratis online datingservice". Er werd gekeken naar hun begeerlijkheid en hoeveel berichten ze hadden ontvangen, maar ook naar de aantrekkelijkheid van diegenen die berichten naar hen stuurden.

En wat bleek, vrouwen zijn het populairst als ze 18 zijn, mannen op hun vijftigste. Een enorme leeftijdskloof dus. Bovendien neemt de aantrekkelijkheid van vrouwen na hun achttiende meteen een flinke duik. "De leeftijdsgradiënt voor vrouwen heeft ons zeker verrast, zowel wat betreft het feit dat het gestaag daalde vanaf het moment dat vrouwen 18 waren tot de tijd dat ze 65 waren en ook hoe steil het was", zegt Bruch in een interview met The New York Times.

Hoger diploma
En daar stopt het slechte nieuws niet voor vrouwen. De aantrekkelijkheid van een man neemt toe naarmate die een hoger diploma heeft, terwijl vrouwen met een hoger diploma slechter scoren inzake populariteit. "En dat terwijl ze het tegenwoordig beter doen dan mannen in het hoger onderwijs", zegt Bruch nog. Bovendien blijken mannen ook hoger in te zetten op wat looks betreft. De meesten onder hen stuurden namelijk berichtjes naar vrouwen die "out of their league" zijn en die, om exact te, zijn 25 procent keer aantrekkelijker zijn.

"Bizarre resultaten"
Seksuologe en relatiebemiddelaar Rika Ponnet merkt op dat veel van die resultaten niets zeggen over de echte wereld. "Ik vind de resultaten nogal bizar eerlijk gezegd. Uit sociologisch onderzoek blijkt dat vrouwen namelijk op hun 25ste het aantrekkelijkst worden gevonden door mannen, of die nu jong of oud zijn. De meeste vrouwen gaan voor een man van hun eigen leeftijd. Maar er is een verschil tussen wat mensen zoeken op een datingsite en de relaties die daaruit voortvloeien, dat zijn heel verschillende dingen."

"Het gaat vaak om wenselijkheid en bij veel mannen is er ook sprake van een spelelement. Wie niet waagt, niet wint, denken ze dan. Nu lijkt het alsof alles nog in klassieke patronen valt, maar het gaat slechts om een groep die zich nog niet aan de realiteit heeft aangepast. Er is al ontzettend veel veranderd. Vergeet ook niet dat dergelijke datingsites gebruikmaken van algoritmes. Uit onderzoek is al gebleken dat jonge, mooie vrouwen door Tinder zelf populairder gemaakt worden doordat ze die meer gaan "aanbieden"."