Speeddate voor 60+

08 september 2017

'Wat ze bij ‘Hotel Römantiek’ durven, durven wij ook', dachten ze bij het Gentse OCMW. En dus staan er binnenkort een speeddate, een kookworkshop én een thé dansant voor 60-plussers op het programma. 'Als daar relaties uit voortkomen, zou dat fantastisch zijn'. Artikel van Lieve Van Bastelaere voor Het Laatste Nieuws.

 

De eerste infosessie, die gisteren werd georganiseerd onder de veelzeggende titel ‘Lust for life", kon alvast op veel belangstelling rekenen: 24 geïnteresseerden daagden op. Allemaal ouder dan 60, maar er waren ook 70-plussers onder het publiek. "Het waren wel vooral vrouwen", geeft psychologe en initiatiefneemster Sien Duquennoy toe. "Wil je zeker in de krant schrijven dat we nog op zoek zijn naar leuke mannen?"

De infosessie leverde nu al inschrijvingen op. Volgende maand volgt dan de speeddate. "Dat is een échte speeddate, waar mensen de kans krijgen om elkaar op korte tijd te leren kennen", legt Wauter Dedobbeleer, maatschappelijk werker bij dienstencentrum De Knoop in Ledeberg uit. De Knoop is één van de drie Gentse dienstencentra die participeren. "Daarna wordt er samen gekookt en volgt er een thé dansant. Hier is nood aan. De psychologen en maatschappelijk werkers die met de mensen praten in de centra zelf of tijdens een huisbzoek, hadden het al gemerkt: heel wat 60-plussers geven aan dat ze alleen zijn en een partner missen. We waren al een tijdje aan het nadenken wat we daaraan konden doen, en ‘Hotel Römantiek" heeft ons het laatste zetje gegeven: wat zij durven, durven wij ook. Als hier relaties uit voortvloeien, zou dat fantastisch zijn, maar het is geen prioriteit. Nieuwe vriendschappen zorgen ook voor een meerwaarde."

Experts vinden het alvast een schitterend initiatief. "Er zijn twee soorten eenzaamheid", geeft professor Sociale Gerontologie Dominique Verté (VUB) mee. "Er is sociale eenzaamheid waarbij je weinig contacten hebt, maar naarmate we ouder worden, komt emotionele eenzaamheid steeds meer voor. Dat gaat over het gemis van een intieme relatie. Je mist een ‘compagnon de route". Het gaat niet zozeer over seks. Elk initiatief waarbij ouderen de kans krijgen om een nieuwe hartsvriend(in) te maken, moeten we toejuichen. Ik ben een absolute voorstander. Welke vorm het aanneemt - een speeddate of iets anders - speelt geen rol. Het gaat erom dat men mensen samenbrengt."

Ook Rika Ponnet, seksuologe en relatietherpaeute, spreekt over een ‘uitstekend initiatief", al zou ze het eerder voor 70- dan voor 60-plussers organiseren. "Eigenlijk zijn 60-plussers nog wat te jong. Zij bezoeken wél datingsites en gaan wél online. Misschien zullen ze zich wel wat beledigd voelen dat ze al tot die groep gerekend worden. Maar voor oudere mensen die niet zo handig zijn met de computer, is het prima. Ook belangrijk is dat het initatief lokaal verankerd is: als je op die leeftijd een nieuwe partner zoekt, ga je daarvoor niet meer van Gent naar Antwerpen reizen."
"Ik heb maar één kritische bedenking. Als je een bepaalde leeftijd bereikt hebt, wordt iedereen blijkbaar plots gelijk, moet iedereen dezelfde activiteiten leuk vinden. Dat gevoel overvalt me ook als ik in een bejaardentehuis ben. Of je vroeger advocaat of poetsvrouw bent geweest, maakt niet uit: je bent ouder en dus wordt er een dansnamiddag voor je georganiseerd. Maar je kan niet iedereen bij iedereen plaatsen, je kan niet iedereen met iedereen laten praten. Bij dit Gentse initiatief kom je in een groep terecht en daar moet je het mee doen, terwijl je bij Tinder of op een datingsite wél zelf kan kiezen met wie je omgaat."