Recht op werk, een lief en zendtijd

25 februari 2019

"50-plussers worden overal over het hoofd gezien. Ze maken vaak geen kans op de arbeidsmarkt, ze komen niet aan bod in de media en de reclame en ze hebben het moeilijk om een partner te vinden", zegt Radio 1-presentatrice Annemie Peeters (58). Met haar project ‘Fifty-fifty" - met onder meer een podcast, een blog en een programma op Radio 1 - wil Peeters het stereotype beeld van de uitgebluste vijftiger bijstellen. "Het wordt tijd dat de vijftiger terug in beeld komt en een stem krijgt." Tekst: Koen Snoeckx voor Het Belang van Limburg

Nooit te zien op televisie
De media en de reclamewereld hebben geen oog voor de vijftigplusser", zegt Annemie Peeters. "Op Eén loopt nu de reeks ‘Dertigers". Die generatie komt op tv heel vaak aan bod, terwijl de generatie van vijftigers voor de tv-makers en de reclamemensen blijkbaar niet interessant is."

"Iemand die actief is bij een commerciële tv-zender zei me ooit dat ze liever 100.000 kijkers uit de leeftijdsgroep 18 tot 50 jaar hebben, dan een miljoen kijkers die 50 jaar of ouder zijn", zegt Peeters. "Ik was gechoqueerd toen ik dat hoorde."

Veel reclamemakers zijn twintigers die zich heel moeilijk kunnen inleven in vijftigers
Fons Van Dyck

"De commerciële radio- en tv-stations en de reclamewereld richten zich historisch gezien inderdaad vooral op de leeftijdsgroep 18-45 jaar", zegt marketing- en communicatiespecialist Fons Van Dyck. "Dat is omdat ze van mening zijn dat mensen in die fase van hun leeftijd keuzes maken over merken: ze kiezen een automerk, een bank of bepaalde merken van gebruiksgoederen en nadien houden ze ook vast aan die keuze en blijven ze die merken trouw", zegt Van Dyck.

"Al zien we dat de laatste jaren heel wat marketeers begrepen hebben dat de vijftigers van vandaag juist wel een heel interessante generatie vormen. Het is de meest kapitaalkrachtige generatie ooit en in tegenstelling tot hun ouders geven ze ook geld uit. Probleem is echter dat veel reclamemakers en mediaplanners twintigers en dertigers zijn die zich nog altijd heel moeilijk kunnen inleven in de generatie van vijftigers, waardoor die generatie dus minder aan bod komt."

Nooit uitgenodigd voor een date
"Ik zie in mijn omgeving dat heel veel vijftigplussers alleen zijn en heel moeilijk een partner vinden", zegt aldus Peeters nog. "Heel wat van mijn vriendinnen hebben er zich zelfs al bij neergelegd dat ze voor de rest van hun leven single zullen zijn."

"Het klopt dat vijftigplussers, en dan vooral vrouwen, moeilijk een partner vinden", zegt relatietherapeut Rika Ponnet. "Daar zijn een aantal verklaringen voor en leeftijd is er daar zeker een van. Vrouwelijke 50-plussers die single zijn, hebben heel wat concurrentie van vrouwelijke dertigers en veertigers. Die zijn vaak op zoek naar een rijpere man van vijftig, die al wat rustiger in het leven staat en vaak geen kinderen meer in huis heeft. Gevolg is dat vrouwelijke 50-plussers vooral aandacht krijgen van mannen van 60 jaar of ouder en daar zitten ze niet altijd op te wachten."

Vrouwen van 50 jaar zetten best zelf de eerste stap
Rika Ponnet


Dat single vrouwen van vijftig er bewust voor kiezen om alleen te zijn, gelooft Ponnet niet. "‘Het is goed zoals het is", hoor je single vrouwen wel eens zeggen, maar meestal menen ze dat niet en zijn ze wel degelijk op zoek naar een partner. Wees daar gewoon open over, dan stijgen meteen ook de kansen om een partner te vinden. Ik geef vrouwen van 50 jaar ook de raad om zelf het initiatief te nemen en niet te wachten tot de man de eerste stap zet. Daarnaast raad ik hen ook aan om ook eens hun kans te wagen op een online datingsite."

Nooit uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek
"Ik merk dat ik in mijn vriendenkring nog als enige aan het werk ben, en dat is jammer", zegt Peeters, zelf 58 jaar. "50-plussers krijgen van werkgevers vaak niet de kans om aan de slag te blijven."

Eén van die werkloze vriendinnen van Annemie Peeters is Carla Lynen (58) uit Heusden-Zolder. "Ik ben drie jaar werkloos en heb ondertussen al 170 sollicitatiebrieven uitgestuurd. Maar ik ben maar drie keer op gesprek mogen komen, telkens zonder resultaat. Waarom is voor mij duidelijk: ze vinden me gewoon te oud, al zullen ze dat nooit openlijk zeggen."

Op leeftijd wordt meer gediscrimineerd dan op etniciteit
Stijn Baert

Carla vindt ook dat het beeld van 50-plussers op de arbeidsmarkt helemaal fout is. "Toen Carrefour een herstructurering doorvoerde, zei minister Kris Peeters dat de werknemers vanaf 56 jaar met pensioen mochten gaan. Maar willen die mensen wel met pensioen? Ik wil in ieder geval werken."

Volgens Stijn Baert, arbeidseconoom van de UGent, is leeftijdsdiscriminatie op de arbeidsmarkt een zwaar onderschat probleem. "Uit onderzoek blijkt dat oudere werkzoekenden - mensen die zes tot twaalf jaar ouder zijn dan de referentieleeftijd - bij een sollicitatie 39 procent minder uitnodigingen krijgen. Bij mensen met een niet-Vlaamse naam is dat bijvoorbeeld 30,5 procent minder. Op leeftijd wordt dus meer gediscrimineerd dan op etniciteit", zegt Baert.