Slechts 15% vindt lief online

12 maart 2015

Vrijgezel en niet zo happig om een profiel aan te maken op datingwebsites en apps zoals Tinder? We kunnen je geen ongelijk geven want uit een nieuw onderzoek van de Amerikaanse website Mic blijkt dat de kans dat je online aan een nieuw lief geraakt eerder klein is. Artikel van Steven Swinnen voor Het Laatste Nieuws.

 

Een peiling naar de oorsprong van hun relatie bij 2.400 ondervraagden tussen 18 en 34 jaar oud leert dat 39% zijn partner leerde kennen dankzij gemeenschappelijke vrienden. Meer dan één op vijf vond zijn geliefde op een evenement of een festival. Ook op het werk durft Cupido volgens 18% van de ondervraagden al weleens toeslaan. Slechts 9,4% vond de liefde op datingsites. De sociale media scoren met 5,8% nog veel zwakker.
 
Relatiedeskundige Rika Ponnet is niet verbaasd. "Die datingsites en apps krijgen veel aandacht, maar de meeste vrijgezellen vertrouwen nog altijd op hun eigen netwerk. En terecht, want vrienden en familie kennen hen het best en zijn daarom vaak in staat om voor koppelaar te spelen. Ook de jeugdbeweging, school, werk en verenigingen zijn veeleer dan het internet plaatsen om verliefd te worden. Gelukkig is de schaamte om zo'n online profiel aan te maken wel wat verdwenen, maar het blijft voor veel mensen onnatuurlijk om zo te daten. Als we op zoek gaan naar een partner willen we die persoon goed kunnen inschatten en dat kan niet altijd via het internet. Het gebeurt geregeld dat iemand in het echt heel anders overkomt dan op zo'n datingsite en da's voor velen een afknapper."